Повести

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Валентин Тублин от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Валентин Тублин
Роден 23 май 1934 г. (84 г.)
Професия треньор, писател, преводач
Националност Флаг на СССР СССР
Флаг на Израел Израел
Активен период 1963-1991
Жанр биография, детска литература, фентъзи
Деца Константин Тублин

Валентин Соломонович Тублин е руско-съветски състезател и треньор и израелски треньор по стрелба с лък, автор на произведения в жанровете исторически роман (повест), детска литература, биография и фентъзи, както и преводач от иврит на руски.

Биография

Роден е на 23 май 1934 г. в Ленинград, СССР. През 1944 г. постъпва в първия випуск на Ленинградското нахимовско военноморско училище (за деца на воини от Червената армия и на съветки партизани), по-късно е отчислен за недисциплинираност. Състезава се в отбора на училището по плуване[1]. Завършва Ленинградския инженерно-строителен институт. Работи като инженер-изследовател.

Тренира спортна стрелба с лък, става майстор на спорта, а от 1964 г. работи като треньор. През 1991 г. емигрира в Израел и в периода 1991-1996 г. е треньор на израелския национален отбор по стрелба с лък.

Започва да публикува свои творби през 1963 г. в литературните списания „Звезда“ и „Нева“. Първата му книга „Златните ябълки на хесперидите“ е публикувана през 1976 г. Тя е фентъзи повест, свързана с мита за Херкулес. Членувал е в Съюза на писателите на СССР. Прави преводи на произведения от израелски автори на руски език.

Валентин Тублин живее в Израел.

Произведения

 • Золотые яблоки Гесперид (1976) – повест
  Златните ябълки на хесперидите, изд. „ОФ“, София (1980), прев. Донка Станкова
 • Гонки в сентябре (1978) – повест за деца
 • Испанский триумф (1982) – исторически повести
 • Доказательства (1984) – повести
  Доказателства, изд. „Медицина и физкултура“, София (1975), прев. Ана Ковачева
 • Телефонный звонок в день рождения брата (1987)
 • Заключительный период (1990) – сборник
 • Дорога на Чанъань (1991) – историческа повест за поета от VIII век Ду Фу

Източници

Външни препратки

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Тублин, Валентин Соломонович“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.