Сюзан Спан

(автор)

По-долу е показана статията за Сюзан Спан от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Сюзан Спан
Родена 1971 г.
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2012-
Жанр трилър, приключенски роман
Тема японска култура и история
Известни творби „Разследванията на шиноби”

Повлияна от
Уебсайт http://www.susanspann.com/

Сюзан Спан (на английски: Susan Spann) е американска писателка на произведения в жанра исторически криминален роман и приключенски трилър.

Биография и творчество

Сюзан Спан е родена на 6 юли 1971 г. в Санта Моника, Калифорния, САЩ. Като тинейджърка се увлича по азиатската култура. В гимназията чете много и сама опитва да пише.

Завършва с бакалавърска степен азиатски науки Университета „Тъфтс“ в Бостън. След това завършва право в юридическия факултет на Бостънския университет. След дипломирането си се връща в Калифорния и работи като адвокат. Специализира се в договори за интелектуална собственост, бизнес и публикуване. Заради интереса си към изтока изучава мандарин и японски език. Японската култура, бойни изкуства и загадки, я вдъхновяват да започне да пише. Изготвя четири отхвърлени ръкописа преди да успее.

Първият ѝ роман „Котешки нокти“ от поредицата „Разследванията на шиноби“ е публикуван през 2013 г. Главни герои са шиноби детектива Хиро Хатори и португалският йезуитски свещеник отец Матео, които през шестнадесети век разследват в Киото убийства, заплетени конспирации и загадки, защитавайки едновременно собствения си живот.

През 2015 г. е удостоена с наградата „Rocky Mountain“.

Член е на Историческото ново общество, на Асоциацията на писателите на криминални романи на Америка (член на националния съвет), и други писателски организации.

Сюзан Спан живее със семейството си в Феър Оукс, Калифорния.

Произведения

Серия „Разследванията на шиноби“ (Shinobi Mystery)

 1. Claws of the Cat (2013)
  Котешки нокти, изд.: ИК „Труд“, София (2016), прев. Антония Стоянова
 2. Blade of the Samurai (2014)
  Острието на самурая, изд.: ИК „Труд“, София (2016), прев. Антония Стоянова
 3. Flask of the Drunken Master (2015)
  Чашата на мъртвеца, изд.: ИК „Труд“, София (2017), прев. Антония Стоянова
 4. The Ninja's Daughter (2016)
  Дъщерята на нинджата, изд.: ИК „Труд“, София (2018), прев. Калина Бахчеванова
 5. Betrayal at Iga (2017)
 6. Trial on Mount Koya (2018)

Източници

Външни препратки