Читателски коментари (за „Шестото клеймо “ от Дан Браун)

  • 1. доктор дулитъл (28 май 2008 в 21:45)

    това, което твърдиш е лочно, но само за човек с атеистичен мироглед. Всеки фанатик — правоверен (сиреч ортодоксален), протетант, адвентист, педесятнк и прочее *ист, не ще се съгласи принципно с твойта постановка.

    първо не ще приеме, че хората в мнозинството си са атести. Напротив — ще посочи, че например по Европата се събират данъци за църквите от хората и факта, че малцина казват, че са атеисти, за си спестят въпросните данъци, показва че много са вярващите!

    Слабоста на сърквата също би била поставена под съмнение. Например у нас се прави всичко възможно да се наложи православната църква, защото опредя в голяма степе резултатите от изборите. Същото е и по Европата.

    Колкото до Девата, някой не биха спорили с тебе а напрово биха ти посегнали. Логически, сигурно имаш основания да мислиш така, НО като правило в религията, вярата изключва разума. Иначе няма как да избираш дали да повярваш или не :-) (т.нар. право на личен избор, с който много се гордеят вярващите). Така че аргументите ти не биха били приети принципно.

    Църковните канони не са обяснявали всичко, имало е модел на света, основан на петокнижието. А колкото до жертвите — наистина са били много. Обаче не само тогава е имало невинни жертви. Например ’ние’ убихме сумати невинни хора в Ирак, въпреки че смяташ, че повечето сме атеисти.

    За беда науката хич не дава отговорите за които споменаваш. Напротив в момента има голям проблем и то около ’основни’ части на познаниято — квантовата механика и строежа на веществата. Ако щеш, включи и торията а великото обединение … тъмнината нараства!

    честно казано не виждам защо смяташ, че развлекателните книжки (като тази), имат нещо общо с науката или познанието? Все едно да четеш Хитър Петър и заключиш, че си изучил българсикят фолклор?

    та това си помислих като ти прочетох поста.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.