Читателски коментари (за „Денят по-дълъг е от век… “ от Чингиз Айтматов)

  • 1. der Vogel (12 септември 2012 в 23:57), оценка: 6 от 6

    Такъв типаж книги, поне се надявам, че наистина можем да говорим за типаж сред това море от литература, могат да бъдат описани с няколко простички слова-човешкия живот най-често в свят, извън „модерното общество“. Закваската на подобни книги е мястото на действие, а както често ще Ви се набива графично на очи „Железопътната линия пресичаше Саръ-Озеките…. А влаковете продължаваха да се движат от изток на запад и от запад на изток“ (неточен е цитатът ми). В тези своебразни няколко реда, както и в цялата книга, са заплетени въпроси, проблеми къде простички, къде общочовешки, които читателят, философът или който и да е посегнал към книгата е задължен поне малко да помисли. Философски разсъждения, съчинения върху отделни фрагменти на такива книги мисля не бива да очудват никого.

  • 2. Евгения (18 юли 2014 в 17:38)

    Особено затрогващо , прекрасно произведение , за суровия живот в степите и силния човешки дух .

    Толкова истинско и въздеѝстващо сякаш бях там в Саръ-Озеките -безкраѝните жълти степи и преживявах съвсем лично цялата история .

    Чингиз Аѝтматов за пореден път ме накара да се докосна до оня чиста нотка от живота до оная кристалночиста ценност към която се стремим но малцина я притежаваме ,не вярвам че мога да я притежавам но поне се докоснах . за това аз се прекланям пред този прекрасен писател

  • 3. Стела (21 октомври 2015 в 19:41)

    Помни се дълго, една от най-добрите и от любимите ми.

  • 4. Силвестрис (7 февруари 2016 в 11:52)

    Няма да забравя тази книга! Много любов и нежност има в нея, без ни най-малко да е любовна! Чудесна книга, разказваща истински човеци!

  • 5. Васка Стоилова (21 април 2017 в 10:53)

    Велика книга!

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.