Читателски коментари

(за „Идиот“ от Фьодор Достоевски)

 • 1. boychrist (27 април 2010 в 02:14), оценка: 6 от 6

  Може би най-симпатичният роман на Достоевски, заедно с „Юноша“… „Красотата ще спаси света…- князът мисли така само защото сега е влюбен“. Най-силният роман от социално-политическа гледна точка според мен е „Бесове“, а „Братя Карамазови“ е шедьовърът, черешката на тортата.

  Като цяло Достоевски почти няма слабо произведение.

  • 3. Ваня (1 ноември 2010 в 10:20)

   Съгласна съм — Достоевски почти няма слабо произведение. Братя Карамазови — да, върхът!

 • 2. georgiast (27 май 2010 в 19:56), оценка: 6 от 6

  Епическа поема — епическа заради Достоевски като разказвач, красива както най-красивите поеми!

 • 4. sironojka (13 януари 2011 в 00:09)

  Да, и на мен „Идиот“ много ми хареса! Сега ще почна поред и останалите произведения на Достоевски. Гледах и екранизацията на „Идиот“ от 2003-та — сериал 10 епизода, много добре направен, репликите им са направо 1:1 с книгата.

 • 5. fandrade (8 август 2011 в 10:49), оценка: 6 от 6

  Първият ми допир с Достоевски бяха „Братя Карамазови“, след това „Престъпление и наказание“, а сега и „Идиот“. За мен писателя е един от най-големите психолози в литературния свят — всеки образ в романите му е разгледан изключително подробно, във всички аспекти и поставен в различни ситуации. Погледа навътре, в интимния свят на човека ме пленява всеки път щом разгърна творбите на Достоевски. Четенето на романите му е истинско наслаждение.

  Романът му „Идиот“ кара да се замислим в крайна сметка, затваряйки последната страница от книгата — кой всъщност е идиота? Богатство е за всеки, докоснал се до Достоевски.

  • 6. tzdk (27 февруари 2013 в 20:41)

   Ще си позволя да Ви препоръчам „Бесове“. Според мен това е най-великото

   произведение на Достоевски… а и не само най-великото от неговите произведения … най-великото въобще, което може да се окачестви като

   „художествено произведение“. Руският „Хамлет“! Когато някой разбере

   „Бесове“ ще му е много трудно, почти невъзможно, да намери нещо равностойно.

   • 7. Дени (28 февруари 2013 в 09:19)

    Прочетох коментарите и виждам, че сте запознати с творчеството на Достоевски. Като лаик доста се чудя с коя негова книга да започна? Благодаря за помощта предварително.

    • 8. tzdk (28 февруари 2013 в 09:30)

     Бих ти препоръчал „Унижените и оскърбените“ „Юноша“ или „Идиот“.

     В никакъв случай не започвай с „Бесове“. Да не си готова и да не ти

     хареса. След това може никога повече да не се върнеш към него.

     Това ще е голяма загуба. Не искам да звуча като префърцунен ментор,

     но някои книги изискват предварителни натрупвания.

     • 9. Дени (28 февруари 2013 в 09:49)

      Благодаря. А какво ще кажете за ,,Престъпление и наказание"?

      • 10. tzdk (28 февруари 2013 в 09:52)

       Може да започнеш и с него.

 • 11. гост (28 февруари 2013 в 17:37)

  Когато аз започнах да чета Достоевски, започнах с „Бесове“ и не бях очарована, но не се отказах и продължих с „Престъпление и наказание“ и така, докато не прочтох петокнижието на Достоевски. Останах възхитена от таланта му.

  • 12. Дени (28 февруари 2013 в 18:07)

   Сърдечно благодаря за помощта!

  • 13. д. (3 март 2013 в 09:44)

   „Бесове“ пък за мен да му е най- ама най-хубавото произведение ! :)

 • 14. Петър (30 април 2013 в 15:32)

  Гледах руската екранизация на „Идиот“ от 2003г.,след като прочетох книгата.

  Филма(и 10-те серии) го има в youtube — без превод.

  Не знам какво чувстват бабичките, които гледат любимия си следобеден сериал, но ми се струваше че изглеждам точно, като някоя от тях — на моменти се просъзлзявах и настръхвах.

  Не съм предполагал че класическо образи, познати на поколения могат да се направят толкова оригинално и естествено, без преиграване, без напъни и престараване! Уникална актьорска игра. Великолепна Настася Филиповна! Аглая и Лисавета Прокофиевна — перфектни.Рогожин — по-истински отколкото сте си го представяли!Русия има страхотни актьори!

 • 15. WAl (7 юли 2013 в 21:49)

  Много ми харесва !!! Един много добър,честен,искрен човек,неразбран от другите и затова наречен просто „идиот“.Ще ви споделя любимия си цитат,който съм запомнила : "Смисълът е в живота, само в живота -в откриването му,непрекъснато и вечно , а съвсем не в откритието " (ако не се лъжа е част от изповедта на Иполит )

  • 16. д. (7 юли 2013 в 23:52)

   е не, не го травестирай по този начин. Авторовият замисъл е Мишкин да е като Христос все пак — напълно неопетнен, спуснат като агнец сред греха и хаоса на всекидневието. В смисъл — той не просто е добър, честен и неразбран — това е твърде обикновено за толкова възвишена фигура като Мишкин. Иначе това лято ми е крайно достоевско (с малки Флоберови изключения) и скоро пак ще препрочета Идиот. Унижените и оскърбените минах, но нещо не ми се понрави.

 • 17. sunnymd (21 август 2014 в 18:54)

  Наистина хубав роман, но лично мен ме натъжи.. Всички книги на Достоевски ли са така мрачни ?

  • 18. Frey (16 ноември 2014 в 22:15), оценка: 6 от 6

   Непреходното изкуство и великата философия са винаги тъмни. Геният не може да не е тъмен, той (съ)страдава света — миналия, настоящия и бъдещия, дори всеки възможен свят. Светлото е мираж, щрих от картината, игра със светлината, която осветява малка част от декора. С щастие и доволство не може да се напише нито едно велико произведение — те никога не са грандиозно зрелище. Само идилията се опитва и на нея не й остава нищо друго освен просто да описва пейзажа или нагло да лъже. Ако търсите истината — търсете тъмните, ако търсите нещо което да не терзае — няма проблем — цялата масова култура е на Ваше разположение.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.