Тим Коки

(автор)

Хичкок Сюъл (Hitchcoch Sewell)

По-долу е показана статията за Тим Коки от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Тим Коки
Псевдоним Ричард Хоук
Роден 11 август 1955 г. (63 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2000-
Жанр криминален роман, трилър, хумор

Уебсайт http://www.rhawke.com/

Тим Коки (на английски: Tim Cockey) е американски писател, автор на произведения в жанровете трилър и криминален роман. Пише и под псевдонима Ричард Хоук (на английски: Richard Hawke).

Биография и творчество

Тимоти „Тим“ Кент Коки е роден на 11 август 1955 г. в Балтимор, Мериленд, САЩ. Израства в родния си град и две години във Централна Флорида.

След завършване на колеж в Охайо се връща в Балтимор, където работи в отдела за рекламни продажби и дизайн на местен вестник, и под псевдоним като рецензент. После в продължение на четири години ръководи отдела за връзки с обществеността на Операта на Балтимор. Получава малка стипендия от Държавния съвет на изкуствата на Мериленд и се мести в Чапъл Хил, Северна Каролина, за да пише роман, който остава непубликуван. Получава награда за разказ и се мести в Ню Йорк. В Ню Йорк пише за телевизионните канали „ABC“ и „Hallmark Entertainment“.

През 2000 г. е публикуван първият му роман „Катафалката, с която ти дойде“ от хумористичната му криминална поредица „Хичкок Сюъл“. Главният герой Хичкок Сюъл е търсен погребален агент, но случайността го превръща детектив аматьор, въвлечен в поредица от опасности и престъпления, и той трябва с находчивост и решителност да разреши случаите, за да не се озове на собственото си погребение.

През 2006 г. е издаден първият му криминален трилър „Speak of the Devil“ (Разговор с дявола) от поредицата „Фриц Мелон“ под името Ричард Хоук.

Тим Коки живее в Ню Йорк.

Произведения

Като Тим Коки

Серия „Хичкок Сюъл“ (Hitchcock Sewell)

  1. The Hearse You Came In On (2000)
    Катафалката, с която ти дойде, изд.: ИК „Бард“, София (2001), прев. Юлия Чернева
  2. Hearse of a Different Color (2001)
  3. The Hearse Case Scenario (2002)
  4. Murder in the Hearse Degree (2003)
  5. Backstabber (2004)

Като Ричард Хоук

Самостоятелни романи

  • House of Secrets (2010)

Серия „Фриц Мелон“ (Fritz Malone)

  1. Speak of the Devil (2006)
  2. Cold Day in Hell (2007)

Източници

Външни препратки