Кен Гримуд

(автор)

Роман

По-долу е показана статията за Кен Гримуд от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Кен Гримуд
Псевдоним Алън Кокран
Роден 27 февруари 1944 г.
Дотан, Алабама, САЩ
Починал 6 юни 2003 г. (59 г.)
Санта Барбара, Калифорния, САЩ
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1976-2003
Жанр научна фантастика, трилър, фентъзи
Известни творби „Игра на живот”
Уебсайт

Кен Гримуд (на английски: Ken Grimwood) е американски журналист и писател на произведения в жанра научна фантастика, фентъзи и трилър. Писал е и под псевдонима Алън Кокран (Alan Cochran).

Биография и творчество

Кен Милтън Гримуд е роден на 27 февруари 1944 г. в Дотан, Алабама, САЩ. Израства в Пенсакола, Флорида. Като тийнейджър се запалва по комиксите и журналистиката. Завършва гимназия през 1961 г., а през лятото учи в Сорбоната. През 1963 г. завършва университета „Емори“. След дипломирането си работи към новините на WLAK в Лейкланд, Флорида. През 1970 г. завършва психология в колежа „Бард“. След това работи като редактор радиостанцията KFWB News 980 в Лос Анджелис. Напуска работа през 1988 г. след успеха на романа си „Игра на живот“. Първите си произведения пише докато е на нощни дежурства в радиото.

Първият му роман „Breakthrough“ (Проникване) е публикуван през 1976 г. Той представя историята на 26-годишната Елизабет Остин, която е излекувана от епилепсия, с електроди в мозъка, и развива способността да вижда предишния си живот преди два века, и открива подробности, които водят до опасности в сегашния ѝ живот. Във втория му роман „Elise“ от 1979 г. героинята е родена във Версай през 1683 г. и безсмъртна поради нейната ДНК. Историята проследява преживяванията ѝ с различни любовници и съпрузи през вековете. В романа си „The Voice Outside“ от 1982 г. изследва на контрола на ума и телепатиите.

Става международно известен с романа си „Игра на живот“ от 1987 г. Главният герой Джеф Уинстън работи в радио и умира на средна възраст от сърдечен удар, за да се събуди 25 години по-млад. И изживява живота си отново, и отново, търсейки кой живот е правилният, макар обикновено решенията да се повтарят, както е в паралелните светове. За книгата си е удостоен със Световната награда за фентъзи за най-добър роман.

В романа си „Into the Deep“ он 1995 г. герои са делфини, обект на експерименти на военните, които търсят възобновяване на контакта с човечеството, който е бил разбит преди три хилядолетия.

Като автор Гримуд е забележителен заради интереса си към темите за времето и смъртността, както и за околната среда и телепатията.

Женен е, без да има деца. Кен Гримуд умира от инфаркт на 6 юни 2003 г. в Санта Барбара, Калифорния, САЩ.

Произведения

Самостоятелни романи

Източници

Външни препратки