По-долу е показана статията за Йоаким Зандер от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Йоаким Зандер
Роден 20 януари 1975 г. (43 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Швеция Швеция
Активен период 2010 -
Жанр трилър, криминален роман
Известни творби поредица „Клара Валдеен“
Деца 2

Йоаким Зандер (на шведски: Joakim Zander) е шведски юрист и писател, автор на бестселъри в жанра трилър.

Биография и творчество

Йоаким Зандер е роден на 20 януари 1975 г. в Стокхолм, Швеция. Израства в Сьодершьопинг. След военната служба завършва право с магистърска степен в университета в Упсала. След дипломирането си от Упсала работи като десет години юрист за Европейския парламент и в Европейската комисия в Брюксел. Същевременно получава през 2009 г. докторска степен по право от Маастрихтския университет. Докторската му дисертация е публикувана през 2010 г. от Кеймбриджския университет и получава наградата „Рабобанк“. Живял е в Сирия, САЩ (студентски обмен) и в Израел.

Дебютният му роман „Плувецът“ от поредицата „Клара Валдеен“ е публикуван през 2013 г. Главната героиня Клара Валдеен е млада асистентка в средите на бюрократи, лобисти и политици. Студентската ѝ любов Махмуд се забърква с информация за ЦРУ, а един агент иска да забрави миналото си, което я забърква в опасни отношения без истина и морал. Трилърът става световен бестселър и е издаден в над тридесет страни.

Йоаким Зандер живее със семейството си в Лунд.

Произведения

Серия „Клара Валдеен“ (Klara Walldéen)

  1. Simmaren (2013)
    Плувецът, изд.: ИК „Колибри“, София (2016), прев. Деян Кючуков
  2. Orten (2015) – издаден и като „The Believer“
    Кварталът, изд.: ИК „Колибри“, София (2018), прев. Мария Николова
  3. Der Bruder (2017)

Документалистика

  • The Application of the Precautionary Principle in Practice: Comparative Dimensions (2010)

Източници

Външни препратки