[±]

Веско Лазаров е роден на 15.09.1935 г. в град Враца. По професия е учител с над 30 г. трудов стаж. Почти цялата му трудова дейност е минала в Техникума по Текстил във Враца. Автор и рецензент е на множество учебници по текстилна техника и технология. Занимава се професионално и с дърворезба. Лутературните му влечения датират от ранна възраст, но особено силно се изявяват след пенсионирането му. Обича да чете българските класици като Вазов, Каравелов, Алеко Константинов, Симеон Радев, Ботев. Има написани множество разкази на хумористична тематика, невключени в сборници. Негови разкази са публикувани в местни ежедневници и периодични издания като в-к „Шанс“, „Враца-Днес“, Ботевия алманах.

Честите му изяви по местната кабелна телевизия се посрещат с неподправен интерес. Пословичното му трудолюбие, широката душевност и патриотичният дух са го направили много популярен и уважаван човек сред съгражданите му.

Най-ярките и силни негови разкази са поместени в книгите му, „Люти лакърдии за благи врачани“ — 2004 г. и „Букваче на мюзевира“ — 2005 г. През 2005 г. излиза и документално-историческия му сборник „Лудото езеро“, по което е написан и сценарий на филм. Този вече немлад мъж има амбициите да разкаже на българите малко известни факти и събития по подготовката на Априлското въстание във Врачанския край и подвига на Ботевата чета.

Носител е на награда от националното състезание за хумор и сатира „Благолаж“ в Габрово за 2005 г. Номиниран е с III награда от традиционния конкурс за хумор и сатира „Празник на сливата и сливовата ракия“ в град Троян. Призьор е на наградата „Враца и светът“ за значителен принос в развитието на културата, туризма и спорта на врачанския сайт VISIT VRATZA за 2006 г.

Източник: http://bgstories.athost.net/right/authors/vlazarov.htm