По-долу е показана статията за Дмитрий Пригов от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Дмитрий Пригов
Prigov.jpg
Роден 5 ноември 1940 г.
Москва, тогава СССР
Починал 16 юли 2007 г. (66 г.)
Професия поет, художник, скулптор
Националност Флаг на Русия Русия
Активен период 1957 – 2007
Уебсайт http://www.prigov.ru/
Страница в IMDb
Дмитрий Пригов в Общомедия

Дмитрий Александрович Пригов е руски поет, художник и скулптор, един от създателите на руския концептуализъм.

Биография и творчество

Роден е в Москва, където прекарва целия си живот. Учи в Строгановския художествен институт, откъдето е изгонен след критиките на Хрушчов срещу формалистите и абстракционистите. По-късно се завръща в института и завършва през 1967 г. Започва да пише през 1957 г.

Прочува се още преди да е издал официално и едно стихотворение. Първата му книга е издадена през 1990 г. През същата година филмът „Пригов – поет и бунтар“ е показан няколко пъти по съветската телевизия. Известен е също със своите инсталации, скулптури и рисунки. Наричан е „царят на химикалката“, заради своите рисунки с химикалка. Според неговото твърдение, той е автор на повече от 35 000 творби.

През 1990 година посещава България на Празниците на изкуствата Аполония. Негови стихотворения са неколкократно публикувани в сп. „Факел“ и други български издания.

Външни препратки