А. Дж. Хартли

(автор)

Роман

По-долу е показана статията за Андрю Джеймс Хартли от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Андрю Джеймс Хартли
Псевдоним А. Дж. Хартли
Роден 7 август 1964 г. (55 г.)
Професия писател, преподавател, драматург, сценарист
Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 2006-
Жанр трилър, фентъзи
Деца син
Уебсайт ajhartley.net

Андрю Джеймс Хартли (на английски: Andrew James Hartley) е английски преподавател, сценарист, театрален режисьор, драматург и писател на бестселъри в жанра исторически трилър и фентъзи. Пише под псевдонима А. Дж. Хартли (на английски: A J Hartley).

Биография и творчество

Андрю Джеймс Хартли е роден през 1964 г. в Престън, Ланкашър, Англия. Като дете обикаля със семейството си много туристически обекти в Гърция и Рим, и темата за археологията му става любима.

Завършва през 1987 г. Университета на Манчесър с бакалавърска степен по английски език и египтология. Участва в разкопки за периода от бронзовата епоха край Ерусалим. След дипломирането си преподава в продължение на 2 години английски език в Япония и обикаля цяла Азия. След това се премества в САЩ. През 1993 г. получава магистърска степен по английски език от Университета на Бостън, а през 1996 г. и докторска степен от същия с дисертация на тема „Най-добрата политика: Честност и социална динамика в драмата през Английския Ренесанс“.

В периода 1996 – 2005 г. е асистент и доцент по английски език в Университета на Западна Джорджия. От 2007 г. е директор на Центъра за изследване на Шекспир в Шарлът, Северна Каролина. От 2003 г. е редактор на Шекспировия бюлетин и е драматург на Шекспировия фестивал на Джорджия.

Заедно с работата си се насочва към писателска кариера. През 2006 г. е публикуван първия му исторически трилър „Маската на Атрей“ от поредицата „Дебора Милър“. Главната героиня е уредничката на музея Дебора Милър, която се надпреварва с иманяри и престъпни организации в борбата за откриването и опазването ценни исторически артефакти.

През 2012 и 2014 г. заедно с писателя Дейвид Хюсън издават адаптации на „Макбет“ и „Хамлет“.

Андрю Джеймс Хартли живее със семейството си в Шарлът.

Произведения

Самостоятелни романи

 • What Time Devours (2008)
 • Macbeth (2012) – с Дейвид Хюсън
 • Hamlet, Prince of Denmark (2014) – с Дейвид Хюсън

Серия „Дебора Милър“ (Deborah Miller)

 1. Маската на Атрей, The Mask of Atreus (2006)
 2. On the Fifth Day (2007)
 3. Tears of the Jaguar (2012)

Серия „Уил Хоторн“ (Will Hawthorne)

 1. Act of Will (2009)
 2. Will Power (2010)
 • The Cerulean Stone (2013)
 • The Slave Trader's Wedding (2013)

Серия „Даруин Аркрайт“ (Darwen Arkwright)

 1. Darwen Arkwright and the Peregrine Pact (2011) – награда за юношеска литература
 2. Darwen Arkwright and the Insidious Bleck (2012)
 3. Darwen Arkwright and the School of Shadows (2013)

Източници

Външни препратки