Роузи Томас

(автор)

По-долу е показана статията за Роузи Томас от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Джени Морис Кинг
Псевдоним Роузи Томас
Родена 1947 г. (71 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Уелс Уелс
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 1982 -
Жанр любовен роман
Известни творби Изгрев (1984),
Кашмиреният Шал (2011)
Уебсайт https://rosiethomasauthor.com/

Джени Кинг (на английски: Janey King, известна под псевдонима Роузи Томас (на английски: Rosie Thomas)[1] е британски журналист и писател. Автор е на 20 романа и се нарежда сред първите 100 писатели, чиито книги са заимствани от библиотеки в Обединеното кралство[2]. Два пъти печели наградата „Романтичен роман на годината“.

Биография

Тя израства в северно село в Уелс, Денвър[2]. Майка ѝ умира, когато тя е на десет години.[3] Завършва гимназия в „Милфийлд“, като по-късно следва висшето си образование в колежа „Сейнт Хилда“ на Оксфордски университет. Работила е като журналист, малко преди да стартира кариерата си на писател.[1].Тя създава своя псевдоним от името на майка си и брачното име на сестра си, Томас.

От 1982 г. тя е публикувала многобройни романи, като няколко от тях се превръщат в топ десет бестселъри. Нейните книги разглеждат общи теми като любовта и загубата.

Джени Кинг сключва брак със съпруга си, литературен критик, след като завършва своето висше образование. Имат две деца. След развода им, в средата на 90-те години, тя преобръща живота си и се насочва към алпинизъм. На 60-ят си рожден ден, изкачва връх в Ейгер, Швейцария. Също така се състезава в рали с коли от Пекин до Париж. До днес тя живее в Лондон.

Награди

Кинг е един от малкото автори, които два пъти печелят наградата „Романтичен роман на годината“ от „Романтичната младежка асоциация“. Кинг печели през 1985 г. отличие за своя трети роман „Изгрев“, а през 2007 г. и за „Ирис и Руби“. През 2012 г. „Романтичната младежка асоциация“ награди Джени за „Най-добър епически романс на годината“ с произведението ѝ „Кашмирският шал“ от 2011 г.

Библиография

Романи

  • Celebration (1982) (известен като „избор на любовта“ в САЩ)
  • Follies (1983)
  • Sunrise (1984)
  • The White Dove (1986)
  • Strangers (1987)
  • Bad Girls, Good Women (1988)
  • A Woman of Our Times (1990)
  • All My Sins Remembered (1991)
  • Other People's Marriages (1993)
  • A Simple Life (1995)
  • Every Woman Knows a Secret (1996)
  • Moon Island (1998)
  • White (2000)
    Белият връх, изд. „СББ Медиа“ (2018), прев. Боряна Даракчиева
  • The Potter's House (2001)
  • If My Father Loved Me (2003)
  • Sun at Midnight (2004)
    Слънце в полунощ, изд.: „СББ Медиа“, София (2016), прев. Боряна Даракчиева
  • Iris and Ruby (2006)<
    Айрис и Руби, изд.: „Рийдърс дайджест“, Германия (2010), прев. Боряна Даракчиева
    Айрис и Руби, изд.: „СББ Медиа“, София (2014), прев. Боряна Даракчиева
  • Constance (2007)
  • Lovers & Newcomers (2010)
  • The Kashmir Shawl (2011)
    Кашмиреният шал, изд.: „СББ Медиа“, София (2015), прев. Боряна Даракчиева
  • The Illusionists (2014)[4][5]

Серия „Илюзионистите“ (Illusionists)

  1. The Illusionists (2014)
  2. Daughter of the House (2015)

Документалистика

  • Border Crossing: On the Road from Peking to Paris (1998)

Източници

Външни препратки

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Rosie Thomas (writer)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.