По-долу е показана статията за Франческа Хейг от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Франческа Хейг
Родена 19 юли 1981 г. (1981-07-19) (37 г.)
Професия писател, поет, преподавател
Националност Флаг на Австралия Австралия
Активен период 2006 -
Жанр научна фантастика
Тема апокалипсис
Известни творби поредица „Огненото слово“

Уебсайт http://www.francescahaig.com/

Франческа Хейг (на английски: Francesca Haig) е австралийска поетеса и писателка на произведения в жанра научна фантастика.

Биография и творчество

Франческа Хейг е родена на 19 юли 1981 в Тасмания, Австралия. Израства в Хобарт. Завършва гимназия „Фахан“. Получава бакалавърска степен по творческо писане и докторска степен от университета в Мелбърн.

След дипломирането си работи като преподавател в университета в Мелбърн, а от 2007 г. работи шест години като старши преподавател по английска филология и творческо писане в университета в Честър.

Публикува статии на теми, вариращи от псевдознание до Шекспир, като нейна на област на изследване е етиката и поетиката на съвременния исторически роман, и е специализирана в литературата на Холокоста.

Пише поезия, която е публикувана в литературни списания и антологии в Австралия и Англия, като „Overland“, „Famous Reporter“ и „Blue Dog“. Първият ѝ поетичен сборник „Водни тела“ е публикуван през 2006 г. Отличена е наградата „Ан Елдър“ за най-добър първи поетичен сборник. Участва в множество поетични форуми, фестивали и конференции. През През 2010 г. е наградена със стипендия „Хоутъндън“.

Първият ѝ дистопичен роман „Огненото слово“ от едноименната пост-апокалиптична поредица е публикуван през 2015 г. След ядрена катастрофа в бъдещето, погубила цивилизацията и природата, и последиците от радиоактивното въздействие, по необяснима причина всеки човек се ражда близнак. Еединият, алфа, е физически идеален, а другият, омега, е обременен с някаква уродливост. Но природата е определила тяхната връзка като неразривна и ако единият близнак умре то го последва и другият. Зак е алфа и придобива власт във върховния съвет, а Кас е омега обременена с психическо прогнозиране, но мечтае за равенство на близнаците. Романът е преведен на повече от 20 езика по света, а филмовите права са закупени от „DreamWorks“.

Франческа Хейг живее със семейството си в Лондон.

Произведения

Серия „Огненото слово“ (Fire Sermon)

  1. The Fire Sermon (2015)
    Огненото слово, изд.: „Артлайн Студиос“, София (2016), прев. Майре Буюклиева
  2. The Map of Bones (2016)
  3. The Forever Ship (2017)

Поезия

  • Bodies of Water (2006)

Разкази

  • The Day the Words Took Shape (2014)

Източници

Външни препратки