Ноубъл Смит

(автор)

По-долу е показана статията за Ноубъл Смит от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Ноубъл Смит
Роден 4 юни 1968 г.(1968-06-04)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2000 -
Жанр приключенски роман, документалистика

Уебсайт http://www.thewarriortrilogy.com/
Страница в IMDb

Ноубъл Мейсън Смит (на английски: Noble Smith) е американски изпълнителен продуцент на документални филми, драматург и писател, автор на произведения в жанровете исторически приключенски роман и документалистика.

Биография и творчество

Ноубъл Мейсън Смит е роден на 4 юни 1968 г. във Флорида, САЩ. По влиянието на баща си чете много. Започва да пише още на 14 години, първо на пишеща машина, а после на един от първите домашни компютри. На 18 години печели награда за нова пиеса от фестивала в Ню Йорк, а в постановката на пиесата му играе Синтия Никсън.

Работи по проекти за компаниите „Vivendi“, „Machinima.com“, „Snowblind“ и „Bungie Studios“, както и като медиен директор на фондация за защита на човешките права. Сътрудничи на научно-фантастичния сайт „Legendarium“ и съавтор на блога „Dungeons & Dorkwads“.

През 2000 г. е издаден първият му роман, историческата пародия „Stolen from Gypsies“ (Откраднат от цигани). Композиторът Артур Рубинщайн адаптира романа в комична опера.

Той е голям фен на произведенията на Дж. Р. Р. Толкин и през 2012 г. е издадена книгата му „Мъдростта на графството“, в която събира идеи от живота на здраво стъпилите на земята дружелюбни хобити и техните радости от живота в градинарството, кулинарията и празниците.

През 2013 г. е издаден първият му роман „Sons of Zeus“ (Синовете на Зевс) от историческата приключенска поредица „Войн“. През 431 г. пр.н.е. в древна Гърция започва война между Атина и Спарта. Младият войн Никиас мечтае за слава на Олимпийските игри, но коварно предателство го заставя да защитава семейството и годеницата си и да води армия за отбрана на града-държава Платаа.

Ноубъл Смит живее със семейството си в Удинвил, Вашингтон.

Произведения

Самостоятелни романи

 • Stolen from Gypsies (2000)

Серия „Войн“ (Warrior)

 1. Sons of Zeus (2013)
 2. Spartans at the Gates (2014)
 3. Sword of Apollo (2015)

Новели

 • The One-Armed Warrior (2013)

Документалистика

 • The Wisdom of the Shire (2012)
  Мъдростта на графството: как да живееш като хобит, изд.: „Сиела“, София (2014), прев. Боряна Игова

Екранизации

 • 2001 Point of View – видео игра, сценарист
 • 2007 Protagonist – документален, изпълнителен продуцент
 • 2007 Neither Memory Nor Magic – документален, изпълнителен продуцент
 • 2010 The Road to Nasiriyah – документален, изпълнителен продуцент

Източници

Външни препратки