Серия
Светът на диска (16)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Soul Music, (Пълни авторски права)
Превод от английски
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,4 (× 58 гласа)
Сканиране
Galimundi (2009 г.)
Разпознаване и корекция
dave (2009 г.)

Издание:

Тери Пратчет. Музика на душата

ИК „Вузев“, 1997

Редактор: Владимир Зарков

Компютърно оформление: Таня Иванова

ISBN 954–422–049–6


По-долу е показана статията за Музика на душата от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Музика на душата
Поредица Светът на диска
Автор Тери Пратчет
Герои Сюзън Сто Хелит
Смърт
Местоположение Анкх-Морпорк
Мотиви Рок
Поредна книга шестнадесет
ISBN ISBN 954-422-057-7

Музика на душата (на английски: Soul Music) е роман в жанр хумористично фентъзи. Тя е шестнадесетата по ред издадена книга от поредицата на Тери Пратчет Светът на диска и е издадена през 1994 г.

Портал В Портал Фентъзи можете да намерите още много страници за Фентъзи.

Историята

Това е разказ за паметта. А поне това можем да си спомним, че…

… Смърт от Света на Диска, поради причини, които само той си знаеше, веднъж спаси едно момиченце и го отведе в дома си между измеренията. Остави го да порасне, докато стана на шестнайсет години, тъй като вярваше, че с по-големите деца е по-лесно да се справиш, отколкото с по-малките, а това показва, че може и да си безсмъртна антропоморфна персонификация и пак да си ужасно заблуден…

… по-късно той си нае чирак на име Мортимър или за по-кратко — Морт. Между Морт и Изабел възникна моментална омраза, а всеки знае до какво води това с времето. Като заместник на Мрачния Жътвар, Морт беше впечатляващ провал, а това причини проблеми, довели до разтърсването на Реалността и до битка между него и Смърт, която Морт изгуби…

… и поради причини, които само той си знаеше, Смърт пощади живота му и го отпрати заедно с Изабел обратно в света.

Никой не знае защо Смърт започна да се интересува от човешките същества, с които от толкова време си имаше работа. Може би просто от любопитство. Дори и най-кадърният ловец на плъхове рано или късно ще се заинтересува от плъховете. Може да наблюдаваш как живеят и умират плъховете, както и да отбелязваш всяка една подробност от тяхното съществуване, макар че може и никога да не разбереш в действителност какво е да тичаш из лабиринта.

Но ако с вярно, че актът на наблюдаване променя нещото, което е наблюдавано[1], то още по-вярно е, че той променя наблюдаващия.

 

 

Морт и Изабел се ожениха.

Роди им се дете.

 

 

Това е също така и разказ за секс, наркотици и за Рок-Музика С Камъни В Нея.

Е…

… поне едното от трите не е зле.

Всъщност, то е само трийсет и три процента, но би могло и по-зле да е.

Бележки

[1] Поради квантовете.