По-долу е показана статията за Робърт Бовал от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Робърт Бовал
Роден 5 март 1948 г. (70 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Белгия Белгия
Активен период 1994 -
Жанр документалистика
Тема Египет – тайни и загадки
Дебютни работи „Загадката Орион”
Известни творби „Пазителят на сътворението”, „В подземията на Египет“
Съпруга Мишел Вейсиере
Деца Кандис, Джонатан
Уебсайт http://www.robertbauval.co.uk/
Страница в IMDb

Робърт Бовал (на английски: Robert Bauval) е белгийски писател на бестселъри в жанра документалистика, и изследовател на Египет, известен със своята теория за „Корелацията с Орион“.

Биография и творчество

Робърт Гастон Бовал е роден на 5 март 1948 г. в Александрия, Египет. Баща му е белгиец, а майка му има малтийско-италиански произход. Учи в британско училище за момчета в Александрия и във францискански колеж в Бъкингамшър, Англия. Напуска Египет през 1967 г., шест дни преди войната по време на президентството на Гамал Абдел Насър. През 1973 г. завършва университета „Соутбанк“ в Лондон с инженерна диплома по сграден мениджмънт и технологии. Има следдипломна квалификация по европейски маркетинг от Колежа „Нюланд“ в Бъкингамшър.

След дипломирането си работи като строителен инженер в Оман (1973 – 1977), Иран (1077 – 1978), Судан (1979 – 1980), Гвинея (1980 – 1981), Саудитска Арабия (1981 – 1985), Франция, Австралия (1986 – 1989) и Англия (1989 – ), като по-голяма част от кариерата си работи в Близкия изток и Африка. Говори пет езика – английски, френски, италиански, арабски и испански.

През 1983 г. Бовал започва да изучава египтология. В края на 1992 г. той се опитва да получи превод на „Hermetica“ от Уолтър Скот, а не след дълго попада на ново издание с предговор от Ейдриън Гилбърт. Свързва се с него за коментар на връзката между александрийското училище на Хермес Трисмегист и строителите на пирамиди от Четвъртата династия на Египет. Установявайки сътрудничество двамата публикуват през 1994 г. книгата „Загадката Орион: Свещените тайни на египетските пирамиди“. Тя става бестселър №1 и преведена на повече от 25 езика. „BBC Two“ излъчва документален филм за теориите на Бовал.

Онагледяване на теорията „Корелацията с Орион“

В следващите си произведения си сътрудничи с американския писател Греъм Хенкок, доктора физик от Сан Диего – Томас Брофи, и египетския писател Ахмед Осман.

Робърт Бовал става известен пропагандатор на теорията за връзката между разположението на известните и емблематични египетски пирамиди, и на звездите от съзвездието Орион, наречена „Корелацията с Орион“. Тя е част от хипотезата му, заедно с Греъм Хенкок и писателя Хавиер Сиера, за съществуването на т.н. „Златен век на човечеството“. Според хипотезата цивилизацията на Златния век е изчезнала преди около 10 500 години и е предшественик на всички модерни цивилизации. Официалната наука не приема теорията за „Корелацията с Орион“.

Откритията и теориите на Бовал са били предмет на десетки телевизионни документални филми, дискутирани са по много канали BBC, ZDF, France A3, ABC, NBC, Fox TV, History Channel, Discovery Channel и RAI-Italia.

Д-р Робърт Шох и Робърт Бовал на Беланташ (юли 2014)

В края на юли месец 2014 г., заедно с проф. Робърт Шох, проф. Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН и астрофизикът Томас Брофи, посещава България като член на Международна изследователска експедиция, която обследва култовите инсигнии, оставени от древната цивилизация на Новокоманенната и Каменно-медната епохи по праисторическите светилища Белинташ, Татул и Харман Кая. [1]

Робърт Бовал има две деца, които живеят в Англия, а той със съпругата си Мишел Вейсиере живее в Торемолинос, Испания.

Произведения

Документалистика

 • Загадката Орион: Свещените тайни на египетските пирамиди, The Orion Mystery (1994) – с Ейдриън Гилбърт
 • Пазителят на сътворението: Тайните на египетския сфинкс, Keeper Of Genesis (1995) – с Греъм Хенкок
 • The Message of the Sphinx (1997)
 • В подземията на Египет: В търсене на „Залата на архивите“, Secret Chamber (1999)
 • Талисман: Свещени градове, свещена тайна, Talisman: Sacred Cities, Secret Faith (2004) – с Греъм Хенкок
 • Египетският код, The Egypt Code (2006) – отчет за научноизследователския проект „Корелацията с Орион“
 • Black Genesis: The Prehistoric Origins of Ancient Egypt (2011) – с Томас Брофи
 • The Master Game: Unmasking the Secret Rulers of the World (2011)
 • Breaking The Mirror Of Heaven: The Conspiracy To Suppress The Voice Of Ancient Egypt (2012) – с Ахмед Осман
 • Imhotep the African: Architect of the Cosmos (2013) – с Томас Брофи
 • The Vatican Heresy: Bernini and the Building of the Hermetic Temple of the Sun (2014) – с Киара Хоенцолерн и Сандро Зикари
 • Egypt Unveiled: The Quest for Maat (2014) – с Ахмед Осман

Източници

Външни препратки