Читателски коментари (за „Изгубените открития “ от Джери Василатос)

  • 1. Джордж (9 август 2014 в 09:07)

    Авторът на записките се представял така: „Името ми е Христофор Колев. Роден съм на 24 юни 1915 г. в Пловдив. Баща ми беше офицер. Голямата ми мечта беше да уча авиоинженерство и понеже имах възможност, се дипломирах в Германия, когато Райхът победоносно крачеше. Завърших с отличие и ми предложиха да се включа в групата на проф. Летцер, която работеше за производителите на самолетите Me 262, Ju 52, FW 200.“

    Всички страници били номерирани с молив, но първите липсвали. Запазените започвали с №42.

    На лист №67 на български било записано: „На 21 февруари 1944 г. по телефона спешно ме извика проф. Летцер. Когато излязох на улицата, видях, че ме чакаше кола, в която учтиво ме поканиха да вляза. Пътувахме около 2 часа и стигнахме до летище, за което аз, макар че знаех всичко за пистите край Берлин, дори не подозирах. В тъмното се открояваше двумоторен самолет, който подгряваше двигателите. Едновременно с моята кола пристигнаха още 3, от които слязоха проф. Летцер и колегите ми Ханс Дьопфер и Хелмут Алтенбург.“

    Авиоинженерът описвал: "След многото проверки накрая влязохме в голямо хале със слабо осветени стени и таван. Край дълга маса стояха наведени няколко военни. С нашето влизане те се изправиха и сред тях се открои профилът на Хитлер. След общоприетия поздрав ние се наредихме около масата, като седнахме след фюрера.

    Хитлер кимна на ген. Хохмайстер, директор на завода, с когото се познавахме от предишна съвместна работа, и той нареди да се запали осветлението. Бяхме в огромен хангар. В средата на подземието видях това, за което бях подочувал, но в което никой не вярваше. Това бе тя — тайнствената чиния, стъпила на 4 крака, с малък полусферичен непрозрачен купол. По ръба мигаха жълти и червени светлини.

    Генералът натисна голям червен бутон до дясната си ръка и бягането на светлините се засили, докато се образува непрекъснат и ослепително ярък светещ кръг. Куполът над хангара бавно се разтвори и миг след това апаратът чиния излетя вертикално с неописуема скорост.

    На около 3000 м увисна във въздуха, после рязко полетя настрани, отново увисна неподвижно и след броени мигове пак застана мълчаливо на 4-те си уродливо тънки крака, премигвайки като на игра със светлините си. Запознаването със свръхсекретното оръжие на фюрера не е било случайно.

    Авиоинженерът от Пловдив знаел, че имало нареждане за включването на проф. Летцер и колегите му в проекта по създаването на база, каквито планът „Божествен огън“ предвиждал да бъдат оборудвани на специално избрани места.

    Едно от тях било на Балканите — връх Юмрукчал в България, преименуван през 1950 г. на връх Ботев. След няколко месеца подготовка групата, снабдена с най-модерна апаратура за навигация, кацнала с 4 транспортни самолета на летище Божурище.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.