Вернер Гитт

(автор)

Научнопопулярен текст

По-долу е показана статията за Вернер Гитт от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Вернер Гитт
Вернер Гитт, 2018 г.
Вернер Гитт, 2018 г.
Роден 22 февруари 1937 г. (83 г.)
Професия писател, инженер
Националност Флаг на Германия Германия
Активен период 1980 -
Жанр документалистика
Направление креационизъм
Съпруга Марион Гитт (1966- )
Деца 2
Уебсайт wernergitt.de

Вернер Гитт (на немски: Werner Gitt) е германски инженер и писател на произведения в жанра научно-популярна литература, ярък представител на християнския креационизъм.

Биография и творчество

Вернер Гитт е роден на 22 февруари 1937 г. в село Райнек, край Сталупьонен (днес Нестеров), Източна Прусия (днес Калининградска област), в земеделско семейство. След нахлуването на Червената армия през януари 1945 г. по-големият му брат Фриц е задържан, а след това и майка му, която умира известно време след това в Украйна. Депортиран е от Полша и отива в Западна Германия. След като баща му се завръща от плен във Франция, се преместват в района на Люхов, а по-късно във Вестфалия.

През 1968 г. завършва инженерна степен в Техническия университет в Хановер. След дипломирането си работи като асистент в Института за инженерен контрол в Техническия университет в Аахен. Там получава получава докторска степен през 1971 г. От 1971 г. е ръководител на катедрата по информационни технологии в Германския федерален институт по физика и технологии в Брауншвайг. Назначен е за директор на института да пенсиониранено си през 2002 г. В института се занимава с научни въпроси от областта на компютърните науки, числената математика и инженерния контрол и публикува няколко научни труда.

Става член на свободната евангелска църква в Брауншвайг, чест от Асоциацията на евангелските свободни църкви. От 80-те години заема ръководна роля в германското креационистко движение чрез издаването на няколко влиятелни книги. Той е един от лидерите на обществото на неденоминацията „Wort und Wissen“ (Слово и знание), най-голямото креационистко общество в Германия. Автор е на статии за уебсайт за креациониститка апологетика и на книги за проблемната област „Библейска вяра и наука“.

Вернер Гитт живее със семейството си в

Произведения

 • Logos oder Chaos: Aussagen und Einwände zur Evolutionslehre sowie eine tragfähige Alternative (1980)
 • Das biblische Zeugnis der Schöpfung (1983)
 • Schuf Gott durch Evolution? (1988)
 • Fragen, die immer wieder gestellt werden (1989)
  Въпроси, които се задават много често, изд. „Верен“ (1993), прев. Ваня Димитрова
 • Wenn Tiere reden könnten (1990) – с Карл-Хайнц Ванхайден
  Ако животните можеха да говорят..., изд. „Верен“ (1993), прев. Мариета Фиркова
 • So steht’s geschrieben. Zur Wahrhaftigkeit und Autorität der Bibel (1992)
  Писано е..., изд. „Верен“ (2010), прев. Емилия Бочева
 • Signale aus dem All. Wozu gibt es Sterne? (1993)
 • In 6 Tagen vom Chaos zum Menschen. Logos oder Chaos. Woher kommt das Leben? Naturwissenschaftliche und biblische Grundfragen zur Schöpfung. Aussagen und Einwände zur Evolutionslehre (1993)
 • Am Anfang war die Information. Herkunft des Lebens aus der Sicht der Informatik (1994)
 • Faszination Mensch (1996)
 • Am Anfang war der Urknall? (2000)
 • Zeit und Ewigkeit (2000)
 • Und die anderen Religionen? (2001)
 • Wunder und Wunderbares (2005)
 • Was war der Stern von Bethlehem? (2015)

Източници

Външни препратки

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Werner Gitt“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.