Читателски коментари (за „Към себе си “ от Марк Аврелий)

  • 1. един читател (15 март 2021 в 00:09)

    Чета възторжените коментари преди моя и се чудя — всички ли са писани от тийнове, прочели през живота си двуцифрен брой книги и напълно неспособни да мислят самостоятелно, или действително средното ниво на интелигентност вече е толкова ниско? С какво толкова успя да ви впечатли тоя изтъркан стоицизъм, предназначен да осигури бягство от осъзнаването на екзистенциалния абсурд на индивиди, родени със сребърна лъжичка в устата? Които се задоволяват с толкова малко в живота — покрив, постеля, дреха, храна, домашна прислуга(6.30). Напомня ми за философията на Панглос от „Кандид“ с неговия комичен оптимизъм, че „живеем в най-добрия от всички възможни светове“. Или за един цитат от „Пътеводителя…“:

    - Искаш ли да си прекараш добре? - чу се глас от един вход.

    - Доколкото мога да преценя - отговори Форд, - вече си прекарвам добре. Благодаря.

    - Богат ли си?

    Това накара Форд да се разсмее. Той се обърна и разпери широко ръце.

    - Изглеждам ли богат? - каза той.

    - Не знам - каза момичето. — Може би да, може би не. Може би ще забогатееш. Предлагам много специална услуга за богати хора.

    - Така ли? - попита Форд заинтригуван, но с повишено внимание. - И каква е тя?

    - Казвам им, че е о’кей да си богат.

    От прозорец високо над тях изригна картечен огън, но само застрелваха един басист, защото беше изсвирил грешен пасаж три пъти по ред, а басистите в Хан Долд Сити вървят по два за цент.

    Форд спря и впери поглед в тъмния вход.

    - Ти какво? - попита той.

    Момичето се засмя и излезе малко извън сянката. Беше високо и притежаваше тази самоуверена свенливост, която е страхотен трик, ако я умееш.

    - Това е коронният ми номер - каза тя. - Имам научна степен по социална икономика и мога да бъда много убедителна. На хората им харесва. Особено в този град.

    В резюме — бъди доволен от всичко, което ти се случва, благодари редовно на боговете, за да не ти отнемат това, което имаш, насявай се и в задгробния живот да се уредиш така, мисли и действай за общото благо (както ти го разбираш, например като победиш и избиеш някои вражески племена) и не си обременявай мозъчето с размисли на тема, че в свят с ограничени ресурси, какъвто е нашия, „доброто“ за един винаги е „зло“ за друг…

    Между другото, обработката на произведението е под всякаква критика. Бележките под линия не са оформени като такива, стиховете — също. Пълно е с правописни и пунктуационни грешки. Отне ми повече от три часа само да форматирам правилно FB2 файла.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.