Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,2 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2012)
Разпознаване и корекция
Ripcho (2012)

Издание:

Димо Божков. Великани на животинския свят

Първо издание

 

Рецензенти: Михаил Йосифов, Господин Свещаров

Редактор: Евгени Ганчовски

Художник: Текла Алексиева

Черно-бели рисунки: Румен Ракшиев

Художествен редактор: Богдан Мавродинов

Технически редактор: Анастасия Константинова

Коректори: Анна Среброва, Евгения Веселинова

Излязла от печат през март 1986

Печатни коли 12,50 Издателски коли 14,58

Издателски № 26227 Формат 70/90/16 Тираж 32 110

Код 02/9532753332/2540–28–86

Издателство Наука и изкуство

Печатница Георги Димитров, София

История

  1. — Добавяне

Предговор

Огромен е броят на животинските организми, които живеят понастоящем върху нашата планета. Днес на зоолозите са познати около 1,5 милиона видове животни, а колко още са неизвестни, това никой не може точно да каже.

Над 7/10 от повърхността на Земята е покрита от Световния океан, но там живеят само около 150 000 вида животни — т.е. приблизително 1/10 от всички познати видове. Останалите 9/10 са разпространени по сушата и в сладките води. От тях повече от 2/3 са насекоми.

Огромно е разнообразието на животинските видове. Те имат не само най-различно устройство, форма и багри, но и различна големина. Едни от тях са микроскопични, други са по-големи, а има и същински исполини.

Най-едрите животни на нашата планета са някои видове китове. Пръв между тях е синият кит, най-голямото животно, което е съществувало някога на Земята. Сушата и сладките води имат също своите великани, макар че по големина те не могат да се сравняват с китовете.

Някои страни от биологията на най-едрите животни са все още малко познати. Различни изследвания, проведени през последните две-три десетилетия, разкриха нови, понякога даже изненадващи факти, които измениха някои по-раншни наши представи за начина на живот, поведението и взаимоотношенията на различни видове животни. Това се отнася най-вече за някои сухоземни бозайници (предимно африкански видове), но също така и за известни едри морски и сладководни животни.

Повечето от великаните на животинския свят се отличават не само с интересна биология и поведение, но и с голяма сила. Ала независимо от това те се нуждаят все повече от закрила.

Известно е, че в наши дни защитата на природата стана световен проблем. За дивите животни и особено за най-едрите измежду тях остават все по-малко пригодни за живот места. Освен това продължаващото избиване на много от великаните на животинския свят заплашва реално тези животни с изчезване. За да не стане това, трябва да се вземат ефикасни мерки, които да почиват на научна основа.

Нека не забравяме следното. Днес човечеството върши истински технически чудеса — то строи космически кораби, орбитални станции, свръхзвукови самолети, атомни подводници и още най-различни сложни апарати и машини. Но в наши дни няма институт или лаборатория, който биха могли да създадат по изкуствен начин и най-малката тревичка, та дори голата едноклетъчна амеба! Това, което изчезне окончателно в живата природа, вече не може да се възстанови.

Ето защо защитата на природата е една от най-важните и полезни дейности на човека в наши дни. Нещо повече, тя е една необходимост! И ако настоящата книга освен известни познания, които ще даде на читателя, допринесе да бъдат спечелени нови привърженици и нови дейци за това велико дело, тя ще постигне своята цел.