Лунни хроники (The Lunar Chronicles)

По-долу е показана статията за Мариса Мейър от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Мариса Мейър
Псевдоним Алисия Блейд
Родена 19 февруари 1984 г. (34 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2012-
Жанр научна фантастика, фентъзи
Известни творби поредица „„Лунните хроники”
Съпруг Джеси Тейлър
Уебсайт http://www.marissameyer.com/

Мариса Мейър (на английски: Marissa Meyer) е американска писателка на бестселъри в жанра романтична научна фантастика и фентъзи. Писала е и под псевдонима Алисия Блейд (Alicia Blade).

Биография и творчество

Мариса Мейър е родена на 19 февруари 1984 г. в Такоума, Вашингтон, САЩ. От дете обича книгите и фантастичните романи. На 14 години се запознава с анимационния сериал „Сейлър Муун“ и сама започва да пише фензини за него под псевдонима Алисия Блейд публикувани на „Fanfiction.net“.

Завършва Тихоокеанския лутерански университет с бакалавърска степен по творческо писане. След дипломирането си работи в продължение на 5 години като редактор на книги. Стремейки да преследва писателска кариера завършва магистърска степен по творческо писане в университета „Пейс“. Мотивира се да пише първия си роман след участие в литературния конкурс „NaNoWriMo“, където участва с футуристичен преразказ на приказката „Котаракът в чизми“.

През 2012 г. е издаден първият ѝ фантастичен роман „Синдер“ от поредицата „Лунните хроники“. Главната героиня е подобна на Пепеляшка (cinder – прах), сираче със злобна мащеха, а красивият принц Кай кани именно нея на императорския бал. Всъщност тя е изключително талантлив механик киборг с тайнствено минало. Оказва се в епицентъра на интергалактическа битка и трябва да избира между дълга и свободата, лоялността и предателството, за да близките за нея хора. Романът става бестселър и дава старт на писателската ѝ кариера.

Мариса Мейър живее със семейството си в Такоума.

Произведения

Серия „Лунните хроники“ (Lunar Chronicles)

 1. Cinder (2012)
  Синдер, изд. „Егмонт България“, София (2013), прев. Кристина Георгиева
 2. Scarlet (2013)
  Скарлет, изд. „Егмонт България“, София (2013), прев. Кристина Георгиева
 3. Cress (2014)
  Крес, изд. „Егмонт България“, София (2014), прев. Кристина Георгиева
 4. Winter (2015)
 • Glitches (2012) – предистория на „Синдер“
 • The Queen's Army (2012) – разказ
 • Fairest (2015)
 • Stars Above (2016) – сборник разкази

Серия „Безсърдечен” (Heartless)

 1. Heartless (2016)

Новели

 • „The Phantom of Linkshire Manor” в Bound in Skin (2007) – като Алисия Блейд

Сборници

Източници

Външни препратки