Ронда Бърн

(автор)

Тайната (The Secret)

По-долу е показана статията за Ронда Бърн от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Ронда Бърн
Родена 12 март 1951 г. (67 г.)
Професия писател, ТВ продуцент
Националност Флаг на Австралия Австралия
Активен период 2006-
Жанр документалистика
Тема мотивация, самопомощ
Известни творби „Тайната“

Съпруг Джери (разведени)
Деца Хейли
Уебсайт http://www.thesecret.tv/
Страница в IMDb

Ронда Бърн (на английски: Rhonda Byrne) е австралийска сценаристка, продуцентка и писателка на бестселъри в жанра мотивационна литература.

Биография и творчество

Ронда Бърн е родена на 12 май 1951 г. в Мелбърн, Виктория, Австралия, в семейството на Роналд и Ирен Бърн. Започва кариерата си като радио-продуцент. Личните ѝ творчески и лидерски качества допринасят за успешните ѝ програми. После се насочва към телевизията и започва работа в „Australia's Nine Network“, където си сътрудничи с най-уважаваните режисьори – Питър Файман.

През 1994 г. Ронда е съосновател на собствена продуцентска компания – „Prime Time Productions“. Компанията е създател на топ шоута като „Най-великите реклами на планетата“ (World's Greatest Commercials), „Великите бягства“ (Great Escapes), „Случайни срещи“ (OZ Encounters) и „Готови да учат“ (Learners), получили различни награди в бранша и продуцирани и в други страни по света.

В началото на новия век, докато е в емоционална и творческа криза след развода и смъртта на родителите си, по инициатива на дъщеря си, прочита книгата „The Science of Getting Rich“ (Науката да станем богати) на Уолас Д. от 1911 г. и други негови мотивационни книги, както и произведения на Уилям Уокър Аткинсън. Подтикната от тях тя изучава произведенията на различни световни умове – велики мислители, творци, учени, иноватори, откриватели и философи, и от разностранни области на познанието – квантовата физика, метафизиката, психологията и религията. Към края на 2004 г. тя вече има изградени собствени познания за принципите, които определят и ръководят всеки аспект на живота ни, които прилага в своя живот и творческа дейност.

През 2006 г. Ронда Бърн описва своите познания и жизнен път в книгата „Тайната“ и в едноименния документален филм. В тях тя описва какво трябва да направи човек, за да приложи природните закони и да създаде щастие, любов, здраве и просперитет в живота си. Книгата става бестселър №1 в списъка на „Ню Йорк Таймс“, като са продадени над 19 милиона копия от нея, а филмът в над 2 милиона. Преведена е на над 40 езика по света.

През 2007 г. Ронда Бърн е включена в списъка на 100-те най-влиятелни хора в света според списание „Таймс“ и участва в шоуто на Опра Уинфри.

Ронда Бърн живее в луксозно предградие на Лос Анджелис.

Произведения

Серия „Тайната“ (The Secret)

 1. Тайната, The Secret (2006)
 2. Силата, The Power (2010)
 3. Вълшебството, The Magic (2012)
 4. Hero (2013)
 • The Secret Gratitude Book (2007)
 • Тайната за всеки ден, The Secret Daily Teachings (2008)

Филмография

изпълнителен продуцент
 • 1997 Oz Encounters: UFO's in Australia – документален филм
 • 2003 Sensing Murder: Easy Street – ТВ филм
 • 2003 Loves Me, Loves Me Not – ТВ сериал
 • 2004 Sensing Murder – ТВ сериал
 • 2006 Тайната, The Secret – документален филм

Източници

Външни препратки