Теа Обрехт

(автор)

Роман

По-долу е показана статията за Теа Обрехт от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Теа Байрактаревич
Tea Bajraktarević
Теа Байрактаревич, 2014 г.
Теа Байрактаревич, 2014 г.
Псевдоним Теа Обрехт
Родена 30 септември 1985 г. (35 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Югославия Югославия
Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2009 -
Жанр съвременен роман
Известни творби „Жената на тигъра“

Уебсайт
Теа Байрактаревич в Общомедия

Теа Байрактаревич (на английски: Tea Bajraktarević) е американска писателка на произведения в жанра съвременен роман. Пише под псевдонима Теа Обрехт (на английски: Téa Obreht).

Биография и творчество

Теа Обрехт е родена като Теа Байрактаревич на 30 септември 1980 г. в Белград, Сърбия, бивша Югославия. Баща ѝ е босненец и често отсъства от дома, поради което тя отраства в Белград с майка си и нейните родители – дядо ѝ Стефан Обрехт, словенец, и баба ѝ Заида, босненка. Когато започват югославските войни в началото на 90-те години, семейството се премества в Кипър, а после в Кайро, Египет, където дядо работи като авиационен инженер. През 1997 г. дядо ѝ и баба ѝ се връщат в Белград, а тя и майка ѝ се преселват в САЩ, първо в Атланта, а после в Пало Алто, Калифорния. Преди да почине през 2006 г. дядо ѝ я моли да приеме неговата фамилия при публикуване на бъдещите си творби и тя приема фамилното му име за неин псевдоним.

Дипломира се с бакалавърска степен в Университета на Южна Калифорния. Специализира творческо писане в университета Корнел през 2009 г. Започва да пише и нейни работи се публикуват в „Ню Йорк Таймс“, „Харпърс“, „Гардиан“, и др. национални медии.

Първият ѝ роман „Жената на тигъра“ е публикуван през 2011 г. Действието на книгата се развива в неназована страна, разделена от гражданска война, но реалностите са базирани на географията и най-новата история на Балканите. Тя става бестселър и е удостоен с британската литературна награда за жени писателки „Оринж“ за най-добър роман, оригиналност и достъпност. Номиниран е и за Националната литературна награда на САЩ.

Теа Обрехт живее със семейството си в Итака, щат Ню Йорк.

Произведения

Романи

  • The Tiger's Wife (2011)
    Жената на тигъра, изд. „Пергамент Прес“, София (2012), прев. Силвана Миланова
  • Inland (2019)

Разкази

  • The Laugh, The Atlantic (2009)
  • The Sentry, The Guardian (2010)

Сборници

  • American Odysseys (2013) – с Даниел Аларкон и Исмет Пръсис

Източници

Външни препратки