Ула Хан

(автор)

По-долу е показана статията за Ула Хан от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Ула Хан
Ulla Hahn
германска писателка и литературен историк
Ула Хан през 2004 г.
Ула Хан през 2004 г.

Родена
30 април 1945 г. (74 г.)
Националност Флаг на Германия Германия
Професия писател, поет, белетрист, преподавател
Литература
Жанрове стихотворение, есе, роман
Известни творби „Сърце над главата“ (1981)
Научна дейност
Област Филология
Образование Кьолнски университет
Хамбургски университет
Работила в Хамбургски университет
Бременски университет
Хайделбергски университет
Семейство
Съпруг Клаус фон Донани

Уебсайт
Ула Хан в Общомедия

Ула Хан (на немски: Ulla Hahn) е германска поетеса, белетристка и есеистка, родена в Брахтхаузен, Зауерланд.

Биография

Ула Хан израства в Монхайм в близост до Дюселдорф и Кьолн. Следва германистика, социология и история в Кьолнския университет. Получава докторска степен в Хамбургския университет с теза, в която сравнява западногерманската и социалистическата литература на шестдесетте години. Преподава в университетите на Хамбург, Бремен и Олденбург, а след това работи като журналистка и редакторка в културния отдел на Радио Бремен.

Творчество

Ула Хан на Празник на поезията в Ерланген (2009)

Още първата стихосбирка на Ула Хан „Сърце над главата“ (1981) намира многобройни читатели и почитатели и е приета с възторг от критиката, която отбелязва: „Тази авторка успява да намери поетически израз за съвременния живот. Характерно за нейната лирика е напрежението между емоция и артистизъм, тъга и ирония“. Следващите стихосбирки на поетесата „Играеща“ (или: „Край на играта“) (1983), „Красива гледка“ (1985), „Нечувана близост“ (или: „Нечута близост“[1] (1988), „Пламък на радостта“ (1989) и „Любовни стихове“ (1993) ѝ осигуряват трайно място в панорамата на новата немска литература. В 1994 г. Ула Хан става професор по поетика в университета на Хайделберг. Публикува още стихосбирките „Градината на Епикур“ (1995), „Галилео и две жени“ (1997), „Сладка ябълка червена“ (2003) и „Тъй открит е светът“ (2004).

Ула Хан, която е автор и на няколко престижни литературни антологии, живее като писател на свободна практика в Хамбург.

Награди и отличия

Библиография

Поезия
  • Herz über Kopf, 1981
  • Spielende, 1983
  • Unerhörte Nähe, 1988
  • Freudenfeuer, 1989
  • Liebesgedichte, 1993
  • Epikurs Garten, 1995
  • Stechäpfel – Gedichte von Frauen aus drei Jahrtausenden, Anthologie, 1995
„Тъй открит е светът“ (2004)
  • Galileo und zwei Frauen, 1997
  • Bildlich gesprochen, 1999
  • Gedichte fürs Gedächtnis, Anthologie, 1999
  • Süßapfel rot, 2003
  • Stimmen im Kanon – Deutsche Gedichte, Anthologie, 2003
  • So offen die Welt, 2004
  • Wiederworte, 2011
  • Gesammelte Gedichte, 2013
Проза
  • Ein Mann im Haus, Roman, 1991
  • Das verborgene Wort, Roman, 2001
  • Unscharfe Bilder, Roman, 2003
  • Liebesarten, Erzählungen, 2006
  • Dichter in der Welt, Essays, Reden, Kritiken, 2006
  • Aufbruch, 2009
  • Spiel der Zeit, 2014
  • Wir werden erwartet, 2017

Бележки

Източници

Тази статия се основава на материал, използван с разрешение.

Външни препратки