Гузел Яхина

(автор)

По-долу е показана статията за Гузел Яхина от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Гузел Яхина
Гузель Яхина.jpg
Гузел Яхина, 2015 г.
Родена 1 юни 1977 г. (41 г.)
Професия писател, сценарист
Националност Флаг на СССР СССР
Флаг на Русия Русия
Активен период 2014 -
Жанр исторически роман
Известни творби „Зулейха отваря очи”
Деца дъщеря

Гузел Яхина (на руски: Гузель Яхина) е руска писателка на произведения в жанра исторически роман.

Биография и творчество

Гузел Шамилевна Яхина е родена на 1 юни 1977 г. в Казан, СССР, в семейство на татари. Баща ѝ е инженер, а майка ѝ е учителка. Учи в художествена гимназия. Завършва факултета по чужди езици към Казанския държавен педагогически институт през 1999 г. и факултета за сценаристи към Московското училище за кино през 2015 г. От 1999 г. живее в Москва, където работи 13 години в областта на маркетинга и рекламата.

Дебютният ѝ роман „Зулейха отваря очи“ е публикуван през 2015 г. Главната героиня Зулейха е родена в глухо и мрачно патриархално татарско селце, където жените са подчинявани и унижавани. Но историческите събития на разкулачването и колективизацията в Русия изцяло променят живота ѝ и тя трябва да се бори за оцеляването си след интернирането ѝ от съветската власт в Сибир на брега на Ангара. Романът става литературна сензация и я прави известна. Книгата е удостоена с националните литературни награди „Голямата книга“, „Ясная поляна“ и „Книга на годината“, както и наградата „Сирано“ на френското издание „Le Courrier de Russie“.

Гузел Яхина живее със семейството си в Москва.

Произведения

Самостоятелни романи

  • Зулейха открывает глаза (2015)
    Зулейха отваря очи, изд.: ИК „Колибри“, София (2017), прев. Ася Григорова

Разкази

  • Мотылек (2014)
  • Винтовка (2015)

Сценарии

  • Подарок (2016)

Източници

Външни препратки