По-долу е показана статията за Джак Енгелхард от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Джак Енгелхард
Роден 20 юли 1940 г. (1940-07-20) (78 г.)
Професия журналист, писател
Националност Флаг на Франция Франция
Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1989 -
Жанр драма, трилър
Известни творби „Неприлично предложение”
Уебсайт http://jackengelhard.com/

Джак Енгелхард (на английски: Jack Engelhard) е американски журналист, драматург и писател на произведения в жанра съвременен роман и трилър.

Биография и творчество

Джак Енгелхард е роден на 20 юли 1940 г. в Тулуза, Франция. Семейството му бяга от нацистката инвазия във Франция през Втората световна война, най-напред в Канада и по-късно в САЩ. През 1961 г. става американски гражданин. Служи като американски доброволец в Израел и има кафяв колан за израелското бойно изкуство крав мага.

В средата на 60-те става репортер за „Suburban“ в Чери Хил, а след това редактор на „Suburban“ в Уилингборо, Ню Джърси. В началото на 70-те работи като репортер и анализатор към „Бърлингтън Таймс“ в Уилингборо. След това е сатиричен колумнист и спортен репортер към „Филаделфия Инкуайър“ във Филаделфия. В началото на 80-те е редактор, отговарящ за новините, към „Уестингхаус Броудхастинг“ на KYWRadio във Филаделфия.

Първият му роман „Неприлично предложение“ е публикуван през 1989 г. Бедните съпрузи Джошуа и Джоан опитват късмета си в казино в Атлантик Сити. Петролният милиардер Дейвид Мърфи предлага на съпруга един милион долара за една нощ с много красивата Джоан и семейството е изправено пред опасно изкушение и тежка морална дилема. Романът става един от най-обсъжданите и международен бестселър преведен на 22 езика по света. През 1993 г. е екранизиран във филма „Неприлично предложение“ с участието на Робърт Редфорд, Деми Мур и Уди Харелсън.

След успеха на романа той напуска работата си и се посвещава на писателската си кариера.

Произведенията му са аплодирани за тяхната „морална интензивност“.

Джак Енгелхард живее със семейството си във Филаделфия.

Произведения

Самостоятелни романи

  • Indecent Proposal (1989)
    Неприлично предложение, изд.: ИК „Бард“, София (2015), прев. Юлия Чернева
  • Deadly Deception (1997)
  • The Bathsheba Deadline (2007)
  • Slot Attendant (2009)
  • The Prince of Dice (2012)
  • Compulsive (2013)
  • News Anchor Sweetheart (2016)

Разкази

  • The Girls of Cincinnati (2009)

Документалистика The Days of the Bitter End (1998) Escape from Mount Moriah (2000) – мемоари The Horsemen: Inside Thoroughbred Racing As Never Told Before (2017)

Екранизации

Източници

Външни препратки