Ерик Нюланд

(автор)

Хейло (Halo)

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Ерик Нюланд от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Ерик Нюланд
Джоузеф Стейтън и Ерик Нюланд, 2007 г.
Джоузеф Стейтън и Ерик Нюланд, 2007 г.
Роден 12 ноември 1964 г. (56 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1994-
Жанр фентъзи, научна фантастика, трилър
Съпруга Сайн Мичъл
Уебсайт ericnylund.net

Ерик Нюланд (на английски: Eric Nylund) е американски писател на бестселъри в жанра научна фантастика, фентъзи и трилър, както и писател на техническа документация.

Биография и творчество

Ерик Нюланд е роден на 12 ноември 1964 г. в Панорама Сити, Калифорния, САЩ. Прекарва детството си в планината Сиера Невада и боровите гори на Тръки, Калифорния. Като тийнейджър ходи в пустинята Мохаве сред дървета Джошуа, градинския чай, и гърмящите змии. Никога не е мислил, че ще пише нещо повече от лабораторни изследвания и научни доклади.

В периода 1983–1986 г. учи в Университета на Калифорния в Санта Барбара и завършва с бакалавърска степен по химия, а в периода 1988–1994 г. учи в Университета на Калифорния в Сан Диего, който завършва с магистърска степен по физикохимия. Кандидатства и за докторска степен.

Един ден, докато чете романа на един известен автор, си задава съдбоносния въпрос „Колко трудно може да бъде това?“. През следващите няколко месеца той се изолира в библиотеката и прочита много книги за това „как да пише“ книги. После написва експериментално 40 000 думи в роман, който никак не му харесва, но Нюланд опитва отново. Резултатът от този „експеримент“ е първият му съвременен фентъзи роман „Pawn's Dream“, който е публикуван през 1995 г.

През 1994 г. Нюланд посещава престижния семинар за писатели „Clarion West Writers Workshop“, след което напуска университета, изоставя стабилната кариера в областта на науката, и поема по трудния път на писателското поприще. След публикуването на още четири романа разбира, че животът на писателя не е толкова романтичен, колкото му е изглеждал няколко години преди това.

От януари 2000 г. започва работа в „Microsoft“ по редактиране на части от тяхната мултимедийна „Encarta Encyclopedia“. По-късно постъпва във все още младата фирма „Microsoft Game Studios“. В началото пише ръководства за игрите, но не дълго след това подпомага разработчиците по отношение на по-добрите диалози, по-добрите сюжети, а след това създава огромни дълги истории, необходими за изграждането игрите, подготвя материалите за маркетинг, координирайки работа си с правните и международни отдели на фирмата.

Като писател и консултант по история за „Microsoft Game Studios“ Ерик Нюланд играе важна роля за развитието и поддържането на франчайзинг-игри като „Halo“ и „Gears Of War“. Той е помогнал и за разработването на интелектуалната собственост за някои от най-добрите фирми в света, включително видеоигри „BioWare“, „Ensemble Studios“, и „Epic Games“.

Ерик Нюланд живее във Фол Сити, близо до Сиатъл, щат Вашингтон, с жена си Сайн Мичъл, която също е писателка на научна фантастика, и техния син.

Произведения

Самостоятелни романи

 • Pawn's Dream (1995)
 • A Game of Universe (1997)
 • Dry Water (1997)
 • Crimson Skies (2002) – в съавторство с Ерик С. Траутман

Серия „Джак Потър“ (Jack Potter)

 1. Signal to Noise (1998)
 2. A Signal Shattered (1999)

Серия „Смъртните спирали“ (Mortal Coils)

 1. Mortal Coils (2009)
 2. All That Lives Must Die (2010)

Серия „Противостоящите“ (Resisters)

 1. The Resisters (2011)
 2. Sterling Squadron (2012)
 3. Titan Base (2013)
 4. Operation Inferno (2013)

Участие с общи серии с други писатели

Серия „Хейло“ (Halo)

1. Падането на Рийч, The Fall of Reach (2001)
3. Първият удар, First Strike (2003)
4. Призраците на Оникс, Ghosts of Onyx (2006)
в периода от 2003 г. до 2012 г. от серията има още 5 романа от различни автори

Комикси

 • Halo Wars: Genesis (2009)
 • Battlestar Galactica: Cylon War (2009)

Научни работи

 • Evidence for Solitons in Hydrogen-Bonded Systems, Physical Review Letters. 66, 1886 – 1889 (1991)
 • Proton Dynamics in Hydrogen-Bonded Systems, Journal of Statistical Physics №70, кн. 1-2 (1993)

Вижте също

Източници

Външни препратки