Том Кърк (Tom Kirk)

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Джеймс Туайнинг от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Джеймс Туайнинг
Роден 13 декември 1972 г. (46 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 2003 -
Жанр трилър
Дебютни творби „Монетата”
Известни творби поредица „Том Кърк“
Съпруга Виктория
Деца две дъщери и един син
Уебсайт www.jamestwining.com

Джеймс Туайнинг (на английски: James Twining) е английски писател на бестселъри в жанра трилър.

Биография и творчество

Джеймс Туайнинг е роден на 17 декември 1972 г. в Лондон, Англия. По-голяма част от детството си прекарва във Франция. Връща се в Англия на 11 години. Учи в гимназия „Мерчант Тейлор“ в Лондон. Завършва през 1995 г. колежа „Крайст Чърч“, Оксфорд, с диплома първи клас по френска литература и лингвистика.

След дипломирането си работи в сектора на корпоративни финанси към инвестиционната банка „UBS“. През 1999 г. напуска, за да създаде със свой приятел своя собствена компания за електронни обществени поръчки (GroupTrade), и през 2001 г. е обявен за един от осемте „Най-добри млади британски“ предприемачи в „New Statesman“.

През 2003 г. напуска бизнеса и се посвещава на писателската си кариера. Първият му трилър „Монетата“ от поредицата „Том Кърк“ е издаден през 2005 г. Главен герой в поредицата е гениалният млад крадец на произведения на изкуството Том Кърк, който се забърква в неочаквани и мистериозни обстоятелства, за да разкрие жестоки убийства и неразкрити обири, свързани с поредица исторически събития или артефакти. Романът става международен бестселър и е преведен на над 20 езика. Следващите трилъри също попадат в списъците на бестселърите.

Джеймс Туайнинг живее със семейството си в Северен Лондон. Събира колекция от месингови и железни плочки, или плакети, от стари сейфове и складови помещения.

Произведения

Серия „Том Кърк“ (Tom Kirk)

  1. The Double Eagle (2005)
    Монетата, изд.: ИК „Бард“, София (2006), прев. Юлия Чернева
  2. The Black Sun (2006)
    Черното слънце, изд.: ИК „Бард“, София (2007), прев. Юлия Чернева
  3. The Gilded Seal (2007)
  4. The Geneva Deception (2009)

Източници

Външни препратки