Роман

По-долу е показана статията за Глоувър Райт от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Джефри Глоувър Райт
Псевдоним Глоувър Райт
Бъди Бритън
Саймън Равърн
Роден 1940 г.
Починал 11 октомври 2017 г. (77 г.)
Професия писател, рок музикант
Националност Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 1980-2017
Жанр трилър

Джефри Глоувър Райт (на английски: Geoffrey Glover-Wright) е британски рок музикант и писател на произведения в жанра трилър. Пише под псевдонима Глоувър Райт (на английски: Glover Wright), а като музикант ползва псевдонимите Бъди Бритън (Buddy Britten) и Саймън Равърн (Simon Raverne).

Биография и творчество

Джефри Глоувър-Райт е роден през 1940 г. в Бомбай (сега Мумбай), Индия. След обявяване на независимостта на Индия през 1947 г. семейството му се връща във Великобритания в Хароу, Мидълсекс. Учи се да свири на китара от по-големия си брат, който свири в джаз група, и се запалва по рока след британското турне на Бъди Холи през 1958 г.

След като свири с Винс Тейлър и групата „Плейбойс“ се обръща към импресариото Рел Калверт. Той му дава сценичното име Бъди Бритън и с басистът Рийт Мист и барабанистът Барни Пийкок правят групата „The Regents“, която свири в стила на Бъди Холи. Свирят разнообразни поп и рок песни, както и създават свои собствени. Първият му сингъл „Long Gone Baby“ е издаден през 1962 г. Дълго време свирят в „Star Club“ в Хамбург. Свързват се с лейбълите „Decca Records“ (1962), „Pye-Piccadilly“, „Oriole Records“ (1963) и „Mercury records“. През 1965 г. се връщат на „Пикадили“. През 1966 г. Джефри Глоувър-Райт сформира нова група „Simon Raven Cult“, с която музицира до 1967 г. Записи на негови изпълнения са издавани в периода 1962-1967 г. След прекратяване на дейността на групата се свързва с приятеля си Джон Ленън и остава за известно време като продуцент и автор на песни с „Apple Music“.

Впоследствие работи за американските военни, занимаващи се с войсковите части по целия свят. През 70-те прекарва дълго време с наемници и командировани подразделения на специалните части ангажирани срещу бунтовниците в Оман. Опитът му от този период води до написването на първия му ръкопис. Първият му роман „The Torch“ (Факелът) е издаден през 1980 г. След това той напуска и се насочва към писането на трилъри основани на реални събития.

През следващите години освен да пише запазва активен интерес към проявите, свързани с благотворителни събития за празници за герои, които осигуряват почивки за ранените военнослужещи и техните семейства.

Глоувър Райт умира на 11 октомври 2017 г. в Сейнт Хелиър, Джърси.

Произведения

 • The Torch (1980)
 • White Fire (1983)
 • The Hound of Heaven (1984)
 • Blood Enemies (1987)
 • Eighth Day (1991)
  Тайната на осмия ден, изд. „Гарант 21“ (1994), прев. Веселин Лаптев
 • Shadow of Babel (1993)
 • Headhunter (1994)
 • Aurora (2003)
 • Hard Act (2017)

Източници

Външни препратки