Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Послеслов
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
moosehead (2012)

Издание

Франц Каспар. Фридолин

Весела история за деца

 

Отговорен редактор на библиотеката: Лилия Рачева

Преводач: Светлана Тодорова

Рецензент: Елена Николова — Руж

Редактор: Калина Захариева

Художник: Ханс П. Шад

Художествен редактор: Венелин Вълканов

Технически редактор: Методи Андреев

Коректор: Снежана Бошнакова

 

Първо издание

Дадена за печат на 19.12.1984 г.

Подписана за печат на 24.4.1985 г.

Излязла от печат на 25.5.1985 г.

Издателски коли 7,50

Печатни коли 7,50

Усл. изд. коли 5,50

Цена 0,73 лв.

 

Държавно издателство „Отечество“, София, 1985

ДП „Г. Димитров“, София, 1985

История

  1. — Добавяне

Известният швейцарски писател и преводач Франц Каспар е роден през 1916 година в Раперсвил. Основната си професия и специалност етнология дълго време упражнява в Южна Америка, където заедно с научната си работа създава и няколко книги, посветени на индианците. След това е главен редактор на редакция за детска и юношеска литература в голямо швейцарско издателство. Франц Каспар е инициатор и организатор на фондацията „Йохана Спири“. Написал е много детски книги, които са издадени и се четат от децата по целия свят. Между тях са: „Сам сред индианците“, „Розичката Хю отново пътува по света“, „Фридолин“, „Малкото мече“, „Минарик“, „Петер тромпетистът“, „Ела да поиграем“, „Френци отива да спи“ и много други.

„Фридолин“ е едно от най-четените и превеждани произведения на Франц Каспар. Чрез нея малките български читатели ще се запознаят едновременно с известния детски писател и с неговия герой, малкия дакел Фридолин.

Написана за малки деца, в книгата се разказва за веселите приключения на симпатичното кученце Фридолин, което получава за рождения си ден от своя млад господар нов красив нашийник, но го загубва някъде и отчаяно тръгва да го търси.

„Фридолин“ е една чудесна весела история, която се чете с голямо увлечение. Животните разговарят помежду си и с хората, а Фридолин със своите чисти и наивни постъпки става симпатичен и служи за пример на децата.

Приключения, весели истории, криминални случки и всеки път победа на доброто, сърдечността и безкористната любов. Това, заедно с близкия до децата художествен стил на автора, с богатия познавателен ефект на книгата, прави от „Фридолин“ любимо четиво за малките. Само в Швейцария историите и приключенията на дакела Фридолин са претърпели десет издания.

Край