По-долу е показана статията за Макс Пембертън от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Макс Пембертън
Max Pemberton
Max Pemberton 001.jpg
Роден 19 юни 1863 г.
Падингтън, Лондон, Англия
Починал 22 февруари 1950 г. (86 г.)
Професия писател, журналист
Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 1891-1920
Жанр приключенски роман, криминален роман, биография, публицистика
Награди Рицар на Британската империя
Съпруга Алис Агнес Тюсо
Уебсайт Страница в IMDb
Макс Пембертън в Общомедия

Сър Макс Пембертън (на английски: Max Pemberton) е британски журналист и плодовит писател, автор на произведения в жанровете приключенски и криминален роман, също и на биографии на известни личности.

Биография и творчество

Макс Пембертън е роден на 19 юни 1863 г. в Падингтън, Лондон, Англия. Учи в гимназия „Мерчант Тейлър“ и в Гай Колидж в Кеймбридж.

След дипломирането си работи като журналист. В периода 1892-1894 г. е редактор на юношеското списание „Chums“. В периода 1986-1906 г. е главен редактор на списание „Cassell“, в което публикувани ранни творби на известни писатели.

През 1893 г. е публикуван най-известният му роман „The Iron Pirate“, който става бестселър. След него той напуска работата си в „Chums“ и се посвещава на писателската си кариера.

Пембертън основава през 1920 г. Лондонското училище по журналистика. Удостоен е с рицарско звание за заслуги към литературата и журналистиката през 1928 г.

Става известен в Лондон като денди и любител на клубовете, като особено се е гордеел със специално изработените си жилетки. Съпругата му Алис Тюсо е внучка на знаменитата Мадам Тюсо.

Макс Пембертън умира на 22 февруари 1950 г. в Лондон.

Произведения

Макс Пембертън през 1903 г.
избрана библиография
  • The Iron Pirate (1893)
  • The Sea Wolves (1894)
  • The Impregnable City (1895)
  • The Little Huguenot: A Romance of Fountainebleau (1895)
  • A Gentleman's Gentleman (1896)
  • Christine of the Hills (1897)
  • The Phantom Army (1898)
  • A Woman of Kronstadt (1898)
  • The Signors of the Night: The Story of Fra Giovanni (1899)
  • Féo (1900)
  • The Footsteps of a Throne... (1901)
  • The Giant's Gate: A Story of a Great Adventure (1901)
  • Pro Patriâ (1901)
  • I Crown Thee King (1902)
  • The Garden of Swords (1902)
  • The House Under the Sea (1902)
  • A Puritan's Wife (1902)
  • Doctor Xavier (1903)
  • The Gold Wolf (1903)
  • Beatrice of Venice (1904)
    Венецианката, изд. „Корал“ София (1994), прев. Я. Петров
  • A Daughter of the States (1904)
  • Jewel Mysteries from a Dealer's Note Book (1904)
  • Red Morn (1904)
  • Mid the Thick Arrows (1905)
  • The Lady Evelyn (1906)
  • My Sword for Lafayette (1906)
  • Aladdin of London or, Lodestar (1907)
  • The Amateur Motorist (1907)
  • The Diamond Ship (1907)
  • Love, the Harvester: A Story of the Shires (1908)
  • Sir Richard Escombe (1908)
  • Wheels of Anarchy, the Story of an Assassin (1908)
  • The Adventures of Captain Jack (1909)
  • The Mystery of the Green Heart (1910)
  • The Show Girl (1910)
  • White Walls (1910)
  • Captain Black: A Romance of the Nameless Ship (1911)
  • White Motley (1911)
  • The Hundred days (1912)
  • Swords Reluctant (1912)
  • Two Women (1914)

Източници

Външни препратки