Доминик Бартелеми
Рицарството (От антична Германия до Франция през XII век)

Френският професор по средновековна история Доминик Бартелеми предлага дръзко пътешествие през столетия, богати на контрасти и промени. От воините варвари в класическата и късната Античност, през времето на галите и франките, епохата на Карл Велики, кръстоносните походи, та до Артуровите романи от XII в. — той проследява и тълкува развитието в рицарския начин на живот, мислене и поведение. Въз основа на хроники и повествования от всякакъв род, разгледани в светлината на антропологията, авторът обръща особено внимание на предизвикателствата и двубоите, на споразуменията между победители и пленници, на ритуалите за посвещаване, на игрите и шествията, на отношенията между крале и сеньори, тъй като тъкмо това съставлява сърцевината на рицарството.

От страница в страница, читателят неизменно долавя обаянието и магията на Средновековието, защото Бартелеми не просто излага и анализира факти и събития, а пише увличащ разказ за зараждането и еволюцията на рицарското съсловие като социално-политическа реалност, за неговата ценностна система и светоусещане.

Съдържание

ritsarski_shlem.jpg

Cet ouvrage bénéficie du soutien de Culturesfrance opérateur du Ministère français des Affaires étrangères et européennes et du Ministère français de la Culture et de la Communication.

 

Тази книга се ползва с подкрепата на Кюлтюрфранс, оператор на Френското министерство на външните работи и европейските въпроси и на Френското министерство на културата и комуникациите.

 

Ouvrage publié avec le concours du Ministère Français chargé de la culture — Centre national du Livre.

 

Тази книга се издава с любезното съдействие на Националния център за книгата към Министерството на културата на Франция.


Информация

Издание:

Доминик Бартелеми. Рицарството.

От антична Германия до Франция през XII век

 

Френска, първо издание

 

Превод: Красимир Петров

Научен редактор и консултант: д-р Ивелин Иванов

Коректор: Людмила Стефанова

Художник: Чавдар Гюзелев

Предпечатна подготовка: Мариана Димитрова

 

Печат: „Абагар“ АД — Велико Търново

Издателство „Рива“, 2010 г.

ISBN: 978-954-320-307-9

История

  1. — Добавяне