По-долу е показана статията за Жерар Менатори от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Жерар Менатори
Роден 3 декември 1921 г.
Починал 5 август 1998 г. (76 г.)
Професия писател, журналист
Националност Флаг на Франция Франция
Активен период 1976-1989
Жанр научно-популярна литература
Тема изучаване и защита на животните

Жерар Менатори (на френски: Gérard Ménatory) е френски журналист и писател на научно-популярни книги за вълците и други животни.

Биография и творчество

Жерар Менатори е роден на 3 декември 1921 г. в Алес, департамент Гар, Франция.

По време на Втората световна война през 1942 г. той се присъединява към към Съпротивата. Арестуван е през 1944 г. и е затворен в концлагера „Маутхаузен“ като „устойчиво опасен“. Освободен е през май 1945 г. с тегло 35 кг.

След войната работи като журналист в „Midi Libre“. Става известен с борбата си за хуманно отношение към животните по целия свят и по-специално към вълците. През 1959 г. той се установява в Лозер, където в малкото селце Шастел Нувел, близо до Манд, на 3 хектара създава частен резерват. Там през 1961 г. заселва първите си два вълка, които взема от Беловежката гора в Полша. През 1962 г. създава Парка за вълци „Жеводан“, разположен на 4 хектара в Марвежол, департамент Лозер, зоологическа градина, където вълците живеят в полу-свобода. В своята дейност е подкрепян от Фондацията на Бриджит Бардо, с която е интимен приятел. В парка се събират стотици вълци от целия свят, включително 80 от Монголия. Посещаван е от стотици хиляди посетители и има световна репутация. През 1993 г. е разширен на повече от 20 хектара.

През 1976 г. е публикувана известната му книга „Животът на вълците“. Произведенията му са актуални за изучаването на това животно.

Жерар Менатори умира 5 август 1998 г. в Манд.

Произведения

Документалистика

  • La Bête du Gévaudan: Histoire, légende, réalité (1976)
  • Животът на вълците, La vie des loups: du mythe à la réalité (1976)
  • Le loup: du mythe à la réalité (1987)
  • L'Aigle royal (1989)

Източници

Външни препратки

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gérard Ménatory“ в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.