Читателски коментари (за „Танц с дракони “ от Джордж Р. Р. Мартин)

  • 1. mailsteg (6 юни 2014 в 17:39), оценка: 4 от 6

    Или съм взел да привиквам и да ми става досадно или тази книга е най зле от всички останали.

  • 2. galiaig (13 юни 2014 в 11:17), оценка: 5 от 6

    Според мен предишната е най-зле. Тази дори е глътка свеж въздух в сравнение с „драмите“ на Церсей и Бриен от „Пир за врани“.

    Добре че сериите по „Пир за врани“, които в момента вървят по HBO са „поправени“, иначе никой нямаше да продължи да следи сериала.


  • тази е много зле, защото не е „самостоятелна“ книга а е едва ли не допълнанеие към 4-та и след като мина толкоав време се очакваше действието да е супер динамично….да ама не. като изключим Дсъбитията окоол Джон и Давос и първата половина с Тирион останалата част е плява. Втората половина на приключенията На Тирион, всичките глави с Денерис (без последната) и терзанията на Джайм и Церсей, които се повтарят до голяма степен от тези в четвърат книга са просто една бълвоч, без която споконо можеше да се мине, а за сметак на това можеше да се напишат още 4–5 глави за Давос,и по две глави за Аря и Санса и една за Рикон/Оша..

  • 4. leverage (14 юли 2014 в 12:26), оценка: 5 от 6

    Не съм очарован.Точно обратното.Дадох 5 от 6 вероятно повлиян от филма.

  • 5. Георги Александров (9 септември 2014 в 10:06)

    мартин го хвана Лакомията. след като е написал ЕДВА 600 страници от минимални 1200 (300 са му готови още от Танца, не ги е пуснал там) и има предполагем срок заВетровете на зимата 2015 година, сега заговори че книгите ще бъдата ОСЕМ. И че ще вмъкне още едан книга между седмата и последната. При всички положения от серияла ще го задминат. ако продължава да пише по книга на пет години

    • 6. тцЪ (9 септември 2014 в 14:43)

      Мдаа… Усещам как Песента ще бъде дописвана я от Сандерсън, я от Абъркромби…

  • 7. Диана (8 февруари 2015 в 22:00)

    Езикът е прекалено вулгарен за вкуса ми, в героите обаче има нещо интригуващо. От пет тома има какво да се извади като послания. За съжаление обемът не отговаря на качеството.

  • 8. IOVETO (13 февруари 2015 в 15:22), оценка: 4 от 6

    Определено има подобрение спрямо Пир на врани.Като недостатък аз също определям вулгарният език.В стремежа си да е максимално реалистично Мартин прекалява.Думата п…а сигурно е най- често използваната дума в книгата.Или пък описание на резултата от отделителната система на Денерис.Смятам че няма нужда чак от такива подробности.

    Колкото до Ветровете на зимата ще почакаме още.Както изглежда няма да излезе тази година.

    Ето какво е казал Мартин:

    Казвал съм го и преди, ще го кажа отново. Не се шегувам с новините за книгите. Знам колко хора чакат, колко отдавна чакат и колко са нетърпеливи. Още работя по книгата. Когато е готова, ще ви кажа, че е готова. В деня, в който я завърша. Не знам как да го кажа по-ясно.

  • 9. Джорджи (29 април 2015 в 02:11)

    Не разбрах само какво стана със Бран ? И дали ще го показват и във следващите книги ?

  • 10. ИК (29 април 2015 в 10:49)

    Бран стана новият Зрящ, какво толкова има за разбиране ?

  • 11. Джорджи (30 април 2015 в 00:28)

    Да но мисълта ми е ще го показват ли още или ролята му приключи ? Очаквах от неговото приключение нещо повече от това просто да стане Зрящ накрая.

    • 14. irena681 (3 август 2015 в 17:25), оценка: 5 от 6

      Да си зеленозрящ не е просто — то е уникално.Има много сериозни подозрения,че точно Бриндън Ривърс (Кървавият гарван) и Горските чеда дирижират събитията.Бриндън Ривърс не е вечен и му изтичат силите и затова му трябва Бран,за да го продължи.Някои фенове даже вярват,че БР се е варгнал в Джайм,за да бутне Бран и да го осакати,за да дойде детето в пещерата с надеждата да проходи.Бран ще им основна и ключова в роля в престоящия грандиозен конфликт.В нета има много интересни паралели между персонажите на Мартин и богове и титани от скандинавската митология.Ако Мартин се придържа към сказанието за Рагнарок,то страните в конфликта ще бъдат изненадващи за повечето читатели — от едната страна ще са Бран,Джон,Белите Бродници,Денерис с драконите и Мелисандра,предвождани и направлявани от Горските чеда и Бриндън Ривърс,а от другата ще са хората,Цитаделата с майстерите и Вярата.Предполагам,че за начало Бран ще има сериозна роля при съживяването на Джон и най-малко — осъзнаването му като варг и че има важни способности,които произтичат от кръвта на Старк и Таргариен,която тече във вените му.Вероятно чрез Бран ще разбираме за минали важни събития — историята Лиана-Регар,за Кралете на зимата и т.н.,които са важни за изясняването на повечето неясноти .

  • 12. швейк (11 юни 2015 в 20:00)

    Интересно е как се развива действието във филма. Определено има големи разминавания в сюжета, героите и събитията. В общи линии като се съберат филмите и книгите и може да се предположи накъде вървят нещата. Страхотни книги, страхотен филм.

    • 13. тцЪ (12 юни 2015 в 14:37)

      Книгите са страхотни, действително, но сериалът отдавна се превърна във фенфикшън, при това тъп. В огромната си част отклоненията от книгата стават нелогични (Джайм, Станис, Санса) или пък направо унищожават персонажите (Бриен, пак Станис, Мелисандра, Кутрето, Лорас ако щеш) и, честно казано, ме отказаха да продължа да го гледам. Едно е да се променят козметично някои неща с оглед на бюджета, съвсем друго е да променяш главни сюжетни линии щото те кефи.

  • 15. Холикол (9 август 2015 в 22:22)

    Само на мен ли ми се струва че Джон Сноу е син на Лиана Старк и Регар Таргериан . И ако е така дали Регар найстина я е отвлякъл или тя е отишла по своя воля или найстина я е насилил .

    • 16. азz (10 август 2015 в 15:02)

      Е как пък го реши? Никъде не видях дори и малък намек за това, чак преди малко, като четях коментарите ми хрумна. Звучи логично, да. Все пак така и не казаха от какво е умряла тази Лиана, едва ли е от много… любов. Само се казваше, че когато Нед е стигнал при нея, я е заварил на легло и издъхваща в болки. После е взел детето, и за да не го бие Робърт, е казал, че е негово копеле. Все повече съм съгласна, така ще да е :)

  • 17. Холикол (12 август 2015 в 03:33)

    Според мен е най-вероятно да е така . Има достатъчно намеци — първо имайки предвид какво са направили Робърт и Тавин с децата на Регар нормално Нед да не му е казал че Джон е син на Регар и Лиана , второ не мисля че Лиана е умряла от много „любов“ по скоро е умряла от раждането , и трето болката на Нед му е прекалено голяма от тоя спомен за да става въпрос за някаква изневяра от която е дошъл Джон. Само не знам дали Лиана е избягала с Регар или той я е отвлякъл но ако двамата заедно са избягали това ще бъде като с историята на Елена и Парис от Троя — демек зареди тяхното бягствто от любов започва войната — което според мене е доста захаросано, по-добре ще е ако той я е отвлякъл . Но вече пет книги Мартин не разкрива истината и според мене се чуди сега как да изненада читателите и сигурно накрая ще измисли нещо друго което няма да е толкова интригуващо, даже сигурно ще се окаже че тази теория е грешна уж за да изненада феновете и само ще развали историята, но така става когато много го разтакава. По-добре още в края на първата книга да беше разкрил истината за родословието на Джон.

    • 18. птеродактил с ориз (12 август 2015 в 09:58)

      СПОЙЛЕР!!!

      Аз също мисля, че той е син на Лиана и Регар. И той ще бъде драконът (Таргариен), събуден от камък („каменното дете“ Шайрийн), който ще се изправи срещу Великия Друг. А пък Великият Друг си има за поборник Бран. Неслучайно първите глави от книгата започнаха с Бран, Денерис и Джон. И, стига разбира се Денерис да не умре от „бяла кобила“, но ме съмнява — в крайна сметка не всеки заболял от дизентерия умира, финалната битка ще е между тях. Като може би единствен Джон ще оцелее, бидейки равновесието между кръвта на огъня (Таргариен) и кръвта на леда (Старк).

      Относно съдбата на Седемте кралства, лично ще съм много доволна, ако се разпаднат отново на отделни кралства. Или ако Санса се възкачи на престола, бидейки единствената от Старките, доказала че може да се ориентира в среда на политически интриги. А и би се получила страхотна ирония — в първата книга да иска да е като кралица Церсей, в следващите да ненавижда всичко Ланистърско и/или свързано с нея и накрая да стане новата кралица Церсей :)

  • 19. азz (13 август 2015 в 08:42)

    СПОЙЛЕР!!!

    Шайрийн, доколкото разбрах, в сериала са я убили, а Денерис май не е болна от дезинтерия,а от някакви тъпи плодове се натрови. Санса пък в сериала е невестата на Рамзи Болтън и накрая скача от стената с Теон, феновете на сериите сега се чудят жива ли е или не. Не трябваше така да разминават книгите и сериите, ама… Лично аз това момиченце не го харесвам още от първото изречение, това е може би единственият герой, за който се радвам и със садистично задоволство чета, че ѝ се случват лоши неща!! Всичко си заслужава, даже двойно, патка застреляна!!!

    Май тук не е мястото за мнения и дискусии относно героите и личните ни предпочитания, но искам да попита, има ли някъде в нета форуми за дискусии, на български или английски език, за книгите. Моля за линкове, не мога да намеря читав GoT форум, а така ми се пише….

  • 21. Жоро (2 ноември 2015 в 11:02)

    с ЕДна дума — и аз не приемам за нормално да има толкова големи разминавания между серияла и книгите. за това вече не се ръководя по серияла освен като фен фикшън.

  • 22. raven (7 януари 2016 в 15:50)

    книгите са страхотни , а серияла е пълна трагедия . това е …….

  • 23. Даниел (5 март 2016 в 07:47)

    Не разбирам какво не му харесвате на Танца. Е, не е на нивото на първите 3 книги, но не ми се струва лоша, а и определено е по-добра от четвъртата.

  • 24. Батко Ти (10 март 2016 в 10:14)

    Много ми харесаха първите три книги ,обаче след

    номер четири и номер пет става ясно ,че автора може да напише още много книги (дано е жив и здрав ) по сагата.С новите герои и с обратите които им се случват може и след десет книги да няма край.

    Заприличва на излишно разтягане с цел повече книги -повече пари.За сравнение с епичността на Властелина на Пръстените не може даже да става дума ,по мое мнение.

  • 25. Лично Мнение (10 март 2016 в 14:42)

    Не знам, какво толкова му се възхищавате на Мартин. Лично за мен, човека страда от „творческа импотентност“, но пък компенсира с лакомия.

    И да — първите три книги са по- добри от последвалите(на които края не се вижда), но пък ако се замисли човек — идеята си е съвсем стандартна:

    древна заплаха за „човечеството“, и някой ще трябва да спасява света -ни повече, ни по-малко. И докато това се случи (Великата Битка и Спасяването на Хората, с евентуална Велика Саможертва) ще се лутаме насам натам, с историиките на разни незначителни персонажи, но пък подпряни с „цветист“ език. И това минава за „реализъм“ и „философска дълбочина“ на героите. Нещо подобно се наблюдава и в „Колелото на времето“ на Джордан и други подобни „велики епопеи“, но без „нестандартния цветист“ език и с по- меко описани сексуални сцени и кървища.

    Особено показателен е факта, че твореца съсвсем оплете конците след намесата на НВО — съответно „мириса на пари“ съсвсем замая главата на Мартин и той започна да изостава от сценария — WTF означава това? Значи ли, че се снима някакъв сериял без развитие на сюжета определен от автора, или автора си „наглася“ историиките според сюжета — определен от други, или си имаме готова история от Мартин, но се „синхронизира“ времето на излизане на книжната история с времето на „филмовата“ история, с цел по- големи „финансови постъпления“?

    О, и на моменти (доста при това), сериала е по- интересен от книжните истории на Мартин. Иначе казано: Дж. Р. Р. Мартин е намерил сигурния начин да напише поредната „епопея на забравените“ .

  • 26. Warcraft movie (15 март 2016 в 16:14)

    До лично мнение

    Любопитно ми е, на теб кое ти е любимото фентъзи, защото тива е едно от най-добрите фентъзита писани някога?

  • 27. Лично Мнение (15 март 2016 в 21:38)

    До Warcraft movie

    Нямам „любимо фентази“ — така става, когато четеш много от въпросния жанр и не си ограничен само до родния си език. Тогава спираш да фаворитизираш нещо или някого.Да ти го кажа по друг начин: „количествените натрупвания, водят до качествени изменения“.

    Поразшетай се из разни форуми на тема фентъзи и ще откриеш доста хуления по адрес Мартин. А и доста от хард феновете му, не отричат за спада на качеството след първите 3 томчета.

    п.с. не съм съвсем сигурен, но до колкото помня „Герои“ на Абъркромби, беше признато за най-доброто излизало до момента?

    • 28. име (15 март 2016 в 22:36)

      За „Герои“ на Абъркромби не ми пука какво говори критиката. В личната ми класация това е абсолютният връх, който фентъзито може да достигне, наред с „Нощна стража“ на Тери Пратчет.

      • 29. Лично Мнение (16 март 2016 в 14:31)

        " В личната ми класация това е абсолютният връх, който фентъзито може да достигне, наред с „Нощна стража“ на Тери Пратчет."

        Немците са казали: " jedem das seine "(всекиму своето). Макар и това да е било написано в други времена и по друг повод, си важи и до днес…..

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.