Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Втора трилогия за Фондацията (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Foundation's Fear, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
NomaD (2010 г.)

Издание:

Грегъри Бенфорд. Страхът на Фондацията

Редактор: Иван Здравков

Издателска къща „Пан“, 2000

ISBN 954-657-287-Х

История

  1. — Добавяне

Романите на Айзък Азимов за Фондацията са класика в научната фантастика.

Във въведението си към „Прелюдия към Фондацията“ (1988) Азимов говори за възможността към поредицата да се добавят нови томове. Смъртта обаче слага неочакван край на грандиозната му сага.

По идея на съпругата на Азимов, Джанет и американския му литературен агент се създава проект за продължение на „Фондацията“, в който привличат едни от най-добрите съвременни писатели на научна фантастика — Грегъри Бенфорд, Дейвид Брин и Грег Беър. На тримата е възложено да напишат романи, развиващи цикъла в направления, в които самият Азимов е чувствал нужда от нови истории.

Така се ражда нова трилогия за Фондацията на Айзък Азимов:

1. „Страхът на Фондацията“ — Грегъри Бенфорд;

2. „Фондацията и хаосът“ — Грег Беър;

3. „Триумфът на Фондацията“ — Дейвид Брин.

Последният роман на Азимов „Битката за Фондацията“ прехвърля мост през времето, връщайки се към ранните години на Хари Селдън и усилията му да създаде „психоисторията“.

Първият роман от новата трилогия е „Страхът на Фондацията“ и продължава оттам, където завършва „Битката за Фондацията“. Азимов си представя света на Фондацията като футуристична империя без извънземни. В романа на Бенфорд става ясно, че роботите на Фондацията са спазвали стриктно първия закон на роботиката и са защитавали хората с всички сили, унищожавайки всяка извънземна раса още преди да се установи първият контакт. Тази стряскаща истина до голяма степен определя и развитието на Хари Селдън, който все още се занимава с опитите си в областта на „психоисторията“, опитвайки се да моделира човешките общества и да прогнозира промените им във времето. Той желае да бъде оставен на спокойствие, ала плановете на император Клеон са други — иска Селдън да стане първи министър. За разлика от него има и такива, които мечтаят да бъдат първи министри и са готови да убиват, за да постигнат целите си. Намесват се и компютърни вируси от древни светове, които се носят из виртуалната реалност и се опитват да разрушат галактическата империя. Дали Данийл Оливо и Хари Селдън ще успеят да предотвратят разрухата?

След „Страхът на Фондацията“, през тази година Издателска къща „Пан“ ще издаде и „Фондацията и хаосът“от Грег Беър, а в началото на 2001 г. — „Триумфът на Фондацията“ от Дейвид Брин.

ИК „Пан“