Йожен Сю

(автор)

Романи

По-долу е показана статията за Йожен Сю от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Йожен Сю
Eugène Sue
GabrielLepaulleEugeneSue.JPG
Роден 26 януари 1804 г.
Починал 3 август 1857 г. (53 г.)
Професия писател, политик
Националност Флаг на Франция Франция
Активен период 1830-1857
Жанр приключенски роман, социален роман
Известни творби „Парижките потайности”
Скитникът евреин

Повлиял на
Подпис Eugene Sue Signature.jpg
Уебсайт Страница в IMDb
Йожен Сю в Общомедия

, автор Йожен Сю (на френски: Eugène Sue) е френски писател, автор на произведения в жанровете приключенски, социален и битов роман, един от основоположниците на масовата литература.

Биография и творчество

Жозеф Мари Йожен Сю е роден на 26 януари 1804 г. в Париж, Франция. Син на видния хирург от Наполеоновата армия, Жан-Жозеф Сю. Учи в Лицея „Кондорсе“ в Париж. Проявява се като посредствен и разпустнат студент. След дипломирането му баща му го изпраща в армията, през 1923 г. в Испанската експедиция, а после и в Гърция и Карибите.

След смъртта на баща му през 1829 г. наследява значително богатство и се установява в Париж. Записва се в престижния „Жокей Клуб“ в Париж, става любовник на най-прекрасните дами в Париж, които го наричат „Красивия Сю“, и харчи безогледно наследството си до пълно разорение след 7 години.

Започва да пише леки приключенски романи, като първият от тях „Kernok le pirate“ е публикуван през 1830 г. След разоряването си се посвещава на писателската си кариера като първоначално пише исторически и съвременни романи.

През 1842 г. започва да публикува един от най-известните си романи – „Парижките потайности“. Успехът на многотомника е огромен, прави го известен и го прави обществено значима личност. Литературното произведение многократно е екранизирано.

През 1844 г. е издаден другият му много известен роман „Скитникът евреин“.

Писателят е автор на 43 романа (главно в подлистници), 2 сборника с повести, 8 политически труда и 19 пиеси.

След революцията от 1848 г. той е избран през април 1850 г. за член на Законодателното събрание от избирателен район Сена на Париж. Когато Наполеон III прави държавен преврат на 2 декември 1851 г. той отива в изгнание в Сардиния.

Йожен Сю умира на 3 август 1857 г. в Анеси льо Вио, Кралство Сардиния.

Произведения

частична библиография
  • Kernok le pirate (1830)
  • El Gitano (1830)
  • Plik et Plok (1831)
  • Atar-Gull (1831)
  • La Salamandre (1832)
  • La Vigie de Koat Vën (1833)
  • Histoire de la Marine (1835)
  • Latréaumont (1837)
  • Arthur (1837 – 1839)
  • Mathilde (1841)
  • Paula Monti ou l'Hôtel Lambert (1842)
  • Thérèse Dunoyer (1842)
  • Les Mystères de Paris (1842-1843) – сериен роман
    Парижките потайности, 4 тома, изд.:“Народна култура, София (1991-1992), прев. Пенка Пройкова, Венелин Пройков
    Парижките потайности, 4 тома, изд.: „Захарий Стоянов“, София (2000) – по изданието от 1991 г.
    Парижките потайности, 2 тома, изд.: „Колибри“, София (2014), по изданието от 1991 г.
  • Le Juif errant (1844 – 1845)
    Скитника евреин: сподирен от разни полезни и любопитни неща, изд. в Браила (1860)
    Скитника евреин, изд. „Игнатов и синове“ (1928)
    Скитникът евреин, изд.: „Петекс“, София (1991), прев. Димитър Христов
  • Les Mystères du peuple (1849-1957)
  • La Marquise Cornélia Alfi (1852)
  • La famille Jouffroy (1854)
  • Le Diable médecin (1854-1856)
  • Les fils de famille (1856)
  • Une page de l'histoire de mes livres (1857)

Серия „Седемте смъртни гряха“ (Les Sept Péchés capitaux)

  1. L`Avarice (1847)
    Скъперничеството, изд. „Х. Генадиев“, Пловдив (1895),
    Скъперничеството, изд.: „Сизиф“, София (1993) – по изданието от 1895 г.
  2. L'Envie
  3. La Colère
  4. La Luxure
  5. La Paresse
  6. L'Orgueil (1851)
  7. La Gourmandise (1952)

Екранизации

  • 1909 Les mystères de Paris
  • 1912 Les mystères de Paris
  • 1913 Mathilde
  • 1917 Parigi misteriosa
  • 1917 Il ventre di Parigi
  • 1919 Martino il trovatello
  • 1919 La lussuria – по „Les sept péchés capitaux"
  • 1920 The Mysteries of Paris
  • 1921 Memoiren eines Kammerdieners, 1. Teil – Martin, der Findling
  • 1922 La donna che fu molto amata
  • 1922 Secrets of Paris
  • 1922 Les mystères de Paris
  • 1926 Le Juif errant
  • 1935 Les mystères de Paris
  • 1943 Les mystères de Paris
  • 1948 L'ebreo errante – по „Le juif errant
  • 1957 I misteri di Parigi
  • 1960 La papesse – ТВ филм
  • 1961 Les mystères de Paris – ТВ филм
  • 1962 Парижките потайности – с участието на Жан Маре, Дани Робин, Джил Хауърт
  • 1972 Hora once – ТВ сериал, 1 епизод
  • 1973-1976 Novela – ТВ сериал, 3 епизода по „Парижките потайности
  • 1980 Les mystères de Paris – ТВ филм
  • 1988 Anges et loups – ТВ филм

Източници

Външни препратки