По-долу е показана статията за Атанас Свиленов от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Атанас Свиленов
български кинокритик, литературен историк и изкуствовед
Роден
Починал
3 декември 2015 г. (78 г.)
Научна дейност
Област Филология, изкуствознание
Образование Софийски университет

Уебсайт Страница в IMDb

Атанас Свиленов Митрев е български кинокритик, литературен историк и изкуствовед. Автор е на 20 книги и стотици публикации по проблемите на киното, джаза и естетиката.

Биография

Роден е на 18 ноември 1937 г. в София, където завършва и гимназия през 1957 г., а след това Славянска филология в Софийския държавен университет (1963). Редактор в Българска национална филмотека (1966), в сп. „Пламък“ (1967), в културния отдел на в. „Земеделско знаме“ (1970 – 1975). Редактор в отдел Критика на в. „Литературен фронт“ (1976 – 1990). Главен редактор на вестниците „Литературен форум“ (1992) и „Демокрация“ и директор на Българската национална филмотека. Оглавява и филмотечния архив в БНТ.

Член е на Сдружението на български писатели.

Умира след дълго боледуване от рак на 3 декември 2015 г. в София.[1][2]

Библиография

  • „Пристрастия“. 1968.
  • „Отблизо“. 1969.
  • „Събеседници“. 1975.
  • „С повея на Април“. 1976.
  • „Съвременници“. 1978.
  • „Притежания на паметта“. 1983.
  • „Събеседници. Книга втора“. 1984.
  • „Знаци по пътя“. 1987.
  • „Премеждия с интервюта“. София: Прозорец, 2007. (ISBN 9789547334632)

Източници

  1. „Почина Атанас Свиленов“, БНТ, 3 декември 2015 г.
  2. „Атанас Свиленов почина в дома си“, offnews.bg, 3 декември 2015 г.

Външни препратки

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
Интервюта на Атанас Свиленов
За него