Шантарам (Shantaram)

По-долу е показана статията за Грегъри Дейвид Робъртс от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Грегъри Дейвид Робъртс
Роден 21 юни 1952 г. (68 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Австралия Австралия
Активен период 2003 -
Жанр съвременен роман
Тема ъндърграунд
Известни творби „Шантарам“
Уебсайт www.shantaram.com

Грегъри Дейвид Робъртс (на английски: Gregory David Roberts) е австралийски сценарист и писател в жанра съвременен роман. Известен е с бестселъра си „Шантарам“.

Биография и творчество

Грегъри Дейвид Робъртс (сега Грегъри Джон Питър Смит) е роден на 21 юни 1952 г. в Мелбърн, Австралия. Учи в Университета на Мелбърн, където участва в леви и анархистични групи.

В резултат на развода си през 1976 г. и отнемането на родителските му права върху дъщеря му, той се обръща към наркотиците и придобива хероинова зависимост. Участва в 24 банкови обира като използва фалшив пластмасов пистолет, а заради учтивото му поведение по време на обирите придобива названието „Бандита джентълмен“. През 1978 г. е заловен и осъден на 19 години затвор. Лежи в затвора в Пентридж, където преподава грамотност на затворниците. Две години по-късно успява да избяга в Индия, където живее в продължение на десет години.

Първо живее в отдалечено село в Махаращра в продължение на шест месеца, където научава езиците хинди и маратхи. Създава безплатна клиника в бедняшки квартал на Бомбай. Работи като аниматор в Бомбай и във филмовата индустрия на Боливуд, като се появява в няколко филма. Нает е от мафията в Бомбай за работа с незаконни паспорти и валута.

След време Робъртс се мести в Германия, където започва да работи като певец в рок група. С течение на времето полицията научава за истинската му самоличност и го арестува, но той успява да избяга от ареста още два пъти в Италия и Швейцария, след което се връща Бомбай.

Започва да се занимава с контрабанда на наркотици за Европа. През 1990 г. е заловен от властите на Франкфурт на Майн и лежи в затвора две години. След това е изпратен в Австралия, и е наказан с 6 години затвор, от които две години строг тъмничен затвор заради бягството. В затвора решава да промени начина си на живот, да излежи присъдата, и да оправи отношенията с дъщеря си.

Докато е в затвора започва да пише романа си „Шантарам“, което означава „човек на мира“. В него чрез измислени герои описва реални събития от живота си, и разкрива живота около наркотиците, престъпността, насилието и, в крайна сметка, постигнатото изкупление. Ръкописът му на два пъти е унищожаван от надзирателите.

Освободен е през 1997 г. Продължава да работи усилено, за да подпомогне родителите си. През 1999 г. основава собствена мултимедийна компания „Спиншутърс Пти“, с която работи до 2003 г.

След няколко години завършва романа си, който е публикуван през 2003 г. Романът става международен бестселър. Филмовите права са закупени от „Warner Brothers“, заедно с написания от него сценарий, за 2 милиона долара.

След публикацията се завръща в Мумбай, където основава благотворителен фонд за подпомагане и грижи за бедните. По-късно е нает за президент на благотворителния фонд „Надежда за Индия“.

От 2010 г. е изпълнителен директор на мултимедийната компания „Стрийт Булет Пикчърс“.

Грегъри Дейвид Робъртс живее в Лондон.

Произведения

Серия „Шантарам“ (Shantaram)

  1. Shantaram (2003)
    Шантарам, изд. „Orgon“ (2010), прев. Светлана Комогорова – Комата
  2. The Mountain Shadow (2012)
    Сянката на планината, изд. „Zамония“ (2017), прев. Светлана Комогорова – Комата

Източници

Външни препратки