По-долу е показана статията за Джоузеф Стейтън от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Джоузеф Стейтън
Джоузеф Стейтън и Ерик Нюланд, 2007 г.
Джоузеф Стейтън и Ерик Нюланд, 2007 г.
Роден 1972 г. (48 г.)
Професия сценарист, режисьор, писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2007 -
Жанр научна фантастика, видео игри
Уебсайт

Джоузеф Стейтън (на английски: Joseph Staten) е американски писател на бестселъри в жанра научна фантастика, сценарист и режисьор на видео игри.

Биография и творчество

Джоузеф Майкъл Стейтън е роден през 1972 г. в Сан Франциско, Калифорния, САЩ. Баща му е бил професор по теология и философия на религията.

Първоначално планира да стане актьор и учи от 1990 г. в Северозападния университет, който завършва през 1994 г. с бакалавърска степен по театър и комуникация. Първата му работа е да преподава английски в японска гимназия по програмата „JET“. През 1996 г. и 1997 г. учи в Чикагския университет и го завършва с магистърска степен по военна история и политическите науки.

През 1998 г. започва да работи като международен маркетинг мениджър и разработчик на компютърни игри в известната фирма „Bungie Studios“ („Мит II: Soulblighter“). Последователно започва да участва като дизайнер и писател на текстове за игрите („Oni“), като сценарист и режисьор („Halo“ и „Halo 2“), като писател („Halo 3“) и като творчески директор.

В компанията Стейтън работи с други трима автори, всеки със собствена роля. Франк О'Конър разработва диалога, Роб Маклий се фокусира върху законността и лицензите, Люк Смит осъществява рекламата и комуникацията с феновете, а Стейтън разработва режисурата и сценариите на мисиите. Той пише контекста на сюжета, текстовете между екшън сцените, и допълнителна информация за играчите. Участва и с гласа си в озвучаването на малките извънземни „Грънс“. По време на работата си върху игрите той чете научна фантастика от Иън Банкс, Робърт Хайнлайн и Върнър Виндж.

Въпреки че предишните романи от серията „Хейло“ за написани от професионални писатели, като Ерик Нюланд и Уилям С. Диц, издателят „Tor Books“ избира Стейтън да напише петия том от поредицата. Той се решава да отвърне на предивикателствота и вложи в романа своите виждания и опит от разработките на видеоигрите.

През 2007 г. излиза неговия пръв научно-фантастичен роман „Атаката срещу Харвест“. В него се продължава сагата за съдбовния сблъсък между човечеството и извънземна цивилизация в жестока война за оцеляване. Сега оцеляването на гражданите на Харвест е в ръцете на един морски пехотинец – сержант Ейвъри Джонсън, от чието име се води повествованието. Умелата авторска работа кара читателите да се отзоват във вихъра на кръвопролитни битки за свобода и независимост на човешката раса.

С издаването си романът достига до №3 в списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“ и остава там в продължение на месец. Получава отлични отзиви от читателите и критиката.

След успеха на романа Стейтън продължава да работи по видео игрите от поредицата „Halo“, която е разпространена в над 40 млн. копия. Пътува до Нова Зеландия няколко пъти, за да работи с Питър Джаксън и „Weta Workshop“ по филм за „Halo“. През 2011 г. отива в Северозападния университет, за да намери нови гласове за гейм-поредицата.

Джоузеф Стейтън е женен и има две деца. Живее със семейството си в Сиатъл.

Произведения

Съвместна серия „Хейло“ (Halo)

5. Contact Harvest (2007)
Атаката срещу Харвест, изд. „ИнфоДАР“ (2010), прев. Борислав Дянков
18. Shadow of Intent (2015)
в периода от 2003 г. до 2018 г. от серията има още 20 романа от различни автори

Източници

Външни препратки