По-долу е показана статията за Лин Флюълинг от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Лин Флюълинг
Родена 20 октомври 1958 г. (60 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1995-
Жанр научна фантастика, фентъзи

Съпруг Дъглас Флюълинг (1981-)
Деца 2
Уебсайт http://www.flewelling.net/

Лин Флюълинг (на английски: Lynn Flewelling) е американска писателка на произведения в жанра фентъзи.

Биография и творчество

Лин Елизабет Бюлей Флюълинг е родена на 20 октомври 1958 г. в Преск Айл, Мейн, САЩ. През 1981 г. получава бакалавърска степен по английска филология и история с педагогически профил от Университета на Мейн. Същата година се омъжва за Дъглас Флюълинг, с когото имат двама сина. След дипломирането си работи различни временни работи като продавач, учител, копирайтър и журналист на свободна практика.

Първият ѝ разказ „Letter To Alexi“ е публикуван през 1995 г. Първият ѝ роман „Luck in the Shadows“ от поредицата „Нощен бегач“ е публикуван през 1996 г. Той е добре приет от критиката, номиниран е за различни награди за фентъзи и я прави известна.

През 2001 г. е публикуван първият ѝ роман „Куклата близнак“ от поредицата „Триадата Тамир“. Главният герой Тобин е получил мъжки облик с тъмна магия, защото животът на всички наследнички на трона е в смъртна опасност заради пророчеството, че наследникът ще бъде жена. Дали дълбоко скритата тайна ще го защити от кралския гняв, майчината лудост и ужасяващия бяс на превърналия се в демон брат, решен да отмъсти убийството си... Книгата става бестселър и е публикувана в много страни.

В своите произведения засяга ЛГБТ темата, като някои от главните герои са бисексуални, заемайки позицията, че тази тема и герои почти липсват във фентъзи жанра. Например в поредицата си „Триадата Тамир“ главният герой с магия се трансформира от единия пол в другия.

Писателката практикува тиен-будизъм и будистка медитация, подкрепя будиста и пацифист Тик Нят Хан. От 2014 г. посвещава новият си сайт на будизма.

Лин Елизабет Бюлей живее със семейството си в Редлъндс, Калифорния.

Произведения

Серия „Нощен бегач“ (Nightrunner)

 1. Luck in the Shadows (1996)
 2. Stalking Darkness (1997)
 3. Traitor's Moon (1999)
 4. Shadows Return (2008)
 5. The White Road (2010)
 6. Casket of Souls (2012)
 7. Shards of Time (2014)

Серия „Триадата Тамир“ (Tamir Triad)

 1. The Bone Doll's Twin (2001)
  Куклата близнак, изд.: MBG Books, София (2012), прев. Радин Григоров
 2. Hidden Warrior (2003)
  Скритият воин, изд.: MBG Books, София (2013), прев.
 3. The Oracle's Queen (2006)

Източници

Външни препратки

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Lynn Flewelling“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.