Читателски коментари (за „Лявата ръка на мрака “ от Урсула Ле Гуин)

  • 1. mailsteg (6 юни 2014 в 12:19), оценка: 6 от 6

    Великолепна книга, поне за мен най доброто писано от Ле Гуин.

  • 2. д. (1 юли 2014 в 15:57), оценка: 6 от 6

    Взех я от сергия за 1 лв. и си признавам, че ме привлече поетиката на името първоначални — и представа нямах, че е награждавана книга и пр. В началото малко трудно я започнах, но като се настроих за всички особености на създадения от Ле Гуин свят лесно я довърших. Повествованието и фабулата сами по себе си са много добри и заслужават адмирации, но паузите за разкриване на душевността на измисления от авторката свят чрез сказания и предания си бяха crème de la crème. След като я прочетох главите с тях + стиховете за лявата ръка на мрака още няколко пъти. Митологията е сборен жанр с неясни граници между реалното и и-реалното, обогатяван от устното начало, където всяко следващо поколение влага нещо о себе си, поради което е адкси трудно да се имитира успешно/правилно (ака фентъзи). Ле Гуин се справя доста добре обаче…

  • 3. Деница Минчева (3 юли 2014 в 13:12), оценка: 5 от 6

    Любима книга, прекрасна!

    „Гетенейците биха могли да направят колите си по-бързи, но не ги правят. Когато ги запиташ за причината, отговарят: «Че защо?» Все едно да запиташ земляните защо всичките ни коли трябва да се движат толкова бързо; ние отговаряме: «Че защо не?» Всеки с вкуса си. Земляните смятат, че трябва да напредват, да се развиват. Жителите на Зима, които живеят винаги в Година първа, смятат, че присъствието е по-важно от прогреса. (…) Зима не е успяла да постигне за тридесет века дори това, което Земята постигнала някога за три десетилетия. Нито пък Зима е заплатила с това, с което е заплатила Земята. Зима е враждебен свят; наказанието за грешките е сигурно и бързо: смърт от студ или смърт от глад. (…) Затова са се придвижвали много бавно. За всеки момент от историята им един повърхностен наблюдател би казал, че целият технологически напредък и развой е спрял. А никога не е спирал. Сравнете потока и ледника. И двата достигат целта си.“

  • 4. Ayho (10 февруари 2017 в 07:38), оценка: 6 от 6

    Шедьовър. Една от най-прекрасните книги, които съм чел.

    • 5. амасо (18 февруари 2017 в 19:09)

      Съгласен съм. Безпрецедентен шедьовър, надскачащ жанра си.

  • 6. zivoroka (9 септември 2017 в 15:11), оценка: 4 от 6

    Интелигентно написана книга с оригинални идеи (за времето си).Сивотата в книгата идва от света в който се развива действието — планетата Зима/Гетен с почти постоянни зимни условия без много цветност ,населяван от ограничен вид животни и хермафродитни хуманоиди.Темите които са зесегнати те карат да се замислиш за това какво би било ако…,за възприемането на различните от теб,за половата принадлежност,за приятелството и политическата изменчивост в зависимост от къде духа вятъра и съмнителната и служба на обществото.За хора които са свикнали с по описателните „мудни“ книги тази ще им допадне много,но на мен на места доста ми доскучаваше и едва ли я бих препрочел.

    • 7. Stas Kirov (15 юни 2018 в 02:40), оценка: 4 от 6

      Напълно съм съгласен с предния коментар. Изчерпателно препокрива и моите усещания.

      Аз лично харесах най-много „Градът на илюзиите“ от целия „Хейнски цикъл“. Другите ми бяха или твърде хаотични, или откъснати някъде във времето и пространството, или пък твърде мудни.

      Но пък има хора, които биха им се насладили, и които харесват точно това у тях ?!

      Въпрос на вкус.

  • 8. ексголумбис (6 април 2020 в 15:50)

    струва си БОРИС МИНДОВ, автор на предисловието и преводач от английски, да преразгледа термини, описващи личностни качества като „самомнение“, „мнителност“, „усет“, „интелигентност“ и други подобни, и след това да се хвърли един поглед на един клас рефлективни повърхности, известни още като „огледала“, както и житейско-темпорални дейности като „писане на предисловия“, и да преразгледа въпроса със съчиняването им. Предисловия от този сорт (написани с недостатъчно внимание, ми се струва) са подвид на дейност на митичен библейски персонаж, за когото всички, мисля, се досещат.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.