По-долу е показана статията за Мариан Дж. Легато от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Мариан Дж. Легато
Родена 1935 г. (83 г.)
Професия писател, лекар, лектор
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период лекар 1962 -
писател 1992 -
Жанр документалистика
Тема приложение на медицината според пола
Съпруг Пол Килиън (1965-)
Деца Кристиана, Джъстин

Д-р Мариан Дж. Легато (на английски: Marianne J. Legato) е американска лекарка, международно признат специалист по диференциране на медицина според пола, преподавател по клинична медицина според пола в Колумбийския универнитет, основател и директор на Фондацията за полово специфична медицина към университета, и писателка на произведения в областта на медицината и пола.

Биография и творчество

Мариан Дж. Легато е родена през 1935 г. в Ню Йорк, САЩ. Израства съпровождайки баща си, общопрактикуващ лекар, от домашни обаждания и болнични обиколки, и от малка иска да стане лекар. Родителите ѝ не подкрепят желонието ѝ да учи медицина и тя се записва самостоятелно в Нюйоркския университетски колеж по медицина и заплаща таксите си. Завършва през 1962 г. и стажува в болница „Белвю“ и Презвитерианската болница в Ню Йорк. В периода 1965-1968 г. е специализира кардиология в Колумбийския университет, а през 1968 г. е назначена като инструктор по медицина и започва академична кариера в университета като изседовател и преподавател.

От 1969 г. е лекуващ лекар в болничния център „Св. Лукас-Рузвелт“, а от 1973 г. работи и като лекар в Презвитерианската болница в Ню Йорк. През 1997 г. основава Фондацията за партньорство по специфична медицина на половете към Колумбийски университетски колеж за лекари и хирурзи. Основател и редактор е на списание за специфичните според пола болести.

Като директор на фондацията насърчава сътрудничеството между академичната медицина и частния сектор за извършване на научни изследвания в областта на специфичната за пола лекарства, включването на жени в клинични изпитвания, изучаването на различията в биологията на мъжете и жените и как полът засяга диагнозата и лечението на болестите.

Става научно-популярен автор за широката общественост и през 1992 г. печели наградата „Блейксли“ на Американската сърдечна асоциация за най-добра книга за сърдечно-съдови заболявания – „The Female Heart“.

За работата си е удостоена с различни награди, включително стипендия „Марта Лион Слейтър“ (1965-1968), наградата „Дж. Мъри Стийл“ и наградата на Нюйоркската сърдечна асоциация. През 2002 г. получава наградата „Жена в науката“ от Асоциацията на американските лекарки. През 2006 г. на нейно име е кръстена награда за постижения в половоспецифичната медицина.

Мариан Дж. Легато живее със семейството си в Ню Йорк.

Произведения

  • The Female Heart: The Truth About Women And Heart Disease (1992) – с Карол Колман, награда „Блейксли“
  • What Women Need to Know (1997) – с Карол Колман
  • Gender Specific Aspects Of Human Biology For The Practicing Physician (1997)
  • Eve's Rib: The Groundbreaking Guide to Women's Health (2002)
  • Principles Of Gender Specific Medicine (2004)
  • Why Men Never Remember and Women Never Forget (2005) – с Лаура Тъкър
    Защо мъжете никога не помнят, а жените никога не забравят, изд.: „AMG Publishing“, София (2008), прев. Марина Станева
  • Why Men Die First: How to Lengthen Your Lifespan (2008)

Източници

Външни препратки