Читателски коментари (за „Сблъсък на крале “ от Джордж Р. Р. Мартин)

  • 1. Adurna (22 септември 2008 в 16:57), оценка: 6 от 6

    Бях чувала доста различни отзиви за поредицата,някои каращи ме да мисля,че е най-великото произведение,но и такива за които е по-добре да не споменавам.Очарована съм от умението на Мартин да създаде толкова реални герой,всеки по-сложен от предишния.Определено се превърна в една от любимите ми книги и поредици.

  • 2. мартин (24 септември 2008 в 21:17)

    Супер е той Мартин, супер е.

  • 3. Диди (18 февруари 2009 в 21:41)

    Една от най-добрите фентъзи поредици, които съществуват. Невероятно заплетени интриги, реалистични герои с много сложни и интересни характери.

  • 4. Janne (27 май 2011 в 23:11), оценка: 6 от 6

    Доста е мрачен на момента,но не може да се отрече колко майсторски е пресъздал героите си.Наистина успява да те въвлече в света,който описва.

    • 5. Tarator4o (28 май 2011 в 14:05)

      Лошото е, че в следващите книги повествованието се разгръща прекалено много до степен на разводняване, та се налага авторът да прилага справочни списъци с имена. Прекалено много персонажи, прекалено много сцени на действие и сюжетни линии. Ролята на Старките, които изглеждаха основните персонажи на произведението се смалява до нищожност.

      А и ако пише и издава с досегашните темпове, последната седма книга трябва да я очакваме най-рано след 10 години.

      Иначе и аз съм пристрастен фен :)

  • 6. Николай (3 юли 2011 в 00:38)

    Изгледах Game of Thrones на HBO и много ми хареса, но като видях, че следващият сезон ще е през април догодина, лошичко ми стана :) Книгата, естесвено, ми харесва мнооого повече.

    До Тараторчо: Това им е лошото на поредиците,които не са приключили — чака се. Аз сега съм на тази книга, предполага, че до края на годината ще прочета всичко излязло и после ще чакам и аз. Можеше да си спестиш спойл-коментара за Старките.

  • 7. amei (4 юли 2011 в 22:05)

    Чета в момента третата книга, до тук почти всичко е на доста високо ниво…Не бях чела до сега книги от този автор, но наваксвам вече…Заслужава си всяка минута отделено време…

  • 8. мрачен (14 октомври 2011 в 10:22), оценка: 5 от 6

    Главен недостатък е наистина изобилието от имена на хора, местности, даже на кораби. Нападат 20 кораба, всички изброени с имената им и след 3 страници никога повече не чуваш за тях. Самият факт, че трябва да прекараш 1/3 от времето за четене в ровене из справочниците, за да разбереш кой кой е, говори само по себе си, че нещо, което е написано много увлекателно, може да бъде леко зацапано от ненужни детайли. В момента съм на третата книга и определено мога да кажа, че от трите втората е най-скучновата. Без да ме разбирате погрешно. Според мен поредицата е уникална и ще бъде уникална винаги. Просто има недодялани неща….особено самото начало на книгата с Другите и после чакай 1500 страници за да ги видиш отново. Ужас направо…

    • 19. Оня, дето много чете (30 юли 2012 в 13:39)

      На всички които ви идват много имената — погледнете последните 10–20 страници на Силмарилион на Толкин. Тогава говорете за много персонажи…

      • 27. Нел (15 август 2014 в 10:32)

        Точно! :)

  • 9. mainman (30 декември 2011 в 02:54), оценка: 5 от 6

    След като изгледах Game Of Thrones за два дни и определено филма ме плени реших да се разровя и за книгите, уникално четиво. Направих обаче генерална грешка, понеже изгледах първи сезон(1ва книга) реших да не чета 1вата книга, къде поради липса на време, къде от сприхавост, но вече съм твърдо решен след прочитането на втората да започна първата:(…

  • 10. Георги Александров (19 март 2012 в 17:22)

    Страшна книга — трима фамилии воюващи за един трон…а войната едва набира скорост.

  • 11. Петко Янев (23 март 2012 в 22:52)

    Книгата е невероятна! Прочетох я за една седмица! Направо ме разби!

    Сега отивам на трети том. От както почнах „Песен за огън и лед“ през целия ден сякаш живея на Вестерос и свикнах с този свят. Имам чувството даже, че като отида на църква търся образите на Седемте богове и се оглеждам за майката, скитника, война, ковачът, мъдреца и другите! Светът е толкова реално създаден, че има всичко — география, история, религия, фолкрол. Нещо изключително невероятно като въображение.

    Поклон пред Мартин

  • 12. ашоре (3 април 2012 в 19:40)

    Тъпа книга! Няма развръзка, нито кулминация! Така просто не се пише!

    • 13. крисо (17 април 2012 в 09:06)

      Ти чете ли я?

    • 20. Spellweaver (30 юли 2012 в 17:10)

      А вие, драги господине, какво написано и издадено имате, за да ни посочите как точно трябва да се пише?

      • 21. Анонюмъс (30 юли 2012 в 17:17)

        Според твоята логика, всеки порно филм е прекрасен, понеже ти не си правил порно филм въобще ли?

      • 22. Spellweaver (30 юли 2012 в 18:18)

        Не разбирам по каква асоциация стигна до порнофилм само като видя коментара ми, но ще поясня защото изглежда не съм се изразил съвсем ясно.

        ашоре заяви, че книгата нямала кулминация, нито развръзка. Всеки има право на мнение, както той, така и аз — а аз мисля, че не е съвсем прав но това е друг въпрос. Обаче той завършва коментара си с изречението „Така просто не се пише!“

        Просто ми стана интересно да разбера според него как трябва да се пише, след като изказва толкова категорично мнение.

        • 23. Анонюмъс (1 август 2012 в 14:06)

          1.По асоциациа „защо пък не“, може и с друг пример — надуване на вувузела.

          2.Ашоре си е негово право да си приказва каквото иска.

          3.За да кажеш, че всеки има право на мнение значи за теб това не е изконно право на всеки индивид, а просто един вид индивидуално разбиране, което ти изповядваш и си горд от това. Това не ми хареса в коментара ти.

          4."Обаче той каза че така не се пише" Еми казал е какво, не виждам какъв е проблемът като бил изказал такова категорично мнение. Очакваш да седне да ти обеснява как смята че се пише, или просто сарказмът ти е неуместен.

          • 24. Spellweaver (1 август 2012 в 15:51)

            Изглежда тежко съм наранил чувствата ти, тъй като упорито се опитваш да извадиш думите ми от контекст, както и че имам нещо против ашоре.

            Съжалявам искрено за което, повече няма да пиша лоши неща, които да те дразнят.

  • 14. Ellendary (17 април 2012 в 10:47)

    Невероятна поредица! Тъкмо приключих четенето на „Танц с дракони“ на руски и я пуснаха и на български. Ще я прегледам пак. Нямам търпение за продължението, дано Мартин го напише по-скоро!

  • 15. razkazwacha (17 април 2012 в 10:56)

    Сега дочитам четвъртата. През последното десетилетие няма друга поредица, освен тази и „Малаазанска книга на мъртвите“ която да ми е доставяла такова удоволствие. Изгледах и първите две серии на първия сезон — и не смятам да гледам, за сега, останалите. Ще ги дръпна, но за някой друг път — самата тематика е прекалено тежка да се гледа — или препрочита ей- така, за удоволствие.

  • 16. DeS Ska (22 април 2012 в 10:09)

    Аз лично съм във възторг! Наистина, многобройните имена ми идват в повечко и ми трябваше доста време да асимилирам кой с кого, и за какво се бие. В това отношение много ми помогна, че изгледах първи сезон на ХБО продукцията. Верно ти разваля кефа за четене, но пък ми помогна да вникна по-бързо в книгата. Искам да попитам къде мога да намеря „Танц с дракони“ на български? Мерси предварително. :)

    • 17. evjita (24 април 2012 в 00:57)

      Вече я има в повечето книжарници…мисля че струва около 25 лева, а може да си я поръчаш и по интернет, но тогава доставката се заплаща допълнително…

  • 18. Елена (19 юли 2012 в 22:24)

    Не ми хареса стилът на този писател- разтягане на локуми, понякога дори липса на всякакво действие, излишни подробности, затрупва ни с имена, които не можем да запомним, а и защо ли да ги помним…Някои глави дори ги прескачам. За пътви път ми се случва филмът да ми хареса повече от книгата.

  • 25. Мартин Бикев (4 септември 2012 в 03:59)

    Наскоро прочетох 1та книга, защото изгледах 1 и 2 сезон на сериала на НВО и много ми хареса. 2рата мисля да я пропусна , просто защото ми е интересно да разбера какво се случва по-напред. А и несъотвествията на 1 книга и 1 сезон са незначителни.Надявам се , че е така и с втората книга. Любимци са ми Денерис ,Едард, Дрого, Джон и Аря. На моменти автора става малко вулгарен и първичен. Мисля , че всякакви сравнения с Толкин са абсурдни. Нивото на писане е много по-различно. Но все пак ми хареса и определено Мартин го слагам в категорията на любимите ми автори. Спечели ме с тази книга.

  • 26. ..... (4 септември 2012 в 11:29)

    Мм, истината е, че втория сезон на сериала си е доста зле. Първи сезон се придържаше стриктно към книгата, но във втория вече разликите бяха твърде много и при това доста се набиваха на очи. По-добре прочетете книгата.

  • 28. Виктор Скачков (25 август 2017 в 09:12)

    Здравейте, казвам се Виктор Скачков и в момента пиша фентъзи книга „Решаваща война“ от поредицата Демонска кръв. Тя ще излезе след няколко месеца. Това е първата ми книга и бих искал да ми дадете няколко съвета — как да оформя корицата, с кои издателства да работя, как да я рекламирам… Благодаря предварително!

  • 29. summer-knight (25 август 2017 в 10:57)

    Ми маняк, ето един полезен съвет: недей да спамиш. Иначе за писане пробвай метода на Стивън Кинг: напиваш се здраво и тогава пишеш, а на сутринта не помниш какво си писал. За корица виж дали можеш да ангажираш Raymond Swanland, или оная френска мацка, дето работи по книгите на Дж. Мартин, ама със сигурност са безбожно скъпи :(

    • 30. notman (25 август 2017 в 15:07)

      Пишеш на пияна глава, след това на трезвена редактираш. После пак се налюскваш и редактираш. После пак на трезвено. И така, в режим на сходимост, докато и пиян, и трезвен не виждаш повече нужда от промени ;)

  • 31. mendofila (2 февруари 2023 в 09:25)

    Такъв Таргариен като „Ерон“ няма. Егон е правилното.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.