Джон Грей
Мъжете са от Марс, жените — от Венера (11) (Психология на отношенията между мъжа и жената)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Men Are from Mars, Women Are from Venus, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,8 (× 33 гласа)

Информация

Източник: Спиралата

 

Издание:

Хомо Футурус, София, 1994

История

  1. — Добавяне
  2. — Добавяне на анотация (пратена от jossika)

Глава X
„Набирането на точки“ в отношенията с другия пол

Мъжът смята, че „набира много точки“ в отношенията си с жената, като направи нещо голямо за нея, например като й купи нова кола или я заведе на почивка. Допуска, че печели по-малко точки с дребни неща като отваряне на вратата на колата, поднасяне на цветя или прегръдка. Смята, че ще я удовлетвори най-добре, ако посвети времето, енергията и вниманието си на извършването на нещо голямо за нея. Тази формула обаче няма ефект, тъй като жените броят точките по различен начин. Жената дава една точка за подарък, направен с обич, независимо дали е голям или малък; всеки подарък има за нея еднаква стойност. Размерът му е без значение; той носи една точка. Мъжът обаче смята, че получава една точка за малък и тридесет точки за голям подарък. Тъй като не разбира, че жените броят точките различно, мъжът естествено съсредоточава усилията си върху един или два големи подаръка.

Жената дава една точка за всеки подарък, направен с обич, независимо дали е голям или малък. За нея всеки подарък има еднаква стойност.

Мъжът не разбира, че дребните неща са също толкова важни за жената, колкото и големите. С други думи, жената оценява еднакво една роза и навременното плащане на наема. Ако не разберат тази основна разлика в „набирането на точки“, мъжете и жените непрекъснато се объркват и разочароват от отношенията помежду си.

Следният пример илюстрира това.

На консултациите Пам каза следното:

— Правя толкова много за Чък, а той ме пренебрегва. Интересува го само работата му.

Чък:

— Но работата ми осигури хубава къща и възможността да ходим на почивка. Тя би трябвало да е щастлива.

Пам:

— Не ме интересува къщата, нито почивките, ако не се обичаме. Искам повече от теб.

Чък:

— Говориш така, сякаш ти даваш много повече. Пам:

— Така е. Непрекъснато върша разни неща за теб. Пера, готвя, чистя — всичко. Ти правиш само едно нещо — ходиш на работа и печелиш пари. От мен обаче очакваш да върша всичко останало.

Чък е преуспяващ лекар. Както обикновена се получава при повечето професионалисти, работата му отнема много време, но същевременно му носи и висок доход. Той не можел да разбере защо жена му Пам била толкова недоволна. Печелел добре и осигурявал „добър живот“ за семейството си, но когато се върнел вкъщи, жена му била нещастна. Чък смятал, че колкото повече пари печели, толкава по-малко неща е необходимо да върши вкъщи, за да удовлетвори жена си. Бил сигурен, че тлъстият чек в края на месеца му носи поне 30 точки. Когато отворил своя собствена клиника и доходът му нараснал двойно, Чък решил, че вече печели по 60 точки ма месец. Нямал представа, че парите в края на месеца му носят само 1 точка в отношенията с Пам, независимо ат сумата.

— Чък не разбирал, че от гледна точка на Пам колкото повече пари печели, толкова по-малко получава самата тя, Новата клиника изисквала от него повече време и енергия. Пам започнала да върши още повече неща, за да компенсира отсъствието му от къщи, да се справя с личния им живот и отношенията помежду им. Като давала повече, тя смятала, че месечно „набира“ 60 срещу неговата 1 точка. Това я правело нещастна и недоволна.

Когато се обърнаха към мен, Пам чувстваше, че дава много повече, а получава по-малко. От гледна точка на Чък той даваше повече /вече 60 точки/ и би трябвало да получи повече от жена си. Неговото мнение бе, че резултатът е равен. Доволен е от отношенията помежду им, освен от едно — Пам бе нещастна. Той я обвиняваше, че иска твърде много. За него голямата му заплата се равняваше на това, което жена му даваше в техните взаимоотношения. Тази гледна точка още повече ядосваше Пай.

След като чуха запис от курса ми от лекции за отношенията между мъжете и жените, Пам и Чък успяха да се освободят от обвиненията и да решат проблема си с обич. Взаимоотношенията им, които отиваха към развод, се преобразиха. Чък узна, че дребните неща, които прави за Пам, означават много за нея. Той се изненада колко бързо се промениха нещата, когато започна да отделя повече време и грижи за жена си. Започна да разбира, че за жената дребните и големите неща са еднакво важни, и осъзна защо работата му носи само 1 точка.

В действителност Пам имаше основателна причина да бъде нещастна. Тя се нуждаеше много повече от личното внимание, грижи и енергия на Чък, отколкото от заможния им начин на живот. Чък откри, че като изразходва по-малко енергия, за да печели пари, и полага малко повече грижи за жена си, тя е много по-щастлива Той призна, че дори е работил извънредно с надеждата да я направи по-щастлива. Осъзная как тя брои точките, той можеше да се прибере вкъщи с нова увереност, защото знаеше как да я направи щастлива.

Малките неща имат голямо значение

Съществуват различни начини, чрез които мъжът може да спечели „точки“ във взаимоотношенията с партньорката си, без да е необходимо да прави твърде много за нея. Става въпрос просто за пренасочване на енергията и вниманието на мъжа Повечето мъже знаят много от тези неща, но не си правят труда да ги вършат, защото не разбират колко важни са те за жената. Мъжът искрено вярва, че дребните неща са незначителни в сравнение с големите, които той прави за нея.

В началото на взаимоотношенията си с жената някои мъже вършат един или два пъти и дребни неща, но после престават да ги правят. Сякаш някаква тайнствена сила инстинктивно ги кара да насочат енергията си към извършването на едно-единствено голямо нещо за партньорката си. Тогава престават да вършат дребните неща, които носят удовлетворение на жената във взаимоотношенията помежду им. За да удовлетвори жената, мъжът трябва да разбере какво й е необходимо, за да почувства обич и закриля.

Начинът, по който жените отбелязват точките, не е просто прищявка, а действителна потребност. Те се нуждаят от многобройни прояви на обич във взаимоотношенията си с мъжете, за да се почувстват обичани. Еднократната или двукратна проява на любов, независимо колко значима е тя, на може да донеса удовлетворение на жената.

За мъжа това може да се окаже твърде трудно за разбиране. Образно казано, жените имат любовен „резервоар“, подобен на бензиновия при колите. Той трябва да се пълни многократно. Извършването на множество дребни неща /и печеленето на много точки/ е тайната за напълването на любовния „резервоар“ на жената. Жената се чувства обичана, когато резервоарът й е пълен. Тогава тя може да откликне на потребностите на мъжа от по-голяма обич, доверие, приемане, признание. Възхищение, одобрение и насърчаване. Необходими са множество дребни неща, за да прелее нейният „резервоар“.

Следва списък от 101 дребни начина, чрез които мъжът може да поддържа пълен любовния „резервоар“ на своята партньорка.

101 начина за печелене на точки във взаимоотношенията с жената

1 Когато се върнете вкъщи, намерете я и я прегърнете, преди да правите каквото и да било.

2. Задайте й конкретни въпроси затова, как е прекарала деня, за да покажете, че знаете какви са били плановете й. /Например: „Как премина посещението ти при лекаря?“/

3. Упражнявайте се да я изслушвате и да й задавате въпроси.

4. Не се поддавайте на изкушението да решавате проблемите й — вместо това проявете съпричастност към тях.

5. Отделете й цялото си внимание за 20 минути /не четете вестник и не се разсейвайте с нищо друго през това време/.

6. Подарявайте й цветя без повод.

Планирайте как ще прекарате почивните дни няколко дни предварително, вместо да чакате петък вечер и да я попитате какво иска да прави.

8. Ако обикновено тя приготвя вечерята или е неин ред за това, я тя изглежда уморена или е заета с нещо друго, предложете й вие да я приготвите.

9. Направете й комплимент за външния вид.

10. Проявете разбиране към чувствата й, когато е потисната.

11. Предложете й помощ, когато е уморена.

12. Предвидете допълнително време, когато пътувате, за да не се налага да бързате.

13. Когато се наложи да закъснеете, обадете й се и я предупредете.

14. Когато тя поиска подкрепа, кажете „да“ или „не“, без да я карате да се чувства виновна, че ви е помолила за това.

15. Когато чувствата й са накърнени, проявете известно съчувствие и й кажете: „Съжалявам, че се чувстваш засегната.“ След това замълчете. Оставете я да осъзнае, че разбирате огорчението й. Не предлагайте решения или обяснения, че за огорчението й не сте виновен вие.

16. Когато почувствате потребност да се уедините, уведомете я, че ще се върнете или че ви трябва известно време, за да премислите нещата.

17. Когато ви мине и се върнете, поговорете почтително и сърдечно с нея за това, което ви е измъчвало, за да не си въобрази тя най-лошото.

18. Предложете й помощ в трудни моменти.

19. Когато тя говори, оставете списанието или изключете телевизора, за да й отдадете цялото си внимание.

20. Ако обикновено тя мие чиниите, предлагайте й по-, някога вие да направите това, особено когато е уморена.

21. Когато забележите, че е разстроена или уморена, попитайте я какво й предстои да направи. След това й предложете помощ, като извършите някои от нещата, което обикновено тя прави.

22. Когато излизате, попитайте я дали не иска да купите нещо от магазина и не забравяйте да го направите.

23. Уведомете я, когато възнамерявате да дремнете или да излезете.

24. Прегръщайте я по четири пъти на ден.

25. Телефонирайте й от работата си, за да я попитате как се чувства, за да споделите нещо вълнуващо или за да й кажете: „Обичам те.“

26. Казвайте й „Обичам те“ поне два пъти на ден.

27. Оправете леглата и изчистете спалнята.

28. Ако тя ви пере чорапите, обърнете ги с лицевата страна навън, за да не го прави тя.

29. Предложете й вие да изхвърлите боклука.

30. Когато сте извън града, обадете й се, за да оставите телефонния номер на мястото, където може-да ви намери, и за да й кажете, че сте пристигнали благополучно.

31. Измийте колата й.

32. Измийте вашата кола и я почистете отвътре, преди да излезете заедно с нея.

33. Изкъпете се, преди да правите секс, или се напарфюмирайте, ако на нея това й харесва.

34. Вземете нейната страна, когато някой я е разстроил.

35. Предложете й да й разтриете гърба, врата или краката /или и трите/.

36. Постарайте се да бъдете нежен и да проявявате обичта си към нея, без непременно да правите секс.

37. Проявявайте търпение, когато тя споделя с вас. Не си поглеждайте часовника.

38. Не превключвайте телевизора на различни канали, когато и тя гледа.

39. Показвайте обичта си на обществени места.

40 Когато държите ръцете си, не отпускайте своята.

41. Научете кои са любимите й напитки, за да можете да й предложите избор от тези, които ще й харесат.

42. Предложете й различни ресторанти, където можете да отидете, не оставяйте тежестта на решението върху нея.

43. Вземете билети за театър, концерт, опера, балет или някакво друго представление по неин вкус.

44. Намерете поводи, при които и двамата да се облечете официално.

45. Проявете разбиране, когато тя закъснява или реши да се преоблече.

46. Обръщайте й повече внимание, отколкото на другите, когато сте на обществено място.

47. Накарайте я да почувства, че означава за вас повече, отколкото децата. Покажете пред децата, че на нея първо отдавате вниманието си.

48 Правете й дребни подаръци, например кутия шоколадови бонбони или парфюм.

49. Купете й нов тоалет. /Вземете нейна снимка и мерките й, идете в магазина и оставете продавачките да ви помогнат в избора./

50. Снимайте я при специални случаи.

51. Позволявайте си кратки романтични бягства с нея.

52. Покажете й, че носите снимката й в портфейла си, и от време на време я подновявайте.

53. Когато двамата отсядате в хотел, накарайте служителите да поставят нещо специално в стаята ви, като бутилка шампанско, плодови сокове или цветя.

54. Напишете бележка или направете нещо специално по повод годишнини и рождени дни.

55. Предложете вие да шофирате при дълги пътувания.

56. Шофирайте бавно и сигурно, като зачитате нейните предпочитания. В края на краищата тя седи безпомощна на предната седалка.

57. Разберете как се чувства и коментирайте по следния начин: „Изглеждаш ми щастлива днес“ или „Изглеждаш ми уморена“, и след това задайте въпроса: „Как мина днешният ти ден?“

58. Когато я извеждате някъде, проучете предварително маршрута, за да не се чувства отговорна да определя посоката.

59. Заведете я на танци или вземайте заедно уроци по танци.

60 Изненадайте я с любовна бележка или стих.

61. Дръжте се с нея така, както в началото на отношенията помежду ви.

62. Предложете й да поправите нещо вкъщи. Попитайте я: „Има ли нещо за поправяне? Имам малко свободно време.“ Не се заемайте с повече неща, отколкото позволяват възможностите ви.

63. Предложете й да наострите ножовете в кухнята.

64. Купете лепило, за да залепите счупени предмети.

65. Предложете да смените изгорелите крушки.

66 Помогнете в други домашни работи, към които проявявате интерес.

67. Прочетете на глас или изрежете от вестника нещо, което може да я интересува.

68. Записвайте ясно телефонните съобщения за нея.

69. Поддържайте пода на банята чист и го подсушавайте, след като вземете душ.

70. Отваряйте вратите пред нея.

71. Предлагайте й да носите покупките вместо нея.

72. Предлагайте й да носите тежки кутии вместо нея.

73. При пътувания грижете се за багажа и за поставянето му в колата.

74. Ако обикновено тя мие чиниите или е неин ред да го прави, предложете й да й помогнете и да изтъркате загорели съдове или да направите други по-трудни неща.

75. Направете списък на нещата, които трябва да се поправят, и го оставете в кухнята. Когато имате свободно време, поправете някои неща от списъка. Не отлагайте твърде много.

76. Когато тя сготви, похвалете яденето.

77. Когато я слушате да говори, гледайте я в очите.

78. Докосвайте я, докато разговаряте с нея.

79. Проявявайте интерес към това, което тя прави през деня, към книгите, които чете, и към хората, с които общува.

80. Когато я слушате, уверете я, че се интересувате от казаното с възклицания като „Аха“, „Ъх-ъхъ“, „О-о-о“, „М-м-м“ и „Хм“.

81. Попитайте я как се чувства.

82. Ако е боледувала, попитайте я как се чувства сега.

83. Ако е уморена, предложете да й направите чай.

84. Приготвяйте се за лягане едновременно и си лягайте по едно и също време.

85. Целунете я за довиждане.

86. Смейте се на шегите и оценявайте чувството й за хумор.

87. Благодарете й, когато направи нещо за вас.

88. Забележете, когато си направи косата, и й направете комплимент.

89. Отделете специално време, за да бъдете заедно.

90. Не вдигайте телефона в интимни моменти или когато тя споделя съкровени чувства.

91. Карайте колела заедно, дори да е за кратка разходка.

92. Организирайте и подгответе пикник. /Не забравяйте да вземете покривка./

93. Ако тя се занимава с прането, занесете дрехите на химическо чистене или предложете вие да изперете.

94. Заведете я на разходка без децата.

95. Преговаряйте, за да й покажете, че искате тя да получи това, което желае, но и че вие държите на своето Проявете внимание към нея, но не се превръщайте в мъченик.

96 Покажете й, че ви е липсвала, когато сте били в командировка.

97. Донесете й любимия й сладкиш.

98 Ако обикновено тя пазарува хранителните продукти, предложете й вие да го направите.

99. Яжте малко при романтични случаи, за да не ви стане тежко и да не се почувствате уморен по-късно.

100. Помолете я да добави свои мисли към този списък.

101. Сваляйте седалката на тоалетната.

Магията на дребните неща

Когато мъжът върши дребни неща за своята партньорка, той прави магии. Поддържа пълен любовния й „резервоар“ и постига равенство в точките. Ако резултатът е равен или почти равен, жената знае, че е обичана, което от своя страна увеличава доверието и любовта й към мъжа. А щом почувства, че е обичана, тя може да обича безрезервно мъжа.

Извършването на дребни неща за жената има целебен ефект и върху мъжа. Фактически дребните неща ще отстранят както неговите, така и нейните чувства на неприязън. Той започва да се чувства силен и сигурен, тъй като тя получава грижите, от които се нуждае. Тогава и двамата получават удовлетворение.

От какво се нуждае мъжът

Тъй както мъжете трябва да правят дребни неща за жените, така и жените трябва да не забравят да покажат колко много оценяват това. С усмивка и благодарност жената може да покаже на мъжа, че е спечелил „точка“. Той се нуждае от благодарността и насърчението й, за да продължи да дава. Трябва да се убеди, че за жената това има значение. Мъжете престават да дават, когато почувстват, че всичко, което правят, се приема като даденост. Жената трябва да му покаже, че оценява това, което той прави за нея.

Това не означава тя да се преструва, че всичко е чудесно, само защото той е изхвърлил вместо нея боклука. Тя може просто да забележи, че боклукът е изхвърлен, и да му благодари. Постепенно в резултат на промяната в поведението им и двамата ще започнат да проявяват повече обич един към друг.

Особеностите на мъжа, конто жената трябва да приеме

Жената трябва да приеме инстинктивната склонност на мъжа да съсредоточава цялата си енергия, за да постигне нещо голямо и да омаловажава значението на дребните неща. Тогава тази негова особеност няма да е толкова болезнена за нея. Вместо да недоволства, че в отношенията помежду им той дава по-малко от нея, тя може да се включи конструктивно в решаването на проблема. Може неколкократно да му покаже колко цени дребните неща, които той прави за нея, както и неговата упоритост и съсредоточеност в работата.

Жената трябва да помни, че ако мъжът забравя за дребните неща, това не означава, че не я обича, а че отново се е насочил към нещо голямо. Вместо да се кара с него или да го наказва, тя може да насърчи интереса му към себе си, като го помоли за подкрепа. С повече благодарност и насърчение мъжът постепенно ще се научи да цени дребните неща наравно с големите. Той няма да се чувства принуден да постига все нови и нови успехи, а ще се отпусне и ще започне да отделя повече внимание на жена си и семейството си.

Пренасочване на енергията и вниманието на мъжа

Помня как за пръв път се научих да пренасочвам енергията си към дребните неща. Когато Бони и аз се оженихме, бях пристрастен към работата си. Освен че пишех книги и водех семинари, провеждах и консултации по 50 часа седмично. През първата година от брака ни тя непрекъснато ми даваше да разбера колко много иска да прекарва повече време с мен. Неколкократно споделяше чувството си на изоставеност и обида. Понякога правеше това с писмо. Наричаме го „любовното писмо“. То винаги завършва с обич и съдържа чувства на яд, тъга, страх и горест. Ето какво „любовно писмо“ ми написа Бони по повод прекалената ми отдаденост на работата.

„Скъпи Джон,

Пиша ти, за да споделя с теб чувствата си. Не искам да ти казвам какво да правиш. Искам само да разбереш чувствата ми. Яд ме е, че прекарваш толкова много време в службата си. Яд ме е, че когато се връщаш вкъщи, не ти остава никакво време за мен Искам да бъда повече време с теб.

Обидно ми е да чувствам, че си загрижен повече за своите клиенти, отколкото за мен, Мъчно ми е, че си толкова уморен. Липсваш ми.

Страхувам се, че не искаш да прекарваш времето си с мен. Много се страхувам, че съм само още един товар в живота ти. Боя се, че ставам досадна. Опасявам се, че чувствата ми нямат значение за теб.

Съжалявам, ако това ти е неприятно. Знам, че правиш всичко, което можеш. Оценявам, че работиш толкова много.

Обичам те, Бони“

След като прочетох писмото й, разбрах, че се чувства пренебрегната. Осъзнах, че наистина давам повече на клиентите си, отколкото на нея. Отдавах им цялото си внимание, след което се връщах вкъщи и пренебрегвах жена си.

Когато мъжът работи прекалено много

Пренебрегвах я не защото не я обичах или защото не ме интересуваше, а защото бях изчерпан и нямах повече какво да й дам. Наивно смятах, че правя най-доброто, като работя упорито, за да осигуря по-добър живот /повече пари/ на нея и на нашето семейство. Щом разбрах как се чувства, разработих план за решаването на този проблем в отношенията помежду ни.

Вместо да приемам по 8 клиенти дневно, започнах да приемам по 7. Все едно, че жена ми беше 8-ият клиент. Всяка вечер се връщах вкъщи един час по-рано. Представях си, че жена ми е най-важният ми клиент. Започнах да й отдавам цялото си внимание, както правех с клиентите си. Когато се прибирах вкъщи, правех дребни неща за нея. Планът ми имаше светкавичен успех. Не само тя, но и аз бях по-щастлив.

След като почувствах, че ме обича заради закрилата, която осигурявах на нея и на семейството ни, амбицията ми да постигна изключителни успехи постепенно намаля. Забавих темпото и за моя изненада не само отношенията ни се подобриха, но и работата ми потръгна по-добре, без да бе необходимо да работя толкова много.

Открих, че успехът вкъщи се отразява и на работата ми. Разбрах, че успехите в работата не се постигат само чрез упорит труд. Това зависеше и от способността ми да внушавам доверие у другите. Когато чувствах, че в семейството ми ме обичат, придобивах по-голяма увереност, която предавах на другите и те ми вярваха и ме ценяха повече.

Как жената може да помогне

Бони изигра важна роля за промяната, която настъпи у мен. Освен че споделяше искрените си и сърдечни чувства, тя много настоятелно ме молеше да правя някои неща вместо нея и след това ми беше много благодарна за това. Постепенно започнах да разбирам колко хубаво е да те обичат за това, че вършиш дреболии. Чувството, че не трябва да извърша чудеса, за да ме обичат, ми донесе облекчение. Това бе истинско откритие за мен.

Когато жените дават „точки“

Жената притежава специфичната способност да цени еднакво малките и големите неща в живота. Това може да се превърне в истинска благодат за мъжете. Повечето мъже се борят за все по-големи успехи, защото смятат, че те ще ги направят достойни за любов. Дълбоко в себе си те жадуват за любовта и възхищението на другите. Не знаят, че могат да получат любов и възхищение, без да е необходимо да постигат големи успехи.

Жената притежава способността да излекува мъжа от пристрастието му към успеха, като оценява малките неща, които той прави. Тя обаче може да не покаже одобрението си, ако не съзнава колко важно е то за мъжа. Може да й попречи недоволството й.

Лекуване на „грипа на недоволството“

Жените инстинктивно оценяват дребните неща. Те не правят това единствено в случаите, когато не съзнават потребността на мъжа да чуе тяхното одобрение или когато смятат, че „резултатът“ е в тяхна полза. Когато жената почувства липса на обич и пренебрежение от страна на мъжа, за нея е трудно автоматично да оцени онова, което той прави за нея. Тя е недоволна, защото му дава много повече, отколкото той на нея. Недоволството блокира способността й да оценява палките неща.

Недоволството, подобно на грип или настинка, е болестно състояние. Когато жената е „болна“ от недоволство, тя е склонна да отрече онова, което мъжът е направил за нея, защото според нейните изчисления тя му е дала много повече.

Когато резултатът е 40:10 в полза на жената, недоволството й може да нарасне неимоверно много. Щом почувства, че дава повече, отколкото получава, тя се преобразява. Съвсем несъзнателно изважда неговите 10 точки от своите 40 и прави заключението, че резултатът в техните взаимоотношения е 30:0. От математическа гледна точка това има смисъл и е разбираемо, но няма нищо общо с действителността.

Като изважда неговите точки от своите, той остава с нула, а това съвсем не е така. Това, което й е дал, не е равно на нула, а на 10. Когато мъжът се връща вкъщи, студенината е погледа или в тона на гласа й му казва, че е нула. Тя отрича направеното от него. Реагира така, сякаш той не й е дал нищо, а той все пак има своите 10 точки.

Причината, поради която жената е склонна да намали точките на мъжа, е, че чувства липса на обич. Неравният резултат я кара да се чувства пренебрегната. Чувството, че той не й обича, я прави неспособна да оцени дори десетте точки, за които той може основателно да претендира. Разбира се, това не е честно, но така се получава в действителност.

В такъв момент мъжът обикновено се чувства неоценен и загубва мотивацията си да дава повече. Той също се заразява от „грипа на недоволството“. От своя страна жената продължава да чувства все по-силно недоволство и положението се влошава. „Грипът“ на неговото недоволство също се усилва.

Какво може да направи жената

Необходимо е и двете страни да проявят разбиране към потребностите на другия, за да решат този проблем. Мъжът иска да бъде оценен, докато жената се нуждае от закрила. В противен случай болестта и на двамата ще се влоши.

За да преодолее недоволството, жената трябва да поеме своята отговорност за възникването на проблема. Отговорност за това, че е дала повече от мъжа в отношенията помежду им и е позволила резултатът да бъде неравен. Трябва да се отнася към себе си като към болна от грип или от настинка и да престане да дава толкова много във взаимоотношенията си с мъжа. Необходимо е да отдели повече внимание за себе си и да позволи на партньора си повече да се грижи за нея.

Когато жената изпитва недоволство, тя обикновено не дава на партньора си възможност да я закриля. Или ако той се опита да направи това, тя отрича стойността на стореното от него и го приравнява на нула. Така тя си затваря вратата за неговата закрила. Като поеме отговорността за това че е дала толкова много, тя може да престане да го обвинява за възникването на проблема и да започне да брои точките отначало. Може да му даде още една възможност и с новото си разбиране за нещата да подобри положението.

Какво може да направи мъжът

Щом мъжът се почувства неоценен, той престава дава подкрепата си. За да се справи с положението, той трябва да разбере, че жената трудно може да оцени стореното от него, когато е „болна“ от недоволство.

Той може да се освободи от собственото си недоволство, ако осъзнае, че на нея й е нужно известно време да получава, преди да може отново да дава. Може да направи това, като проявява обичта и привързаността си към нея чрез дребни неща. За известно време не трябва да очаква от нея да го оцени по достойнство или така, както би искал. И би се почувствал много по-добре, ако поеме отговорността, че й е причинил „грипа“, като не е правил дребните неща, от които тя се нуждае. С това прозрение той може да дава повече, без да очаква много в замяна, докато тя се възстанови от „грипа“. Съзнанието, че може да реши проблема, ще му помогне да се освободи и от недоволството си. Ако той продължи да дава, а тя направи малка почивка и известно време престане да дава, а само получава с обич и благодарност, равновесието бързо ще се възстанови.

Защо мъжете дават по-малко

Мъжът рядко възнамерява да вземе повече и да даде по-малко. Въпреки това мъжете са пословични с това, че дават по-малко във взаимоотношенията си с жените. Вероятно знаете това от своя опит. Жените обикновено се оплакват, че техният партньор проявява много обич в началото и след това постепенно става пасивен. Мъжете също имат чувството, че отношението към тях е несправедливо. В началото жените са толкова сърдечни и отзивчиви, а след това стават недоволни и взискателни. Тази мистерия изчезва, щом осъзнаем, че мъжете и жените изчисляват „точките“ различно.

Съществуват пет основни причини, поради които мъжът спира да дава. Те са:

1. Марсианците идеализират честността. Мъжът съсредоточава цялата си енергия върху някой проект в работата си и смята, че така набира 50 точки. После се връща вкъщи и чака жена му да набере своите 50 точки. Той спира да дава, защото смята, че вече й е дал повече.

Според него това е справедливо. Той й дава възможност да отбележи своите 50 „точки“, за да изравни резултата. Не разбира, че упоритата работа в службата му носи само една точка. Моделът муза справедливост може да има ефект само ако приеме, че жените дават по една точка за всеки дар на обич. Това първо прозрение има практическо приложение и за мъжете, и за жените.

За мъжете: Запомнете, че жените оценяват с една точка и големите, и малките неща. Всички подаръци, направени с обич, се ценят еднакво. За да предотвратите възникването на недоволство, свикнете да правите някои дребни неща, които имат голямо значение за жената. Не очаквайте тя да бъде удовлетворена, докато не получи наред с големите и множество малки прояви на обич.

За жените: Запомнете, че мъжете са от Марс — те не получават автоматично мотивацията да правят дребни неща. Дават по-малко не защото не ви обичат, а защото вярват, че вече са дали своя дял. Помъчете се да не го приемате твърде лично. Вместо това ги насърчавайте, като искате повече. Не чакайте, докато изпитате отчаяна потребност от подкрепа или докато разликата между точките нарасне твърде много. Не бъдете прекалено взискателна; вярвайте, че мъжът наистина иска да ви закриля, независимо че има нужда от известно насърчаване.

2. Венерианките идеализират безусловната любов. Жената дава всичко, на което е способна, във взаимоотношенията си с мъжа и забелязва, че е получила по-малко едва когато „любовният й резервоар“ се окаже празен. За разлика от мъжете, жените не започват веднага да набират „точки“: те дават безкористно и предполагат, че и мъжете ще направят същото.

Както видяхме, мъжете не са като жените. Мъжът дава безкористно, докато според него резултатът се обърне в негова полза и тогава спира да дава. Мъжът обикновено дава много и след това чака да получи толкова, колкото е дал.

Докато жената е просто щастлива да дава във взаимоотношенията си с мъжа, той инстинктивно приема, че тя набира „точки“, тъй като неговите са повече. Последното нещо, което може да си помисли, е, че е дал по-малко. При положение, че има преимущество, той никога няма да продължи да дава, защото смята, че резултатът е неравен в негова полза.

Ако от мъжа се изисква да даде повече, когато чувства, че вече е дал достатъчно, той ще го направи неохотно. Имайте това предвид. Когато жената продължава да дава безкористно и с усмивка, мъжът приема, че резултатът е почти равен. Той не разбира, че венерианките имат уникалната способност да дават с радост, докато според тях резултатът не достигне около 30:0 в тяхна полза. Тези прозрения имат практическо приложение както за мъжете, така и за жените.

За мъжете: Запомнете, че когато жената дава с усмивка, това не означава непременно, че резултатът е почти равен.

За жените: Запомнете, че когато давате безкористно на мъжа, той получава посланието, че резултатът е равен. Ако искате да го мотивирате да дава повече, тогава просто мило и сърдечно престанете да давате повече във взаимоотношенията ви. Позволете му да прави дребни неща за вас. Насърчавайте го, като търсите помощта му за дребни неща, и след това му благодарете.

3. Марсианците дават, когато ги помолят за това. Марсианците се гордеят, че могат да се справят сами с проблемите си. Те не търсят помощ, освен в случаите, когато действително се нуждаят от нея. На Марс се счита за грубост да предлагаш помощ, ако изрично не са те помолили за това.

Напротив, венерианките не предлагат подкрепата си, а когато обичат някого, я предоставят по всеки възможен начин. Не чакат да ги молят и колкото повече обичат някого, толкова повече дават в отношенията помежду им.

Когато мъжът не предлага подкрепата си, жената погрешно приема, че той не я обича. Тя може дори да изпита любовта му, като нарочно не търси помощта му, а чака той да й я предложи сам. Когато той не го прави, тя е недоволна. Не разбира, че той чака само да го помоли.

Както видяхме, поддържането на равен резултат е важно за мъжа. Когато почувства, че е дал повече във взаимоотношенията си с жената, той инстинктивно ще започне да иска от нея повече; той естествено смята, че има по-голямо право от нея да получава, и ще започне да иска повече. От друга страна, когато почувства, че е дал по-малко, последното нещо, което ще направи, е да поиска повече. Инстинктивно той няма да иска нищо, а ще потърси начини самият да даде повече във взаимоотношенията им.

Когато жената не иска подкрепа, мъжът погрешно приема, че резултатът е равен или че той е дал повече в отношенията помежду им. Той не осъзнава, че тя очаква той да й предложи подкрепата си.

Това трето прозрение има практическо приложение и за мъжете, и за жените.

За жените: Запомнете, че мъжът очаква да му подскажат кога и как да даде повече. Той чака да го помолят. Той, изглежда, разбира за какво става дума едва когато жената го моли за повече подкрепа или му каже, че трябва й даде повече. Освен това, когато тя го помоли, той знае какво да й даде. Много мъже не знаят какво да правят. Ако жената не поиска изрично подкрепата му за дребни неща, дори когато усеща, че дава по-малко, мъжът може да посвети още повече енергия на големите неща, например на работата си, като мисли, че по-големият успех или повечето пари ще му помогнат.

За мъжете: Запомнете, че жената не моли инстинктивно за подкрепа, когато се нуждае от нея. Вместо това тя очаква, че вие сами ще й я предложите, ако я обичате. Опитайте да й предлагате помощта си за дребни неща.

4. Венерианките казват „да“ дори когато смятат, че резултатът е в тяхна полза. Мъжете не разбират, че когато искат подкрепа, жената ще каже „да“ дори ако резултатът е неравен. Ако може да помогне на мъжа, когото обича, жената ще го направи. В такъв момент тя не „набира точки“. Мъжете трябва да внимават да не искат прекалено много. Ако жената почувства, че дава повече, отколкото получава, след известно време ще прояви недоволство и ще поиска да й предложите повече.

Мъжът погрешно приема, че след като отговаря с „да“ на неговите потребности и молби, жената получава в същата степен това, което иска. Той погрешно приема, че резултатът е равен.

Помня, че обикновено водех жена си веднъж седмично на кино през първите две години от брака ни. Един ден тя страшно се ядоса и каза: „Винаги правим това, което ти искаш. Никога не правим това, което аз искам.“

Бях искрено изненадан. Мислех, че щом казва „да“ и се съгласява да отидем на кино, това й е приятно. Мислех, че като мен обича да ходи на кино.

Понякога ми казваше, че има оперно представление в града или че иска да отиде на концерт. Когато минавахме с колата покрай местния театър, тя правеше следната забележка: „Тази пиеса ми се струва забавна, нека да отидем.“

Към края на седмицата обаче аз казвах: „Хайде да отидем да гледаме този филм, много го рекламират.“

И тя радостно казваше: „Добре.“

Получавах погрешното послание, че тя обича да ходи на кино, колкото и аз. Всъщност тя бе щастлива да бъде с мен, дори на кино, но предпочиташе да отиде другаде и затова продължаваше да ми споменава за местните културни събития. Тъй като се съгласяваше да ходим на кино, нямах представа, че жертва желанията си, за да ме направи щастлив.

Това прозрение има практическо приложение и за мъжете, и за жените.

За мъжете: Запомнете, че ако тя казва „да“ на вашите молби, това не означава, че резултатът в равен. В съзнанието й резултатът може да е 20:0 и тя с радост ще каже: „Разбира се, че ще взема дрехите ти от химическо чистене“ или „Разбира се, ще се обадя вместо теб.“

Съгласието и да направи това, което вие искате, не означава, че и тя желае същото. Попитайте я за нейните желания. Проучете къде би искала да отиде и след това й предложете да я заведете там.

За жените: Запомнете, че вашето мигновено „да“ на молбите на мъжа означава за него, че е дал повече във вашите взаимоотношения или че резултатът е поне равен. Ако давате повече, а получавате по-малко, престанете да казвате „да“ на неговите желания. Вместо това започнете да искате повече от него, но го правете тактично.

5. Марсианците дават наказателни точки. Жените не разбират, че мъжете дават наказателни точки, когато чувстват, че жените не ги обичат и подкрепят. Когато жената реагира с недоверие, отблъскване, разочарование или неодобрение, той може да й даде наказателни точки.

Например ако мъжът се чувства обиден и отхвърлен, тъй като жената не оценява това, което прави, той може основателно да й отнеме точките, които вече е спечелила. Ако тя има вече 10 точки, когато се почувства обиден, той може да й ги отнеме. Ако огорчението му е голямо, той може дори да й даде 20 наказателни точки. В резултат на това тя вече му дължи 10 точки, след като доскоро самата тя е водела с 10 точки.

Наказателните точки объркват жената извънредно много. В отношенията си с мъжа тя може да е спечелила 30 точки и след това в момент на яд той да й ги отнеме. Мъжът е убеден в правотата си да не дава нищо във взаимоотношенията си, тъй като според него жената му е длъжник. Смята, че това е справедливо. Може да е прав от математическа гледна точка, но в действителност не е така.

Наказателните точки разрушават отношенията между мъжете и жените. Те карат жената да се чувства все по-неоценена, а мъжът да дава все по-малко във взаимоотношенията си с нея. Ако мъжът съзнателно отрече всичко, което е направила за отношенията им, когато тя изрази негативното си отношение към някои от неговите постъпки, той губи мотивацията си да дава. Става пасивен. Това пето прозрение има практическо приложение и за мъжете, и за жените.

За мъжете: Запомнете, че наказателните точки не са справедливи и нямат ефект. В някои моменти, когато не чувствате любов, когато сте обиден или огорчен, простете й и си спомнете всички добрини, които е сторила за вас, вместо да я наказвате, като отричате всичко. Помолете я за подкрепата, от която се нуждаете, и тя ще ви я даде. Почтително й дайте да разбере, че ви е обидила. Нека знае, че ви е наранила, и след това й дайте възможност да ви се извини. Наказанието няма ефект! Ще се почувствате много по-добре, като й предоставите възможност да ви даде онова, от което се нуждаете. Помнете, че тя е венерианка — не знае от какво имате нужда и не съзнава, че ви наранява.

За жените: Запомнете, че мъжете са склонни да дават наказателни точки. Съществуват два подхода, за да се защитите от тях.

Първият е да го накарате да разбере, че е сгрешил, като е отнел точките ви. По почтителен начин му покажете как се чувствате.

Вторият подход е да разберете, че той не само отнема точките ви, когато не чувства любовта ви и ви е обиден, но и незабавно ги връща, когато почувства отново вашата любов и подкрепа. Щом почувства, че тя го обича повече заради дребните неща, които прави за нея, той постепенно започва да й дава все по-малко наказателни точки. Опитайте се да разберете неговите различни потребности от любов, за да не го огорчавате толкова много.

Когато сте а състояние да разберете огорчението му, покажете му, че съжалявате. И още по-важно е да му дадете любовта, от която е бил лишен. Ако се чувства неоценен, дайте му признанието, от което се нуждае; ако се чувства отхвърлен или манипулиран, покажете му, че го приемате такъв, какъвто е: ако чувства липса на доверие, дайте му доверие; ако се чувства сломен, дайте му възхищението, което му е необходимо; ако чувства неодобрение, покажете му одобрението, от което се нуждае и което заслужава. Когато мъжът почувства, че жената го обича, той се отказва от наказателните точки.

Най-трудната част от този процес е да разберете причината за огорчението му. В повечето случаи, когато мъжът се оттегли в „пещерата“ си, той не знае какво го е наранило. След това, когато излезе навън, той обикновено не говори за това. Как жената може да разбере какво в действителност е наранило чувствата му? Прочитът на тази книга и разбирането, че потребностите на мъжете от любов са различни, е онова добро начало, което дава на жените преимущества, каквито те не са имали преди.

Другият начин, чрез който жената може да разбере причините за огорчението на мъжа, е чрез общуването си с него. Както вече споменах, колкото повече жената се доверява и споделя чувствата си по почтителен начин с мъжа, толкова повече той ще й се доверява и ще споделя своето огорчение и болка.

Как мъжете дават точки

Мъжете дават точки по различен начин от жените. Всеки път, когато жената оценява онова, което мъжът е направил за нея, той чувства, че тя го обича, и й дава по една точка. За да поддържа равен резултат в отношенията си с жената, мъжът не иска нищо друго освен любов.

Жените не разбират силата на своята любов и много често ненужно се стремят да спечелят любовта на мъжа, като правят за него повече, отколкото им се иска. Когато жената оценява това, което мъжът прави за нея, той получава голяма част от любовта, която му е нужна. Запомнете, че мъжете преди всичко се нуждаят от признание. Разбира се, мъжът изисква също и равностойно участие на жената в изпълнението на ежедневните домашни задължения, но ако се чувства неоценен, приносът й почти загубва смисъла и значението си за него.

По същия начин жената не може да оцени големите неща, които мъжът прави, ако той не върши и множество дребни неща за нея. Извършването на множество малки неща удовлетворява основната й потребност да чувства загрижеността, разбирането и уважението на мъжа.

Главен източник на любов за мъжа е любящата реакция на жената към неговото поведение. Мъжът също има „любовен резервоар“, но той не се пълни единствено от това, което тя прави за него. Той по-скоро се пълни от нейните реакции или чувства към него.

Когато жената приготви ядене за мъжа, той й дава една точка или 10 точки в зависимост от чувствата й към него. Ако жената тайно е недоволна от мъжа, яденето, приготвено от нея означава много малко за него — той може дори да й даде минус точки заради неприязнените й чувства. Тайната да удовлетворите мъжа е да се научите да изразявате любовта чрез чувствата си, а не непременно чрез действията си към него.

Погледнато философски, когато жената обича, поведението й автоматично изразява любовта й. Когато мъжът възприеме поведение на обич, неговите чувства автоматично стават по-любвеобилни.

Дори когато мъжът вече не изпитва любов към жената, той може все пак да реши да направи нещо мило за нея. Ако жената приеме и оцени жеста му, любовта му към нея ще се съживи. Тази нейна реакция е отличен начин да включи любовната „помпа“ на мъжа.

Жените обаче са различни. Жената обикновено не се чувства обичана, ако не почувства внимание, разбиране или уважение от страна на мъжа. Решението да направи нещо повече за своя партньор няма да й помогне да почувства повече обич към него. Вместо това то може да засили недоволството й. Когато жената губи усещане за любовните си чувства, тя трябва да насочи усилията си изцяло към лекуването на отрицателните си емоции и в никакъв случай да не върши повече неща за мъжа.

Мъжът трябва да даде приоритет на „любвеобилното си поведение“, защото това гарантира удовлетворяването на любовните потребности на неговата партньорка. Това ще отвори както нейното, така и неговото сърце за повече обич. Сърцето на мъжа се отваря, когато той успее да удовлетвори потребностите от любов на жената.

Жената трябва да даде приоритет на „любовните нагласи и чувства“, което гарантира удовлетворяването на любовните потребности на нейния партньор. Когато жената е в състояние да изрази отношение и чувства на обич към мъжа, той получава мотивация да й даде повече. Това й помага да отвори сърцето си за повече обич. А женското сърце се отваря, когато тя е в състояние да получи необходимата й подкрепа.

Жените понякога не съзнават кога мъжът действително се нуждае от любов. А в такива моменти жената може лесно да получи от 20 до 30 точки. Ето някои примери:

1. Той прави грешка, но тя не казва: „Предупредих те“, и не предлага съвети. 10–20
2. Той я разочарова, но тя не го наказва за това. 10–20
3. Той обърква пътя, когато отиват някъде с колата, но тя не прави от това проблем. 10–20
4. Той обърква пътя, но тя вижда удоволствието от това и казва: „Никога нямаше да видим този красив залез, ако бяхме тръгнали по най-прекия път.“ 20–30
5. Той забравя да вземе нещо, но тя казва „Няма значение. Ще го направиш ли следващия път, когато излезем.“ 10–20
6. Той отново забравя да вземе нещо, а тя му казва търпеливо и настойчива: „Добре. Все пак ще го вземеш ли?“ 20–30
7. Когато го е обидила и разбира това, тя му се извинява и му дава любовта, от които се нуждае. 10–40
8. Тя моли за помощта му, той казва „не“, но тя не се обижда от това тъй като вярва, че би го направил, ако можеше. Тя не го отблъсква и не проявява неодобрение 10–20
9. Друг път тя го моли за помощ и той отново й отказва. Тя не го кара да се чувства виновен, а за момента приема, че не е в състояние да й помогне. 20–30
10. Тя го моли за подкрепа, без да е настойчива, когато той мисли, че резултатът е равен. 1–5
11. Тя моли за подкрепа, без да е настойчива, когато е потисната или когато той осъзнава, че тя дава повече в отношенията помежду им. 10–30
12. Когато той се уединява, тя не го кара да се чувства виновен. 10–20
13. Когато той се върне от „пещерата“, тя го посреща радостно и нито го наказва, нито го отблъсква. 10–20
14. Когато той се извинява за грешка, тя го приема сърдечно и му прощава. Колкото е по-голяма грешката му, толкова повече точки й дава той. 10–50
15. Когато той я моли да направи нещо и тя откаже, без да изрежда причините за това. 1–10
16. Когато той я помоли да направи нещо, тя се съгласява и запазва доброто си настроение. 1–10
17. Когато той иска да се реваншира за някое скарване, като прави дребни неща за нея, а тя започва да го цени отново. 10–30
18. Тя го посреща с радост, когато той се връща вкъщи. 10–20
19. Тя чувства неодобрение, но вместо да го изрази, отива в друга стая и там насаме го преодолява и след това се връща по-уравновесена и сърдечна. 10–20
20. В никои особени случаи тя се прави, че не забелязва грешките му, които обикновено я огорчават. 20–40
21. Тя наистина обича да прави секс с него. 10–40
22. Той забравя къде е сложил ключовете си, а тя не го гледа обвинително. 10–20
23. Тя е тактична и мила, когато изразява недоволството или разочарованието си от тяхното отиване на ресторант или на кино. 10–20
24. Тя не дава съвети, когато той шофира или паркира колата, и след това му благодари, че я закарал дотам. 10–20
25. Тя го моли за помощ, а не го осъжда за това, което е направил не както трябва 10–20
26. Тя споделя отрицателните си чувства уравновесено, без да го обвинява, отблъсква или да проявява неодобрение. 10–40
Кога жената може да спечели повече точки

Всеки от горните примери разкрива как мъжете броят по различен начин точките от жените. Жената, разбира се, не трябва да прави всичко, описано по-горе. Списъкът просто разкрива моментите, в които той е най-уязвим. Ако тогава тя може с готовност да му даде това, което му е нужно, той ще бъде много щедър при определяне на точките.

Както споменах в седма глава, способността на жената да дарява любов в трудни моменти се мени подобно на вълна. Времето, когато способността на жената да дава любов нараства /по време на издигането на нейната вълна/, е подходящо за спечелването на много точки. Но тя не бива да очаква, че ще бъде толкова сърдечна по друго време.

Тъй както се променя способността на жената да дава любов, така се мени и потребността на мъжа от любов. Във всеки от горните примери не могат точно да се определят точките, които мъжът дава. Техният брой е приблизителен — когато потребността му от любов е по-голяма, той е склонен да даде повече точки.

Например ако е направил грешка и се чувства притеснен, съжалява за това или изпитва срам, той се нуждае повече от нейната любов; следователно той ще й даде повече точки, ако тя реагира с обич. Колкото по-голяма е грешката му, толкова повече точки получава тя за обичта, проявена към него. Ако не получи любовта й, той е склонен да й даде наказателни точки в зависимост от потребността си от любов. Ако пък се чувства отблъснат в резултат на голяма грешка, той може да й даде много наказателни точки.

Кое кара мъжа да заеме отбранителна позиция

Мъжът може да се разсърди много на жената, когато е направил грешка и тя се е разстроила от това. Огорчението му е пропорционално на размера на грешката му. Малката грешка го кара да се защитава по-малко, докато голямата грешка го кара да заеме силна отбранителна позиция. Понякога жената се чуди защо мъжът не се извинява за голяма грешка. Отговорът е, че той се страхува да не би тя да не му прости. Твърде болезнено е да признае, че се е провалил по някакъв начин в отношенията си с нея. Вместо да каже, че съжалява, той може да се ядоса, че тя е огорчена, и да й даде наказателни точки.

Когато мъжът е в лошо настроение, дръжте се с него така, сякаш той е преминаващ ураган, и не предприемайте нищо.

Когато мъжът е в лошо настроение, а жената се държи с него като към преминаващ ураган, той ще й даде много поощрителни точки за това, че не го обвинява за грешката му и че не се опитва да го промени. Ако тя се опита да спре урагана, това ще предизвика хаос и той ще я обвини за намесата й.

Това е важно прозрение за много жени, тъй като на Венера никога не пренебрегват огорчените и дори не им минава през ум, че могат да останат безучастни към болката им. На Венера няма урагани. Когато някой е потиснат, всички проявяват съчувствие и се опитват да разберат причината чрез множество въпроси. Когато на Марс преминава ураган, всеки намира убежище и се скрива.

Когато мъжете дават наказателни точки

Много полезно е за жените да разберат, че мъжете набират точки по различен начин. Наказателните точки объркват жените и те не се чувстват в безопасност, когато споделят чувствата си. Разбира се, би било чудесно, ако всички мъже можеха да разберат колко несправедливи са наказателните точки и да се променят за една нощ, но нека не забравяме, че промените изискват време. Но жената може да бъде утешена, ако мъжът дава наказателни точки толкова бързо, колкото бързо ги взема обратно.

Мъжът, който дава наказателни точки, прилича на жената, която е недоволна, че дава повече от него в отношенията помежду им. Тя изважда неговите точки от своите и приравнява усилията му на нула. В такива моменти мъжът може просто да прояви разбиране, като се отнася към нея като с болна от „грипа на недоволството“ и я дари с малко повече любов.

По подобен начин, когато мъжът дава наказателни точки, жената трябва да приеме, че той боледува от „грипа на своето недоволство“. Той се нуждае от малко повече любов, за да се оправи. Ако му я даде, той незабавно й дава повече точки, за да изравни отново резултата.

Щом се научи да печели точки, жената получава нов стимул да подкрепи мъжа, когато е отчужден и обиден. Вместо да направи дребни неща за него /от списъка „101 начина за печелене на точки при жената“/, както инстинктивно би искала, тя може да насочи енергията си към удовлетворяване на неговите потребности /както се описва в „Как жените могат да спечелят повече точки при мъжете“/.

Да помним различията си

И мъжете, и жените ще станат по-щастливи, ако помнят, че броят точките по съвсем различен начин. Подобряването на взаимоотношенията не отнема повече енергия от вече изразходваната и не винаги е трудно. Взаимоотношенията са изтощителни, докато не се научим да пренасочваме енергията си към действия, които нашият партньор би оценил по достойнство.