Шийла Хети

(автор)

По-долу е показана статията за Шийла Хети от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Шийла Хети
Sheila Heti Octavia Books 29 June 2013 C.JPG
Шийла Хети, 2013 г.
Родена 25 декември 1976 г. (41 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Канада Канада
Активен период 2001 -
Жанр любовен роман, исторически роман, документалистика
Съпруг Карл Уилсън (?-?)
Уебсайт http://www.sheilaheti.com/
Страница в IMDb
Шийла Хети в Общомедия

Шийла Хети (на английски: Sheila Heti) е канадска писателка, авторка на произведения в жанровете любовен и исторически роман и документалистика.

Биография и творчество

Родена е на 25 декември 1976 г. в Торонто, Онтарио, Канада, в семейство на унгарски евреи имигранти. Има брат. В тинейджъските си години опитва да пише и се изявява като актриса в късометражни филми. Завършва през 2002 г. Университета на Торонто с бакалавърска степен по история и философия на изкуството и учи творческо писане и драматургия в Националната театрална школа. След дипломирането си работи като журналист в „The Believer“, където редовно провежда дълги интервюта с писатели и художници, а също е и колумнист за актьорско майсторство за „Maisonneuve“. Пише редовно и за други медии.

През 2001 г. е публикуван сборникът ѝ с разкази „The Middle Stories“. Той съдържа 30 кратки постмодерни басни във формата на класическите приказки, с герои водопроводчик и принцеса, момиче, което държи русалка в буркан, жена, която живее в обувка, и т.н.

Успехът ѝ идва с романа „Как да бъдеш човек“ през 2010 г. Главната героиня, драматурга Шийла, е подтисната от неуспешния си брак, но когато среща талантливия свободолюбив художник Маргар и неговия колага сексапилния Израел, нейният дух се възражда в изкуството и живота. Книгата новаторски съвместява измислицата с реални разговори, имейли и изповеди, анализи и наблюдения. Тя изследва объркаността, самосъзнанието и съмненията на младите жени, разминаването на очакванията им и грубата реалност. Романът предизвиква скандал и става един от най-обсъжданите през годината.

Книгата ѝ „Chairs Are Where the People Go“ (Столовете са там, където отиват хората) е обявена от „Ню Йоркър“ за една от най-добрите книги от 2011 г.

Книгата ѝ „Жените в облеклото“ от 2014 г. става бестселър. В нея са включени интервюта с 639 жени от цял свят.

Писателката изнася лекции на фестивала MoMA, в Колумбийския университет, Университета Браун, Музея на Хамър, Фестивалът на писателите в Сидни, и др.

Шийла Хети живее със семейството си в Торонто.

Произведения

Самостоятелни романи

 • Ticknor (2005)
 • How Should a Person Be? (2010)
  Как да бъдеш човек, изд.: „Сиела“, София (2017), прев. Неда Нейнска
 • Motherhood (2018)

Новели

 • The Humble Simple Thing (2015)

Пиеси

 • All Our Happy Days are Stupid (2015)

Сборници

 • The Middle Stories (2001)

Документалистика

 • Chairs Are Where the People Go (2011) – с Миша Клоубермен
 • Always Apprentices (2013) – с Рос Симонини и Виендела Вида
 • Women in Clothes (2014) – с Хайди Юлавиц и Лиан Шаптън
 • The Humble Simple Thing (2015) – със Сара Лоутман

Екранизации

 • 2002 The Onion – ТВ късометражен

Източници

Външни препратки