Роман

Сваляне на всички:

Послеслов

По-долу е показана статията за Уилям Пол Йънг от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Уилям Пол Йънг
William Paul Young
Роден 11 май 1955 г. (65 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Канада Канада
Жанр роман
Известни творби „Колибата“ (2007)

Уѝлям Пол Йънг (на английски: William Paul Young) e канадски писател, добил популярност с романа си „Колибата“.

Биография

Уилям П. Йънг е роден на 11 май 1955 г. в Гранд Прери (Канада). Ранното си детство прекарва в планинските земи на Западна Нова Гвинея, сред племето дани. Родителите му са християнски мисионери. Уилям е най-голямото от 4-те им деца. Семейството му е било сред първите бели, което племето, намиращо се в технологично отношение още в каменната ера, вижда. Дани стават нещо като второ семейство за Уилям. Той е и първия бял човек, който научава езика им. Постъпва в интернат на 6 г.

Романът „Колибата“

Първоначално романът „Колибата“ бива замислен като подарък за приятели[1]. Уилям П. Йънг бива окуражен от съпругата си да опише за техните шест деца своето виждане за Бог и изцелението си, което преживява като възрастен. Романът бива отпечатан първоначално в 15 екземпляра, от които Уилям подарява няколко на най-близките си приятели. Двама от тях го окуражават да публикува романа в по-голям тираж и му помагат да го преработи. След като получава отказ от 26 издателства, Уилям и приятелите му създават собствено издателство „Windblown Media“, чрез което публикуват „Колибата“. За реклама успяват да отделят едва 300 долара. Мълвата за книгата се разнася от уста на уста и през 2008 година „Колибата“ става бестселър на Ню Йорк Таймс[2][3] и води класацията за най-продавана книга (художествена литература) в САЩ в периода януари – ноември 2008 г.[4].

Произведения

Самостоятелни романи

 • The Shack (2007)
  Колибата, изд.: ИК „Хермес“, София (2011), прев. Валентина Атанасова-Арнаудова
 • Cross Roads (2012)
  Кръстопът, изд.: ИК „Хермес“, София (2013), прев. Ангелин Мичев
 • Eve (2015)
  Ева, изд.: ИК „Хермес“, София (2016), прев. Снежана Милева

Документалистика

 • The Shack: Reflections for Every Day of the Year (2012)
 • Cross Roads Reflections (2013)
 • The Shack: Healing for Your Journey Through Loss, Trauma, and Pain (2016)
 • Lies We Believe About God (2017)[5]

Източници

Външни препратки

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Литература“         Портал „Литература          Портал „Канада“         Портал „Канада