По-долу е показана статията за Ромен Пюертола от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Ромен Пуертолас
Ромен Пуертолас през 2014 г.
Ромен Пуертолас през 2014 г.
Роден 21 декември 1975 г. (44 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Франция Франция
Активен период 2012-
Жанр сатира
Уебсайт romainpuertolas.com
Ромен Пуертолас в Общомедия

Ромен Пуертолас (на френски: Romain Puértolas), или Пюертола [1], е френски писател, автор на бестселъри в жанра съвременен сатиричен роман.

Биография и творчество

Ромен Пуертолас е роден на 21 декември 1975 г. в Монпелие, Франция. Учи в лицея „Камий Верне“ в кантона Валенс. Получава магистърска степен по испанска литература и култура в Университета на Гренобъл с втора специалност по френски език. Учи в Брайтън и получава бакалавърска степен по английска литература. Има и диплома по метеорология получена от „Метео Франс“.

В живота си се е местил много пъти и е живял във Франция, Испания и Англия, и освен френски говори испански, каталонски, английски и руски език. Работил е като DJ, преподавател, преводач, придружител, чистач на игрални автомати, илюзионист и др. Работил е като инспектор в Централно управление на френската гранична полиция и е бил документален анализатор за нелегална имиграция и документна измама.

Пише от ученическа възраст за собствено удоволствие, а първият му ръкопис на роман е от 2005 г. Получава много откази от различни издателства, и затова прави собствени издания само в 3 екземпляра за семейството му.

Първият му публикуван, за собствена сметка, роман е „L'OEuf d'Einstein“ (Яйцето на Айнщайн). Първият му официално публикуван роман е „Le jour où Shakespeare a inventé le moonwalk“ (Денят когато Шекспир е измислил лунната походка) през 2012 г.

Вторият му роман „Невероятното пътешествие на факирът, който се заклещи в гардероб на ИКЕА“ е издаден през 2013 г. и става международен бестселър, и е номиниран за различни награди. Удостоен е с наградата „Жул Верн“ и с наградата „Аудиолиб“ за аудио-изданието на романа с разказвач Доминик Пиньон.

Хуморът на произведенията му е високо оценен от критиката и читателите.

Произведения

Самостоятелни романи

Източници и бележки

  1. Авторът е французин от испанско потекло

Външни препратки