Произведения

Роман

Биография

По-долу е показана статията за Ейвъри Корман от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Ейвъри Корман
Avery Corman
американски писател
Роден
28 ноември 1935 година (87 г.)

НационалностFlag of the United States.svg САЩ
Учил вНюйоркски университет
Литература
Жанровероман, сценарий
Известни творби„Крамър срещу Крамър“ (1977)

Уебсайт

Ейвъри Корман (на английски: Avery Corman) е американски романист, автор на статии и есета в различни периодични публични издания, включително и в „Ню Йорк Таймс“.

Биография

Ейвъри Корман е роден на 28 ноември 1935 г. в Ню Йорк, в континенталния му район Бронкс. С този район се свързва обществената му дейност по възстановяване на баскетболното игрище на някогашното му училище. Тази инициатива предизвиква създаването на фондация за градските паркове на Ню Йорк, чийто учредител и член на борда е и писателят.

Творчество

Автор е на романа „Крамър срещу Крамър“, чиято едноименна филмова адаптация печели „Оскар“ за най-добър филм (продуцент Стенли Джаф) за 1979 г. и още четири награди „Оскар“ в категориите за:

Библиография

  • Oh, God! (1971)
  • The Bust-Out King (1977)
  • Крамър срещу Крамър (на английски: Kramer vs. Kramer), 1977 г.
  • The Old Neighborhood (1980)
  • 50 (1987)
  • Prized Possessions (1992)
  • The Big Hype (1992)
  • A Perfect Divorce (2004)
  • The Boyfriend from Hell (2006)