По-долу е показана статията за Розамънд Пилчър от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Розамънд Пилчър
Псевдоним Джейн Фрейзър
Родена 22 септември 1924 г. (93 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 1949–2000
Жанр любовен роман
Награди Офицер на Ордена на Британската империя (2002), RoNA Award
Съпруг Греъм Хоуп Пилчър (1946-2009)
Деца Робин, Фиона, Филипа, Марк
Уебсайт Страница в IMDb

Розамънд Пилчър (на английски: Rosamunde Pilcher) е английска писателка. В България е издадена като Розамунде Пилхер[1].

Биография

Родена е на 22 септември 1924 г. в село Лилант, графство Корнуол, Англия. Моминската ѝ фамилия е Скот (Scott). През 1946 г. се омъжва за Греъм Пилчър като приема неговата фамилия. От съвместния си брак имат 4 деца. Живее и работи в град Дънди, Шотландия. Започва да пише през 1949 г. Става известна през 1987 г. с романаТърсачите на миди“. След 2000 г. преустановява писателската си дейност.

Германската телевизия ЦДФ (ZDF) е заснела до 2007 г. 59 филма по нейните романи. Някои свои произведения подписва с псевдонима Джейн Фрейзър. Синът ѝ Робин Пилчър е също писател.

Частична библиография

Под псевдонима Джейн Фрейзър

  • Half-Way To The Moon (1949)
  • The Brown Fields (1951)
  • Dangerous Intruder (1951)
  • Young Bar (1952)
  • A Day Like Spring (1953)
  • Dear Tom (1954)
  • Bridge of Corvie (1956)
  • A Family Affair (1958)
  • The Keeper's House (1963)
  • A Long Way from Home (1963)

Под името си Розамънд Пилчър (Розамунде Пилхер)

  • A Secret to Tell (1955)
  • On My Own (1965)
  • Sleeping Tiger (1967)
  • Another View (1969)
  • The End of Summer (1971)
  • Snow in April (1972)
    Сняг през април, изд.: ИК „Труд“, София (2013), прев. Жана Тотева
  • The Empty House (1973)
    Празната къща, изд.: ИК „Труд“, София (2015), прев. Валентина Петрова
  • The Day of the Storm (1975)
    Бурен ден, изд.: ИК „Труд“, София (2015), прев. Жана Тотева
  • Under Gemini (1976)
    Игрите на съдбата, изд.: ИК „Труд“, София (2016), прев. Жана Тотева
  • Wild Mountain Thyme (1978)
    Диво биле, изд.: ИК „Хемус“, София (1996), прев. Николай Дочев
  • The Carousel (1982)
  • Voices in Summer (1984)
  • The Shell Seekers (1988)
    Търсачите на раковини, изд.: „Аполон“, София (1994), прев. Пламен Иванов
    Търсачите на миди, изд.: ИК „Труд“, София (2012), прев. Силвия Желева
  • September (1990)
    Септември, изд.: ИК „Труд“, София (2012), прев. Велислава Юрукова
  • Coming Home (1995)
    Завръщане у дома, изд.: ИК „Труд“, София (2013), прев. Роза Григорова
  • The Key (1996)
  • Shadows (1999)
  • Winter Solstice (2000)
    Зимно слънцестоене, изд.: ИК „Труд“, София (2013), прев. Ирина Кючукова

Филми на ZDF, излъчвани в България

Източници

Външни препратки