Серия
Светът на диска (33)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Going Postal, (Пълни авторски права)
Превод от английски
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,4 (× 70 гласа)

По-долу е показана статията за Пощоряване от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Пощоряване
Going Postal
Автор Тери Пратчет
Първо издание 2004 г.
Великобритания
Оригинален език английски
Жанр пародия, хумористично фентъзи
Вид роман
Поредица Светът на диска
Предходна Чудовищна команда
Следваща Туп!
ISBN ISBN 9544220914

„Пощоряване“ (на английски: Going Postal) е книга от Тери Пратчет, 33-та в поредицата за Света на диска. Публикувана е за първи път през 2004 г. във Великобритания. Заглавието е игра на думи – „going postal“ е израз, възникнал след няколко масови убийства, извършени от пощенски служители в Америка и означава „полудявам, пощурявам“. „Пощоряване“ е била в краткия списък за наградите „Хюго“, „Небюла“ и „Локус“.

Сюжет

В книгата се описва съживяването на пощата на Анкх-Морпорк и проблемите, които изникват пред пощенските служители.

След залавянето на опитния измамник Моист фон Липуиг пред него е поставена голяма дилема дали да остане жив и да започне живота си на чисто, но в услуга на Патриция на Анкх-Морпорк или да се прости с жалкото си съществуване. Естествено след като избира живота Моист започва борба срещу набралите популярност Щраксове като началник на Анкх-Морпоркската поща с помощта на Младши пощальон Грош и неговия асистент Стенли. Но същевременно той води и борба със самия себе си, тъй като през цялото си съществуване той е бил някой друг и в момента му се отдава да бъде самия себе си. Благодарение на прозорливостта си Моист започва да издърпва Кралската поща от блатото в което я заварва, но с това си навлича гнева на силните на деня – собственика на Grand Trunk Company – Reacher Gilt. Подбутван от съдбата (тъй като разбира, че Reacher Gilt е придобил по нечестен път, компанията) или може би направляван от Патриция Ветинари той се хвърля в бясно съревнование с щраксовете на компанията на Reacher Gilt. Благодарение на миналото си Моист побеждава Reacher Gilt в това съревнование, като същевременно го разобличава и печели сърцето на Адора (Adora Belle Dearheart).

Край на разкриващата сюжета част.

Телевизионна адаптация

Скай уан (Sky one) продуцира двусерийна тв адаптация, която е излъчена съответно на 30 и 31 май 2010 г.

     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи    

Пролог — Преди 9000 години

Флотилиите на мъртвите кръстосваха света по подводни реки.

Почти никой не знаеше за тях. Макар че на теория това нещо е лесно за разбиране. А именно: морето е, в крайна сметка, в много отношения само една по-мокра форма на въздуха. А, както е известно, въздухът е толкова по-гъст, колкото по-ниско слезеш и толкова по-разреден, колкото по-високо се издигнеш. Следователно, когато някой разнебитен от бурята кораб се разбие и запотъва, по някое време ще достигне дълбочина, където водата ще е достатъчно плътна за да спре потапянето му. Така че, накратко, той престава да потъва и оттук нататък се носи по подводната повърхност, толкова дълбоко, че бурите вече не могат да го достигнат, но все пак далеч над океанското дъно.

Там е спокойно. Мъртвешки спокойно.

Някои от разнебитените кораби още имат такелаж, на някои са им останали и платна. Немалко имат дори и екипаж, оплетен в такелажа или вързан за руля.

Но пътуването им си продължава, без цел и посока, без изглед да достигнат пристанище, защото под повърхността на океана има течения, така че мъртвите кораби с екипажите им от скелети си плават по света, над потопени градове и между потънали планини, докато не прогният и не ги изядат червеите и не се разпаднат.

Понякога от кораба ще падне котва, надолу, надолу, чак до мрачната, студена и безметежна бездна на дъното, и ще смути вековния покой като вдигне облаче тиня.

Една за малко не удари Ангамарад, който седеше и гледаше реещите се високо над главата му кораби. Той я запомни, защото беше единственото наистина забавно събитие за девет хиляди години.

Бележки

[0] В английския оригинал (Going Postal), връзката между Поща и пощръкляване е съвсем очевидна. Има такъв израз „да го избие на пощаджия“ (going postal), което означава иначе скромен, работлив, наглед безобиден човечец внезапно да изпадне в неконтролируема буйна ярост, особено такава, при която се стига до кървава баня. Изразът придобива гражданственост след серия случаи в САЩ на пощенски служители, внезапно откриващи стрелба срещу шефове, колеги и случайни присъстващи. Между 1983 и 1997 г. в Пощенската служба на Съединените Щати са се случили поне 20 такива инциденти, при които са убити над 40 души. — Бел.пр.